MLADI POMAŽU BEZ KOMPROMISA

18.10.2021. Slika: MLADI POMAŽU BEZ KOMPROMISA

I ove godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije omogućio je volonterima projekta »72 sata bez kompromisa« da bolje upoznaju njegov rad kroz sedam (7) akcija provedenih na dobrobit njegovih korisnika. Tako je od 15. do 16. listopada u ovom nadbiskupijskom Caritasu volontiralo 59 volontera, koji su oduševljeno i s velikom radošću darovali ukupno 1.074 radnih sati.


Od koordinatorice volontera za čitav Caritas Daniele Bukvić te od lokalnih koordinatora volontera, doznali smo koje su sve akcije provedne i gdje tijekom prošloga petka i subote.

PROJEKT »SUZI« - Za korisnike projekta »Socijalno se uključi i zaposli - SUZI« u petak 15. listopada provedena je akcija »Uzvratimo brižnost«. U radnom dijelu akcije, od 10:00 do 14:00 sati, sudjelovalo je troje (3) volontera, a u socijalnom dijelu akcije, od 13:00 od 17:00 sati, sudjelovalo je također troje (3) volontera.

SOCIJALNA SLUŽBA - Dvije akcije za korisnike provedene su u suradnji sa Socijalnom službom. Dvodnevnu radnu akciju gletanja, bojanja stana i čišćenja poslije bojanja »Donesi radost i svježinu drugome« u petak je napravilo osam (8) volontera od 08:00 do 14:00 sati, a u subotu od 08:00 do 15:00 sati šest (6) volontera. U subotu od 10:14 sati provedena je socijalna akcija »Podijeli osmijeh s usamljenim«, u kojoj je sudjelovalo čevero (4) volontera koji su u paru posjetili ukupno četvero (4) korisnika. »Puno im se zahvaljujem! Jako puno su mi napravili i želim im sve najbolje!«, izjavila je gospođa Ljubica, korisnica radne akcije. »To su prekrasna djeca! Ja sam se osjećala drugačije, sretna. Da mi svaki dan dođu ja bih bila sretna. Kad bi takve djece bilo više mislim da bi svijet bio predivan«, oduševljeno se prisjeća volontera socijalne akcije gospođa Ivanka.

BREZOVICA - Ekološka akcija »Kuća u cvijeću« provedena je u subotu 16. listopada od od 11:00 do 16:00 sati u Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici. »Akciju je provelo šestero (6) volontera - svi studenti osim jedne srednjoškolke - koji su uredili dio dječjeg igrališta. Nakon volontiranja izjavili su da se dobro osjećaju i da im je to bilo pozitivno iskustvo. Tijekom bojanja i uređenja dijela senzomotoričkog parka, dobili su informacije o Kući i životu korisnika. Ono što su čuli dojmilo ih se jer su imali potpuno drugačije mišljenje i o boravku u instituciji i o osobama s oštećenjima«, izvješćuje o akciji koordinatorica Ružica Radičević.

PRIHVATILIŠTE ZA BESKUĆNIKE - Ličilačka radna akcija »Ofarbana garaža - ljepša garaža« provedena je u petak 15. listopada od 08:00 do 16:00 sati u Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, a u njoj je sudjelovalo jedanaestero (11) volontera. »Bili su vrijedni i veseli - svaka čast! Čista petica!«, hvali ovu ekipu Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta.

VUGROVEC - Za djecu i mlade iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu volonteri projekta »72 sata bez kompromisa« proveli su u Zagrebu socijalnu akciju »Igre na bundeku (za velike i male)« u Zagrebu, u subotu 16. listopada od 9:30 do 18:30 sati, a provodilo je osam (8) volonerki. »Bilo je predivno!«, kaže se Ivana Vincek Kovačić, voditeljica Kuće.

DUBEC - Za mlade iz Kuće Emaus u zagrebačkom naselju Dubec volonteri iz projekta »72 sata bez kompromisa« imali su dvodnevnu radnu akciju. Naporno radeći u petak i subotu, od 10:00 do 18:00 sati, pomogli su im urediti Caritasov objekt nasuprot Kuće, koji će im služiti za igre, radionice i arhiv - kako doznajemo od Ane Marije Konta, kordinatorice akcije u kojoj je prvi dan sudjelovalo petero (5), a drugi dan sedmero (7) volontera.


DOJMOVI VOLONTERA I FOTOGRAFIJE AKCIJA

Fotografije akcija i dojmove volontera možete pogledati/pročitati na donjoj poveznici, a među njima se ističu sljedeći retci koje su zapisale volonterke u Knjizi dojmova Kuće sv. Franje u Vugrovcu: »(…) Zadivile su nas veličina vašega srca, količina ljubavi koju nesebično dajete, vaša jednostavnost i dobrota, briga koju pokazujete jedni prema drugima i prema nama. (…)«

https://drive.google.com/drive/folders/1UQDTVak4rupX3jpo798Pc-rMKTBsd78p?usp=sharing