Obrazovanjem do sigurnosti

23.12.2015. Slika: Obrazovanjem do sigurnosti

Sredstva u iznosu od 45.000,00 kuna za projekt »Obrazovanjem do sigurnosti« Zagrebačkom Caritasu odobrena su u svibnju ove godine u sklopu provedenog javnog natječaja za dodjelu financijskih potpora Zagrebačke županije za 2015. godinu.

Projektom je obuhvaćeno sedam žena - žrtava obiteljskog nasilja s područja Zagrebačke županije, koje imaju niže obrazovanje te malo ili nimalo radnog iskustva zbog čega su nekonkurentne na tržištu rada.

Ciljevi projekta su: omogućiti korisnicama veću konkurentnost na tržištu rada stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija, zapošljavanjem po završetku školovanja postići ekonomsku neovisnost, te dugoročno poboljšati materijalnu i psihosocijalnu situaciju korisnica i njihove djece.

Koliko im ova pomoć znači govori jedna od korisnica: »Ulaskom u Caritasovu sigurnu kuću pružila mi se prilika da se školujem za obavljanje poslova njegovateljice, iako imam završenu trogodišnju strukovnu školu. Pronašla sam nešto što me ispunja, jer mogu pomoći nekome kome je pomoć potrebna i raditi nešto korisno - kako za druge, tako i za svoju djecu i sebe. Od srca zahvaljujem svima koji su pridonijeli tomu da se školujem i dobro se osjećam«.

Caritasova sigurna kuća otvorena je u ožujku 2008. godine, a u njoj je do danas sigurnost i zaštitu našlo 289 žrtava obiteljskog nasilja. Korisnicama, osim smještaja i prehrane, Caritas nudi psihosocijalnu pomoć i podršku, stručno i karijerno savjetovanje, pomoć pri odgoju i obrazovanju djece te zdravstvenu, duhovnu i vjersku skrb. Osim pomoći i zaštite tijekom boravka u Kući Caritas nastavlja pomagati korisnice i nakon izlaska iz Kuće na način da im osigura potrebnu materijalnu i novčanu pomoć. S korisnicama rade socijalna radnica, psihologica i obiteljska savjetnica, a u Kuću se smještavaju temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb. Korisnice su uglavnom majke s malom djecom, u dobi između 20 i 40 godina, sa srednjoškolskim ili osnovnoškolskim obrazovanjem, te najčešće nezaposlene.