ODGOJ BUDUĆIH PODUZETNIKA ZA SOLIDARNOST

28.3.2024. Slika: ODGOJ BUDUĆIH PODUZETNIKA ZA SOLIDARNOST

U cilju pružanja pomoći najpotrebitijima i razvoja empatije kod učenika, Udruga "Poduzetni" i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i ove godine organizirali su humanitarnu akciju "Poduzetni za Uskrs", koju su proveli u suradnji s OPG-om Kovilić i Mesnom industrijom "Kudelić".


Riječ je o realizaciji praktičnog rada učenika trećih razreda ekonomskog usmjerenja PGEŠ Katarina Zrinski u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Udrugom Poduzetni.

Naime, u prvom razredu učenici PGEŠ Katarina Zrinski osnivaju svoju vježbeničku tvrtku u kojoj sve četiri godine školovanja prakticiraju stečena ekonomska i neekonomska znanja. Stjecanje kompetencija, tj. sposobnosti činjenja, glavna je odlika didaktičkog i metodičkog pristupa razvoju srednjoškolskog ekonomskog obrazovanja PGEŠ Katarina Zrinski. U trećem razredu učenici su spremni za svoj prvi komercijalni posao. Uz podršku tvrtke Kudelić d.o.o., posao se sastojao od plasmana prigodnih uskršnjih proizvoda prema službenom cjeniku. Poslovna aktivnost počela je 1. veljače ove godine i trajala je do 15. ožujka. Ovako koncipiran volonterski stimuliran je odgovarajućom ocjenom i dodatnim nagradama za tri najuspješnija tima.

Na ovaj i slične načine učenici PGEŠ Katarina Zrinski svojim volonterskim radom već 13. godinu zaredom priskrbljuju sredstva za pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja su na smještaju u kućama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Ove godine primatelji donacije bili su korisnici organiziranog stanovanja u Caritasovoj Kući za mlade "Da život imaju!" u Selskoj cesti 165.

Na primopredaji donacije - proizvodi tvrtke Kudelić i darovnica u vrijednosti 200,00 eura - ispred PGEŠ Katarina Zrinski bile su nazočne ravnateljica Katica Srbić, voditeljica humanitarne akcije nastavnica Mirela Kadijević, troje učenika prvog razreda (smjer ekonomist) te Doris Jukić, voditeljica Udruge "Poduzetni". Ispred Zagrebačkog Caritasa donaciju su primili Suzana Horvat Kutle, voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi i Daniela Bukvić iz Služba projekata i volonterskih aktivnosti, a nazočni su bili i dva korisnika usluge organiziranog stanovanja.

"Učenici naše škole u sklopu stručne prakse predstavljali su humanitarnu akciju te svojim volonterskim radom priskrbili sredstva za pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u ovoj Caritasovoj Kući za mlade. Na taj način razvijaju empatiju, altruizam i društvene vještine, uvježbavaju poslovno komuniciranje i izgrađuju socijalnu odgovornost. Volonterske aktivnosti izvrstan su dodatak redovnom obrazovanju pružajući učenicima priliku da primjene znanje i vještine stečene u učionici na stvarne situacije te doprinesu izgradnji boljeg i socijalno osjetljivijeg društva. Uskrs je vrijeme obnove, nadahnuća i radosti, ali i prilika za promišljanje o važnosti odgovornosti prema zajednici i suosjećanju prema drugima. Neka ovaj Uskrs bude podsjetnik na važnost učenja i rasta, kako u akademskom, tako i u moralnom smislu", izjavila je Katica Srbić, ravnateljica Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski.

"Dobrobit za sve sudionike u akciji, odnosno naše učenike je osvještavanje o realnosti života vršnjaka u potrebi te razvoj osobnog altruizma i osjećaja za socijalnu uključenost. Cjeloživotnim učenjem za poduzetništvo udruga Poduzetni nastoji osnažiti mlade i dati im temelj za uspješan ulazak na tržište rada i opstanak na istome, što provodimo i radionicama društvenog poduzetništva za stanare Kuće za mlade "Da život imaju!", korisnicima usluge organiziranog stanovanja. Ovim putem pozivam sve naše sugrađane, partnere i zajednicu u cjelini da se pridruže našim inicijativama i pruže svoj doprinos koji nedvojbeno ima značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života štićenika Caritasa", izjavila je prigodom primopredaje Doris Jukić, predsjednica udruge Poduzetni.

Gosti i dobročinitelji zadržali su se u srdačnom druženju s domaćinima, tijekom kojega su razgovarali i o nekim drugim mogućim oblicima suradnje.


FB