LJETNE RAZGLEDNICE IZ BREZOVICE

31.8.2020.

Ovoga ljeta u Brezovici je izostao dolazak volontera iz inozemstva, ali nisu i njihovi darovi; domaći volonteri održali su online radionice; dobri susjedi iz udruge Humanity First Hrvatska iznova darivaju; bilježimo odaziv na zamolbu za donaciju jednokratnih rukavica; grupa korisnika iz Kuće bl. Alojzija Stepinca osvježenje u vrućim ljetnim danima potražila je i našla na Žumberku; šećer na kraju: Rokovo prvopričesničko slavlje


Na facebook stranici Kuće »Bl. Alojzije Stepinac« (https://www.facebook.com/KucaBrezovica) prijatelji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mogu pratiti zbivanja o kojima vodstvo Kuće redovito izvješćuje u obliku kratkih vijesti s fotografijama. Ovdje donosimo pregled FB vijesti, djelomično dopunjenih, o zbivanjima tijekom mjeseca srpnja i kolovoza ove godine.


DUHOVNA SKRB

U okviru cjelovite skrbi za dobrobit svakog korisnika, između ostalih duhovnih sadržaja, Caritas svake godine organizira, u suradnji sa župnicima i vjeroučiteljima, slavlja sakramenata krštenja, prve pričesti i potvrde. »Krajem lipnja sve nas je razveselila Prva pričest našeg Roka. U pratnji je bila naša teta Marina (zaposlenica), koja je ujedno i njegova krsna kuma, a na povratku iz crkve Sv. Kvirina na Pantovčaku gdje je Roko dobio Prvu pričest, dočekali smo ih sa svečanim ručkom, velikom tortom i čestitkama«, prisjeća se Ana Klarić, stručna voditeljica Kuće. Svoju prvu svetu pričest Roko je primio od vlč. Vladimira Kerečenija, upravitelja župe Sv. Kvirina.
STRANI I DOMAĆI VOLONTERI

U suradnji s volonterima iz udruge Kolajna ljubavi, tijekom mjeseca kolovoza održane su online radionice na teme: »Budi mi uzor«, »Budi dobar primjer« i »Volontiranje i aktivizam«.Volonteri koji već dugi niz godina tijekom ljeta dolaze u Kuću bl. Alojzija Stepinca posredstvom međunarodne organizacije Internationale Bauworde (http://www.ibo-europe.org), ove godine nisu došli zbog epidemioloških mjera, objašnjava Suzana Horvat Kutle, voditeljica Kuće te dodaje: »No kada nekog nosite u srcu, daljina nije prepreka da se izrazi ljubav. Tako nam je volonter Casper iz Nizozemske poslao komplet glazbenih instrumenata kako bi razveselio korisnike. U donaciji se našlo: ksilofona, klavijatura, kastanjeta, tamburina i drugih instrumenata, a nije nedostajalo ni igračaka i školskog pribora. Paket nam je poslala i prošlogodišnja IBO volonterka Lieve iz Belgije. Unutra su bile rukavice i igračke, a Lieve nam se pohvalila da se, nadahnuta volontiranjem kod nas, prekvalificirala i počela raditi s djecom s teškoćama, a iskustvo rada s našom djecom bilo joj je dobra edukativna baza. Donacijom nas je razveselila i bivša volonterka Marina Bosankić - poslala je sladolede za sve korisnike i bazen u kojem korisnici nađu osvježenje u vruće dane. Jedan bazen nam je poslala i naša stalna prijateljica i pratiteljica Slavica. Hvala svima koji misle na nas!«
ODMOR NA ŽUMBERKU

U mjestu Kalje na Žumberku, u Kući za odmor zagrebačkog Caritasa od 13. do 17. srpnja te od 3. do 7. kolovoza boravila je grupa od dvanaest (12) korisnika iz Kuće bl. Alojzija Stepinca u pratnji odgajatelja. Program boravka bio im je ispunjen šetnjama, društvenim igrama, zajedničkim kreativnim radionicama i roštiljanjem.
POTREBE I DONACIJE

Prijatelji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije iz Humanitarne udruge Humanity First Hrvatska dali su još jednu vrijednu donaciju Caritasovim korisnicima! Povodom muslimanskog vjerskog blagdana Kurban-bajrama donaciju 30 kg mesa 4. kolovoza predao je Kući bl. Alojzija Stepinca gospodin Sead Mulabegović, zamjenik predsjednika HF Hrvatska.Predstavnici tvrtke Exelisso d.o.o. i tvrtke Q donijeli su 6. kolovoza vrijednu donaciju rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava neophodnih za njegu korisnika Kuće bl. Alozija Stepinca. Njihova donacija odgovor je na apel/zamolbu koju je vodstvo Kuće uputilo javnosti zbog nestašice istih na tržištu. Svi koji žele donirati rukavice, maske i dezinfekcijska sredstva za Brezovicu mogu to učiniti osobno na adresi Brezovička cesta 98 ili na adresi Uprave CZN u Babonićevoj 121 u Zagrebu.Brezovčanima dragi bivši volonter Luciano iz Italije, njihov darovatelj i nadasve prijatelj, omogućio im je da ovo ljeto sačuvaju »hladne glave« zahvaljujući donaciji od 3.000 eura za kupnju i ugradnju klima uređaja. Uz njegovu donaciju, novčana sredstva za jedan klima uređaj darovala je Zajednice žena HDZ-a »Katarina Zrinski« PO Trešnjevka jug iz Zagreba a za jedan obitelj Koprivnjak, čiji sin pohađa boravak u ovoj Caritasovoj kući. Donator ugradnje svih darovanih klima u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici je tvrtka ETT d.o.o. iz Zagreba, koja besplatno odrađuje njihovu montažu.

Ako želite biti u tijeku, pratite FB stranicu Caritasove kuće u Brezovici!

Svima koji Caritasov rad podupiru donacijama u novcu i naravi, volonterskim radom ili postom i molitvom, Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje u ime potrebitih!