POMOĆ KROZ OBRAZOVANJE

21.12.2017. Slika: POMOĆ KROZ OBRAZOVANJE

Projektom financiranim od Zagrebačke županije Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomogao je korisnicama svoje Sigurne kuće da se obrazovanjem osposobe za samostalan život izvan institucionalne skrbi

Sredstva za projekt »Obrazovanjem do sigurnosti 2« u iznosu od 45.000 kuna Caritasova Kuća za žrtve obiteljskog nasilja dobila je preko Javnog natječaja Zagrebačke županije za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja.

Projekt je započeo 1. siječnja i traje do 31. prosinca ove godine, a omogućio je izobrazbu korisnica Sigurne kuće u Osnovama rada PC računala i Izobrazbu za osposobljavanje za osobne usluge (dadilja, gerontodomaćica, njegovateljica, čistačica).

U projekt se uključilo sedam (7) korisnica: četiri (4) korisnice bile su uključene u izobrazbu 'Osnove rada PC računala', a tri (3) su sudjelovale u Izobrazbi za osposobljavanje za osobne usluge.

Polaznice izobrazbe Osnove rada PC računala istu su uspješno završile 2. svibnja, a Izobrazbu za osposobljavanje za osobne usluge 20. prosinca (tri korisnice).

Programe izobrazbe podrobnije opisuje obiteljska savjetnica Ljiljana Karlović, zaposlenica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: »Izobrazba Osnove rada PC računala obuhvaćala je osnove rada na računalu s Windows operativnim sustavom u sljedećim programima: MS Word - pisanje i obrada teksta; MS Excel - izrada tabličnih proračuna te rad u programima za korištenje interneta. Tečaj za njegovateljice obuhvaćao je polaganje ispita o zaštiti na radu i prve pomoći, zatim predavanja te praksu iz njege. Tijekom predavanja i prakse jedna studentica, koja je plaćena iz ovoga projekta, korisnicama je čuvala djecu. Sredstvima iz projekta također su kupljeni radni stol i prijenosno računalo kako bi korisnice mogle pretraživati oglase za posao, pisati životopise i slično.«

Nekoliko korisnica izjasnilo se koliko im ova pomoć znači na putu ostvarenja njihovih životnih želja.

Četrdesetčeverogodišnja (44) korisnica N. N. od ove izobrazbe očekuje stalno zaposlenje od kojega će moći živjeti ona i njezino dvoje djece te plaćati podstanarstvo. Do sada je imala samo završenu osnovnu školu, a po struci je krojačica.

Korisnica N. N. koja ima ima trideset i tri (33) godine i trenutno je nezaposlena, prije dolaska u Caritasovu Sigurnu kuću, u svojoj struci radila je oko 6 mjeseci, a u jednoj tekstilnoj tvtki 5 godina. »Krenula sam na izobrazbu za njegovateljicu jer se namjeravam time baviti i nadam se da ću u tome uspjeti«, odlučno izjavljuje majka troje osnovaca, koja po izlasku iz Sigurne kuće namjerava ostati živjeti u lokalnoj zajednici.

»Sviđa mi se ovaj posao. Želim se osamostaliti - da mogu plaćati podstanarstvo i biti na miru sa svojim djetetom«, kaže tridesetpetgodišnja (35) korisnica N. N., koja je trenutno nezaposlena jer joj je kćerkica krenula u 'malu školu'. Završila je Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu, smjer konditor i ima ukupno godinu i 4 mjeseca radnog iskustva - dijelom u svojoj struci, a dijelom u konobarskom poslu. Sviđa joj se posao njegovateljice. Vlasnica staračkog doma u kojemu odrađuje praksu zadovoljna je s njom pa postoji mogućnost da će je i zaposliti.


K O N T A K T

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Daniela Petković, dipl. soc. radnica
voditeljica Kuća za žrtve obiteljskog nasilja
M - 099 23 91 614 / E - zon@czn.hr