PODUZETNI I OBRAZOVNI STVARAJU NAVIKE VOLONTIRANJA I DIJELJENJA

8.5.2020. Slika: PODUZETNI I OBRAZOVNI STVARAJU NAVIKE VOLONTIRANJA I DIJELJENJA

Zagrebački Caritas uživa povjerenje i raznovrsnu potporu brojnih pravnih i fizičkih osoba u Zagrebu, zemlji i inozemstvu. Među njima su Educati grupa Zrinski i Udruga Poduzetni koji već devet godina zaredom akcijama i donacijama podupiru rad Caritasa ali na jedan poseban način. Naime ne radi se o uobičajenoj donaciji određenog iznosa novčanih sredstava ili materijalnih dobara već o karitativnim akcijama koje u predblagdansko vrijeme, prije Božića i Uskrsa, okupljaju velik broj sudionika s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za potrebe korisnika Caritasa.


Ove godine, poučeni iskustvom rada online studija obrazovnog partnera Visoka Europska poslovna škola Zagreb, volonteri udruge, a studenti visoke škole te učenici srednje škole Katarina Zrinski (također obrazovnog partnera) organizirali su jedinstvenu akciju »Jedno pismo - jedan osmijeh«. Unatoč novonastaloj situaciji u društvu, učenici i studenti su odlučili ne dopustiti odgađanje akcije Mi Poduzetnici za Uskrs, koja se ove godine održava 9. godinu za redom – ovaj puta online (http://www.czn.hr/donacije-online/jedno-pismo-jedan-osmijeh).

Ideja akcije je da učenici škola sudionica čine dobro iz sigurnosti svoga doma, po preporuci Ministarstva zdravstva. U mogućnost donacije ponuđena su dva nova artikla – uskršnja čestitka po cijeni od 5 i pismo po 8 kuna.

Nakon što se donator odluči za proizvod (čestitka ili pismo) i količinu te odabere školu sudionicu koja će ga izraditi, oni postaju donatori te istovremeno izmamljuju osmijeh na lice osoba u izolaciji.

Škole sudionice (PGEŠ Katarina Zrinski, Europska poslovna škola Zagreb, OŠ Bartola Kašića, Druga srednja škola Beli Manastir, Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb, OŠ Nikole Andrića, Vukovar, Osnovna škola Garešnica) potom zaprimaju narudžbu te kreću u izradu pisama i čestitki koje sadržajno mogu biti sve od podrške pa do savjeta i preporuke kako provesti duge dane u socijalnoj izolaciji. Svaka škola ima mogućnost odabira institucije čijim će štićenicima slati gotova pisma i čestitke, a potom djelatnici institucija koji pisma zaprimaju putem emaila iste ispišu i podijele ili pročitaju štićenicima.

Primarni motiv akcije »Jedno pismo – jedan osmijeh« je u društvu novonastala situacija borbe protiv virusa COVID19 te potresa koji je pogodio grad Zagreb i njegovu okolicu. Učenici i studenti su odlučni u namjeri da pomognu potrebitima, a u isto vrijeme nastave tradiciju. Na ovaj način udruga Poduzetni nastavlja svoju suradnju s Caritasom koji će ove godine prikupljena sredstva usmjeriti za pomoć stradalima od potresa.

O suradnji sa zagrebačkim Caritasom, inicijativi Poduzetni za Božić i Uskrs te ostalim inicijativama i projektima Udruge Poduzetni razgovarali smo s predsjednicom udruge gđom Marinom Tafra i njezinim suprugom gospodinom Vitomirom Tafrom, osnivačem Educati grupe Zrinski, pravne sljednice Obrazovne grupe Zrinski.

CZN - Molimo vas da nam kažete zašto ste za primatelje donacija svih vaših predblagdanskih akcija, a kasnije i za suradnika u nacionalnom programu objedinjenih natjecanja s poduzetničkim kontekstom »Mi poduzetnici«, izabrali upravo Caritas Zagrebačke nadbiskupije?

Gospođa Marina Tafra: Naša udruga u svom radu i djelovanju rukovodi se katoličkim moralnim načelima. Caritas kao humanitarna organizacija objedinjava, odnosno potiče, razumijevanje potrebe međusobnog pomaganja kroz praktično djelovanje. Odgoj i obrazovanje za poduzetništvo nužno mora integrirati i razumijevanje ekonomije dijeljenja. Cilj svih naših aktivnosti je pobuditi poduzetnost kod mladih kako bi bili spremni preuzeti odgovornost za vlastito postojanje a samim time i za suživot s drugima temeljeno na jedinstvenim vrijednostima. Aktivnosti koje realizira i potiče Caritas Zagrebačke nadbiskupije upravo odgovaraju tom usmjerenju.

CZN - Kako se vaša ideja "humanitarnog poduzetništva" razvijala od prve akcije provedene 2011. godine do današnjih dana?

