OKRUGLI STOL POVODOM 90. OBLJETNICE OSNUTKA CARITASA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

21.9.2023. Slika: OKRUGLI STOL POVODOM 90. OBLJETNICE OSNUTKA CARITASA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u srijedu, 20. rujna okupilo se više od 150 stručnjaka iz područja socijalne skrbi na okruglom stolu pod nazivom „Ljubiti djelima - 90 godina rada, učenja, mijenjanja i zajedništva“ kojega je organizirao Caritas Zagrebačke nadbiskupije povodom obilježavanja 90. obljetnice osnutka i djelovanja.


Na početku skupa okupljenima su se obratili izaslanik zagrebačkog nadbiskupa i predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić, predsjednik Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik te ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. U svojim obraćanjima govornici su istaknuli nemjerljivi doprinos zagrebačkog Caritasa razvoju socijalnih usluga u Hrvatskoj, kontinuitet i postojanost, te pouzdanost, otvorenost i profesionalnost koji su vidljivi kroz brojne oblike suradnji i partnerstava na svim razinama.

Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su četiri panela s uvodnim predavanjima. Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva i udruge Pragma Nedjeljko Marković otvorio je prvi panel predavanjem na temu Hrvatska kao socijalna država i uloga Caritasa u njoj u kojem je ukazao na brojne izazove s kojima se suočavaju naši sugrađani poput stambenog pitanja, tržišta rada, problema umirovljenika, zdravstvenog i socijalnog sustava, problema iseljavanja mladih obitelji, mentalnog zdravlja djece i mladih te pritiska tržišta i ekonomije na socijalna davanja. Razmišljanja i prijedloge rješavanja navedenih izazova te moguće odgovore Caritasa na iste u panelu koji je uslijedio razmijenili su Marija Pletikosa, prof. dr. sc. Zdenko Babić, prof. dr. sc. Danijel Labaš i s. Jelena Lončar. Prof. Babić je posebno ukazao na problem niskih socijalnih davanja istaknuvši pri tom primjer dječjeg doplatka čiji se iznos desetljećima nije mijenjao i kojim nisu obuhvaćena sva djeca nego njegovo primanje ovisi o cenzusima roditelja.

Dr. sc. Romana Galić otvorila je drugi panel izlaganjem o Siromaštvu djece te izazovima i teškoćama jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj. Pritom je istaknula izuzetno tešku situaciju jednoroditeljskih obitelji kojih je iz godine u godinu sve više pozvavši predstavnike svih organizacija i institucija na međusektorsku suradnju te još veću podršku i konkretniju pomoć ovoj ugroženoj skupini u društvu. Na koji način i što sve čine pomažući jednoroditeljskim obiteljima govorile su Iva Jovović iz udruge Let te stručne suradnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Juratovac, Maja Baljak, Jelena Kuzmić i Ana Klarić.

Iskustvo odrastanja u Caritasovim domovima, u kojima je provela cijelo djetinjstvo i mladost do osamostaljenja s okupljenima je podijelila jedna bivša korisnica istaknuvši među ostalim kako su je Caritasove odgajateljice naučile samopoštovanju, vjeri u sebe i empatiji prema drugima.
Kako se Caritasovi stručni djelatnici nose s izazovima rada u domovima socijalne skrbi okupljeni su mogli vidjeti iz videopriloga emisije »PROVJERENO« Nove TV prikazan povodom dodjele ovogodišnjeg Priznanja »Zvone«, koje se dodjeljuje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu, kojom prigodom je Caritasova zaposlenica Jelena Kuzmić proglašena najodgajateljicom u Hrvatskoj.

Tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg u trećem je panelu predstavio Mrežu caritasa i snagu volonterstva, učinkovitost modela 3C, te ulogu medija u promicanju volonterstva. Istaknuo je kako je mreža Caritasa najveća mreža u Hrvatskoj. Prisutna je u više od 500 gradova, općina i mjesta a sastoji se od Hrvatskog Caritasa, 16 (nad)biskupijskih te 500 župnih Caritasa. U Zagrebačkoj nadbiskupiji 165 odbora župnih Caritasa prisutno je u više od 80 % župa Nadbiskupije. Predstavljajući Model 3C tajnik Caritasa je posvjedočio kako je to izvrstan primjer u kojem Hrvatski Caritas, nadbiskupijski i župni Caritasi zajedničkim snagama i suradnjom pružaju brzu, ciljanu, konkretnu i administracijom rasterećenu učinkovitu pomoć obiteljima u potrebi. Erceg je istaknuo važnost suradnje s predstavnicima medija koja doprinosi provedbi i realizaciji projekata i programa te izgradnji i očuvanju ugleda i povjerenja Caritasa u javnosti. U panelu su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, župnik župe Pohoda BDM u Čučerju vlč. Marko Torbar, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, koordinator za župne Caritase Davor Zeko i voditeljica caritasa župe Sv. Jeronima – Maksimir Dubravka Pomper. Fra Tomislav je potvrdio učinkovitost Modela 3C koji pokazuje zauzetost i brigu volontera župnih caritasa za potrebite u župama. Gospodin Stanić je u osvrtu na djelovanje zagrebačkog Caritasa istaknuo primjer gradnje kuće za mlade „Da život imaju!“ u kojem je Caritas povezao i pokrenuo cjelokupnu hrvatsku javnost od običnih ljudi do poduzetnika i korporacija koji su poklonili svoje povjerenje Caritasu. U osvrtu na suradnju s medijima istaknuo je važnost i potrebu čuvanja dostojanstva i identiteta potrebitih te pohvalio suradnju Caritasa i Glasa Koncila koji prati i podupire karitativni rad. Vlč. Torbar, gdin Zeko i voditeljica Pomper opisali su konkretne primjere i načine rada župnih caritasa kako u redovitim tako i u izvanrednim okolnostima.

Uvodno predavanje zadnjeg panela, kojega je pripremila s voditeljicom sektora karitativnog rada Elzom Parlov, održala je voditeljica Sektora socijalnih usluga zagrebačkog Caritasa Suzana Horvat Kutle predstavivši okupljenima Caritasove projektne aktivnosti i suradnju s institucijama i organizacijama u društvu. Horvat Kutle je prikazala raznovrsnu paletu djelatnosti i područja rada detaljnim prikazom projekata i izvora financiranja te mnogobrojne oblike suradnje sa znanstvenom, stručnom i korporativnom zajednicom na svim razinama. Pri tom je ukazala i na probleme kao što su dugogodišnja nedostatna podrška državnog sustava kroz niže ugovorene cijene u usporedbi s onima u državnim domovima, što utječe na niže plaće zaposlenika i njihovu veliku fluktuaciju te otežava aktivnosti na karitativnom području. Ukazala je i na fijasko procesa deinstitucionalizacije, nužnost i potrebu promicanja i razvoja udomiteljstva kao jedine ispravne alternative institucionalizaciji te potrebu razvoja usluga u zajednici s ciljem prevencije institucionalizacije.

U panelu koji je uslijedio sudjelovali su Ksenija Čuljak ispred Zagrebačke županije, voditeljica Odjela socijalne zaštite Grada Zagreba Jasminka Đurek Pavlina, prof. dr. sc. Gordana Berc sa Studijskog centra socijalnog rada (videovezom), ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar.

Prof. Berc je pohvalila otvorenost Caritasa koji omogućava praksu studentima socijalnog rada i prva iskustva u terenskom i savjetodavnom radu dok su Đurek Pavlina i Čuljak ukazali na zakonske okvire koji propisuju i ponekad ograničavaju sufinanciranje trećeg sektora. Đurek Pavlina je pri tom istaknula da temeljem dugogodišnje kvalitetne suradnje s Gradom Zagrebom Caritas Zagrebačke nadbiskupije spada u one organizacije s kojima se planira s projektnog financiranja prijeći na višu razinu, odnosno na socijalno ugovaranje.

U sklopu rasprave i pitanja sudionicima se obratila i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekavši kako temeljem njezina dugogodišnjeg rada u sustavu socijalne skrbi s pravom smije reći da je Caritas u bezbrojnim situacijama bio „slamka spasa“, jer kada su svi imali izgovore i zatvorena vrata, tu je bio Caritas koji je uvijek bio spreman izići ususret i naći način da se pomogne.

Zahvaljujući predavačima, panelistima i okupljenima ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar pozvala je sudionike na nastavak suradnje i zajedništva, kojega nedostaje na svim razinama društva, rekavši kako pomažuće organizacije nisu konkurencija nego jedino suradnjom i zajedništvom mogu Hrvatsku učiniti boljim mjestom za život. „Naša snaga je u zajedništvu i povezivanju, posebno u zajedništvu dobra“, naglasila je ravnateljica završavajući skup.