PODJELA POMOĆI IZ PROJEKTA »CARITAS - NE RIJEČIMA, VEĆ DJELIMA II« VRIJEDNOG 4.067.642,98 KN

12.9.2022.

Tijekom mjeseca srpnja ove godine organizirana je podjela 4000 paketa higijenskih potrepština, a 10. i 24. rujna prva podjela 4.120 paketa hrane u okviru projekta »Caritas - ne riječima, već djelima II«, kojega provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Projekt ukupne vrijednosti 4.067.642,98 kn sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje župnicima i volonterima župnih caritasa u 55 župa na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koji su se uključili u podjelu pomoći. Sljedeća podjela pomoći u naravi korisnicima je zakazana za 12. studenoga u Zagrebačkoj, a 24. studenog u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Caritas također zahvaljuje na suradnji i svim centrima za socijalnu skrb s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, koji su pomogli u izboru korisnika Projekta, u okviru kojega će 4.000 osoba u riziku od siromaštva, s područja navedenih županija primiti, osim paketa s higijenskim potrepštinama, i 12.362 paketa hrane.

Pomoć u naravi iz projekta »Caritas - ne riječima, već djelima II« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije značajan je doprinos radu župnih caritasa u skrbi za potrebite, koji su im nerijetko jedina pomoć u borbi s neimaštinom. Korisnici su iz najrazličitijih životnih situacija. Npr. inženjer građevine gosp. Slavko (69) korisnik je kojega su lopovi pokrali sedam puta, nakon povratka u Hrvatsku 1993. godine. Tako je ostao bez velike ušteđevine, koju je teško stekao radeći u Kanadi i na Aljasci. Osim toga je za vrijeme kraćega rada u Njemačkoj stradao na građevini pa je morao pet puta operirati nogu. U svojoj životnoj dobi i takvog zdravstvenog stanja nije više poželjan na burzi rada. Po pomoć je došla i gospođa Ljiljana (51), majka šestero djece - osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Njezin suprug nije uspio dobiti braniteljsku mirovinu, iako je bio čitavo vrijeme u Domovinskom ratu pa je spao na socijalnu pomoć. Iako djeci uvijek nešto treba, ova majka kaže da nastoje ne opterećivati župni caritas zamolbama preko godine već se sami snalaze kako umiju. Pomoć koja im je ponuđena iz ovog projekta ipak nisu mogli odbiti jer im puno znači. Puno znači ova pomoć i umirovljenicima, među kojima je i baka Barica (89) koja je u mirovini već 32 godine, a trenutno joj iznosi 852,00 kune. Osim pomoći iz ovoga projekta, župni caritas joj pomogne za Uskrs i za Božić. Na upit kako uspijeva preživjeti, kaže: »Živim sama. Pazim se. Nekak' se prehranim.« ...

Osim podjele paketa hrane i higijenskih potrepština, Caritas će u okviru Projekta provoditi savjetovanje i informiranje korisnika te radionice financijskog opismenjavanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta. S tim ciljem su otisnuti i deplijani o higijeni, informativni plakati o Projektu, o ponašanju u kriznim situacijama, deplijani o nebacanju hrane te letci i plakati o doniranju hrane.

U okviru popratnih mjera izrađen je video uradak na temu doniranja hrane te utjecaja doniranja hrane na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Video će biti emitiran putem TV i radija.

Od tehničke opreme, potrebne za provedbu Projekta te za učinkovitiji rad, nabavljeni su: jedan električni viličar za visoko podizanje, dva ručna paletara - od kojih jedan s vagom, dva stolna računala, dva prijenosna računala, četiri operativna programa za računala s aplikacijama za obradu teksta i tablica, jedan multifunkcijski uređaj (za ispis, skeniranje i kopiranje) te folija za zamatanje kutija.

Više o projektu »Caritas - ne riječima, već djelima II« možete pročitati na donjoj poveznici.
https://www.czn.hr/projekti/projekt-caritas-ne-rijecima-vec-djelima-ii

Više fotografija s podjele u okviru projekta »Caritas - ne riječima, već djelima II« možete vidjeti na našoj FB stranici.
https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije/

Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.