Ljetovanje Caritasovih korisnika

11.7.2013. Slika: Ljetovanje Caritasovih korisnika

Ovogodišnje ljetovanje korisnika u razdoblju od 4. do 11. srpnja Caritas Zagrebačke nadbiskupije ostvario je u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koji je zajedno sa Zagrebačkim holdingom omogućio boravak u Hostelu Stoimena u Crikvenici potpuno besplatno za sedamdeset i dvije osobe, pokrivši sve troškove - prijevoz, smještaj i prehranu.

U odmaralištu podružnice Zagrebačkog holdinga »Vladimira Nazor« ljetovalo je šezdeset Caritasovih korisnika u pratnji dvanaest djelatnika iz tri kuće za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi - Kuće sv. Franje u Vugrovcu, Kuće Emaus i kuće na Trešnjevci - zatim iz Kuće ljubavi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i maloljetne trudnice i majke s malom djecom na Savici-Šancima te iz Kuće bl. Alojzija Stepinca za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima u Brezovici.

»Iz Zagreba smo krenuli s dva autobusa u četvrtak oko 15 sati, a na odredište smo stigli nakon ugodne trosatne vožnje. Ispred kamene Stoimene, okružene prekrasnom borovom šumom, dočekala nas je i srdačno primila voditeljica Hostela gđa Sanja Piskrec. Prva dva dana na moru naši mladi su se posebno družili sa srednjoškolcima iz Zagreba, Osijeka i Gospića, koji promiču kampanju 'Znam, razmišljam, sudjelujem'. Ostale dane boravka s nama su bili: zagrebački osnovci, vrtićanci iz Siska te socijalno ugrožene obitelji i umirovljenici«, napominje odgajateljica Zrinka Šarić, koja je opisala i program ljetovanja: »Prvoga dana boravka Hostel je napravio provjeru plivanja te organizirao školu plivanja za neplivače. Za one koji su samostalno (pro)plivali na raspolaganju su bile sve plaže od Stoimene do gradske plaže u Crikvenici. Svakoga dana poticali smo mlade na sudjelovanje u jutarnjoj tjelovježbi na svježem zraku, nakon što su svoje spavaonice i krevete doveli u red. Urednost soba i kreveta ocjenjivao je gospodin Toni Vrdoljak, koji je također animirao i večernji disko-program u organizaciji Hostela. Sredinom poslijepodneva redovito smo imali likovnu i športsku radionicu, a predvečer bismo igrali nogomet, graničare ili odbojku - ovisno o broju i interesu djece. Navečer bismo prošetali i do grada, u kojemu nas je vlasnik diskoteke Bakaga gospodin Anđelko jedne večeri počastio besplatnim ulaznicama i pićem. Stariji korisnici u grad su mogli ići u skupinama i bez pratnje odgajatelja. Od izvanrednih događaja spomenula bih modnu reviju koju su za sve goste Hostela predposljednju večer upriličili naša djeca Dubca i Trešnjeke te sudjelovanje na panoramskom izletu katamaranom kojega nam je, s popustom, omogućio gospodin Marino Bošnjak. Tijekom posljednje večeri u Stoimeni domaćini su organzirali podjelu diploma zaslužnim pojedincima, među kojima su bili i mladi iz Dubca i Trešnjevke koji su za odličnu urednost prostorija i kreveta dobili i poseban slatki dar. Te večeri u programu je bilo i trčanje štafete, zatim ples i vatromet. Voditeljica Hostela gospođa Piskrec s nama se oprostila za vrijeme posljednjeg doručka. Tom prilikom uručili smo joj posebnu zahvalu koju su na banneru oslikali obojanim dlanovima i prstima korisnici iz Kuće ljubavi na Savici, a za sve djelatnike Hostela, koji su se tako lijepo ovih sedam dana brinuli za nas, predali smo joj jedan slatki dar.«

Boravkom u Stoimenoj zadovoljni su bili ne samo korisnici zagrebačkog Caritasa, koji su zaželjeli ondje produžiti ljetovanje, već je svoje zadovoljstvo izrazila i voditeljica Hostela Stoimena gospođa Sanja Piskrec, naglasivši: »Izuzetna nam je čast kada imamo prilike ugostiti nama najdraže goste, djecu predškolske i školske dobi kao što je to trenutno situacija s grupom koja je stigla iz Caritasa i koja zajedno s ostalim korisnicima našeg programa organiziranog ljetovanja uživa u blagodatima sunca, mora i okruženja prekrasnog mediteranskog parka u kojem se Stoimena nalazi. Cjelokupni tim zaposlenika Stoimene daje sve od sebe kako bi vrijeme provedeno u Hostelu ostalo u trajnoj lijepoj uspomeni svih naših malih i velikih gostiju, pa je sasvim razumljivo da se i djeca iz Caritasa zadovoljna i sretna vraćaju u Zagreb sa željom za ponovnim 'druženjem za sjećanje' sljedeće godine. Pohvalila bih djecu Caritasa i njihove odgajateljice (i odgajatelja) budući su u pravom smislu riječi - velika složna obitelj - u kojoj bez obzira na različitosti svatko svakog uvažava i s ljubavlju brine o drugome, te im zahvalila što su se s lakoćom uključili u sve naše ponuđene aktivnosti, a svojom radošću i neposrednošću oduševili ostale goste s kojima zajedno dijelimo ljepotu 'života zajedno' u našem kompleksu.«

Caritas Zagrebačke nadbiskupije srdačno zahvaljuje Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačkom holdingu na suradnji i pomoći u organiziranju i provedbi ovogodišnjeg ljetovanja Caritasovih korisnika koji se nalaze u njegovoj institucionalnoj skrbi.