MALO DRUŽENJE DONIJELO VELIKO VESELJE

26.7.2022. Slika: MALO DRUŽENJE DONIJELO VELIKO VESELJE

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, kojemu je papa Franjo za nit vodilju uzeo redak iz psalma »Rod donose i u starosti« (Ps 92, 15), Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je i drugi prigodni program - druženje mladih korisnika i svojih zaposlenika s korisnicima Doma za starije osobe Centar u Zagrebu, na lokaciji Crnatkova 14.


Grupa korisnika zagrebačkog Caritasa, koji su na smještaju u Kući Emaus - kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u zagrebačkom naselju Dubec i grupa Caritasovih zaposlenika proveli su 25. srpnja lijepo prijepodne u druženju sa starijim osobama iz doma u Crnatkovoj - uz druženje i malu zakusku upriličenu u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vrijeme je brzo prošlo uz živahni razgovor, prisjećanja na prošlost i dobre savjete za budućnost te šale i pjesmu koju su animirali Katarina, Dalia, Valentina, Domagoj i Oliver iz Kuće Emaus, uz glazbenu pratnju njihova odgojitelja gosp. Borne na gitari, a priključili su im se u pjesmi i drugi Caritasovi zaposlenici s gđom Elzom Parlov, voditeljicom Sektora karitativnog rada.



Svi korisnici iz Doma u Crnatkovoj na svoj način radovali su se ovom programu i u njemu uživali ali je vjerojatno poseban dojam ostavio na gđu Baru, koja iz doma nije izlazila vrlo dugo. Bila je jako uzbuđena u iščekivanju današnjeg dana i priznaje da nije mogla ni zamisliti da će ovo doživjeti. Inače je slijepa i najviše vremena provodi u krevetu, gdje moli za žive i mrtve te sluša prijenose svetih misa putem medija. Glede skrbi koju ima u domu odgovara kratko da je osoblje i predobro prema korisnicima. Na upit što bi poručila mladima, odgovara: »Neka budu strpljivi i neka sve podnose kaj im život nosi jer je sve prolazno.«

Simbolična je ovo gesta kojom se Caritas Zagrebačke nadbiskupije odazvao na poticaj pape Franje: »Pozivam vas da taj Dan naviještate u svojim župama i zajednica; da posjetite najusamljenije starije osobe, u njihovu domu ili u domovima u koje su smješteni. Potrudimo se da nitko ne proživi taj dan u samoći.« (https://ika.hkm.hr/doku.../rod-donose-i-u-starosti-ps-92-15/), kojom Caritas želi ukazati na to koliko je malo potrebno da bližnjima u starijoj dobi pomognemo te im olakšamo i uljepšamo život.

Voditeljica Parlov u izjavi za medije posebno je naglasila važnost pomoći starijim osobama u oporavku od posljedica pandemije, koja je ostavila teške posljedice na njihovo psihofizičko stanje te je istaknula: »Ovom posjetom željeli smo pridonijeti da se starije osobe osjećaju voljeno, a s druge strane učinili smo to s dubokim uvjerenjem da starije osobe itekako mogu biti blagoslov - kako za svoju obitelj tako i za društvo u cjelini«.





POVEZANA VIJEST

22. 07. 2022. / CARITAS OTKRIVA BOGATSTVO STARIJIH U NJIHOVU SUSRETU S MLADIMA
https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije/posts/pfbid02ZJoyi5h3SJZddR8JKmKzHHw288KJGwtWY98StESCpiLQ1cLWetL8LqiU7BhaRzibl
https://www.czn.hr/vijesti/caritas-otkriva-bogatstvo-starijih-u-njihovu-susretu-s-mladima