Gospodin Vitomir Tafra: Od postanka ljudske vrste postoji solidarnost prema članovima zajednice koji su u nekoj potrebi. Taj humanizam nas definira i u današnje vrijeme. Oblici, metode i sudionici se mijenjaju, ali altruistički duh ostaje. Upravo zato smo akciju koncipirali na način kako bi svaka obrazovna institucija, vrtić, osnovna škola, srednja škola, visokoškolska ustanova a od ove godine i udruge, koristeći platformu naše udruge mogla predstaviti aktivnosti u svojoj sredini s ciljem afirmacije kreativnog i karitativnog djelovanja. Svi sudionici usmjeravaju ostvarena sredstva potrebitima prema vlastitoj odluci u suradnji sa župnim Caritasima. Bitna nam je afirmacija i kontinuirana pozornost mladih kroz cijelo vrijeme školovanja kako bi stekli naviku djelovanja u daljnjem životu i kasnijem odgoju vlastite djece. U tom kontekstu želim s ponosom istaknuti da je tijekom ovih 9 godina našim aktivnostima obuhvaćeno više od 148.000 mladih u Hrvatskoj, a više od 80% njih bilo je s područja Zagrebačke nadbiskupije. To je ono što nas ohrabruje.

CZN - Možete li nam ukratko opisati povratne informacije sudionika akcija »Poduzetni za Uskrs« i »Poduzetni za Božić« tijekom proteklih godina?

Gospođa Marina Tafra: Vrtićka djeca, učenici, studenti, roditelji, odgajateljice, učitelji, nastavnici, vjeroučitelji, profesori, ravnatelji svi su jednodušno prihvatili inicijativu, a oni koji se jednom uključe ostaju dalje u akciji i uključuju druge. Radimo intenzivno na sponzorima s nastojanjem da surađuju i s lokalnom obrazovnom institucijom u potpori.

CZN - Možete li nas upoznati s još nekim projektima Udruge »Poduzetni«, koji nisu vezani sa zagrebačkim Caritasom kao Božićna i Uskrsna akcija?

Gospodin Vitomir Tafra: Osnovna ideja našega djelovanja je odgoj za poduzetništvo i poticanje poduzetnosti. Ne znamo hoće li mladi čovjek ikada formalno postati poduzetnik ali ga želimo učiniti poduzetnim u osobnom ostvarenju te ga naučiti kako će rješavati probleme na tom putu. Aktivnostima koje ću sada navesti objedinili smo sve aktivnosti uzrasta od vrtićke do studentske dobi s namjerom da im damo kvalitetu odgojnog razumijevanja načina realizacije poduzetnosti u njihovim akcijama te da, ako postanu poduzetnici u pravom smislu riječi, ne zaborave te vrijednosti i da se u skladu s njima odnose prema svojim zaposlenicima i korisnicima svojih usluga. Udruga Poduzetni, dakle, provodi Program objedinjenih humanitarnih projekata i natjecanja s poduzetničkim kontekstom za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola Hrvatske, koji obuhvaća sljedeće humanitarne akcije i natjecanja: akcije »PODUZETNI ZA BOŽIĆ« i »PODUZETNI ZA USKRS«, u kojima sudjeluju vrtići, osnovne i srednje škole, a koje se na nacionalnoj razini provode od 2011. godine; »MEĐUNARODNI SAJAM VJEŽBENIČKIH TVRTKI«, u kojemu sudjeluju srednje škole, pretežno srednje strukovne škole od 2002. godine; »ŠTO HOĆU – MOGU«, u kojemu sudjeluju osnovne škole, regionalno i nacionalno, od 2013. godine; »POSLOVNI IZAZOV«, u kojemu sudjeluju srednje škole regionalno, nacionalno, međunarodno, od 2013. godine; »MEĐUNARODNA SMOTRA STUDENTSKIH PODUZETNIČKIH INKUBATORA I STUDENTSKIH PODUZEĆA«, koju organiziramo za sve visokoškolske ustanove, od 2010. godine; »EUROPSKI TJEDAN PODUZETNIŠTVA«, u kojemu sudjeluju osnovne i srednje škole od 2019. godine; »MEĐUNARODNI TJEDAN ODGOJA I OBRAZOVANJA«, u kojemu sudjeluju osnovne i srednje škole od 2000. godine. Pokrovitelji Programa su: Sabor Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grad Zagreb. Nositelji provedbe programa su: Visoko učilište EBUS – Europska poslovna škola, Zagreb; Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski, Zagreb; Udruga Poduzetni, Zagreb. Suradnik u projektu je Caritas zagrebačke nadbiskupije; generalni sponzor je Školska Knjiga, Zagreb; sponzori su: Zajednica braniteljskih zadruga, Zagreb, ZICER Zagreb; Modro zelena zadruga, Kula Norinska. Svi su oni prepoznali vrijednosti naših aktivnosti.

CZN - Molimo Vas za zaključnu poruku našim čitateljima.

Gospođa Marina Tafra: Kao predsjednica Udruge »Poduzetni«, ali i kao majka, mogu reći da sve ono što činim radim iz ljubavi prema svim tim mladim ljudima koje danas-sutra čeka naporno razdoblje u njihovom životu. Koliko je u mojoj moći nastojim im pomoći da svi zajedno izađu na pravi put i da imaju vrijednosti koje će slijediti.

Gospodin Vitomir Tafra: Pozvao bih sve odgojno-obrazovne ustanove, od vrtića do visokoškolskih ustanova, a ujedno i udruge, da na mrežnim stranicama Udruge »Poduzetni« prijave sve što vrijedno rade prije Uskrsa i Božića. To nije teško i ništa ne košta, a tako ćemo svima u Hrvatskoj pokazati koliko su naši mladi poduzetni, solidarni i osjetljivi.