Informativno - edukativni skup Psihosocijalna podrška i integracija beskućnika kroz program „Uključi se i ti!“

16.3.2018.

CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE - Zagreb, Kaptol 29a, 16. ožujka 2018. godine

Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike, u Hrvatskoj trenutačno ima više od 1000 beskućnika. Istodobno, ukupni smještajni kapacitet prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj pruža smještaj za maksimalno 420 korisnika. Drugim riječima, negdje oko 500 osoba boravi na javnim površinama u velikim gradovima, te u gradovima gdje ne postoji smještaj za beskućnike.

Zahvaljujući iznimno dobroj suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, u Zagrebu ima dovoljno smještajnih kapaciteta za beskućnike, pa nitko od njih ne bi trebao biti na ulici, gladan i bez krova nad glavom.

Caritas Zagrebačke o beskućnicima brine punih petnaest godina. Tijekom tih godina, kroz Caritasovo prihvatilište prošlo je - 547 osoba.

Brojnim programima i aktivnostima Caritas je nastojao što veći broj korisnika integrirati u društvo, osnažiti ih i pomoći im da ponovno stanu na svoje noge. Posljednjih godina u suradnji s različitim organizacijama i institucijama za korisnike prihvatilišta organiziran je niz radionica: radionice socijalnih kompetencija, nenasilnog rješavanja sukoba i motivacijske vježbe, karijerno savjetovanje, radionice financijske pismenosti, savjetodavno-terapijski rad psihijatra, kreativne i sportske aktivnosti, uključivanje u mjeru javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, itd.

Program „Uključi se i ti!“ provodi se već drugu godinu. Njime su ukupno bila obuhvaćena 44 korisnika. Po završetku programa sedam korisnika se zaposlilo i trajno napustilo Prihvatilište. Pet korisnika zaposleno je kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, devetero korisnika se povremeno zapošljavalo na različitim poslovima. Jedan od njih je završio edukaciju za poslužitelja u ugostiteljstvu, dok dvojica korisnika čekaju na početak osposobljavanja za vozača C kategorije i soboslikara. U program je bilo uključeno 56 volontera, koji su korisnicima darovali 713 sati volonterskog rada.

Caritas zahvaljuje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što je prepoznalo kvalitetu ovog programa, te nas, kroz programske aktivnosti, prati i podržava. Sve se to odražava i u pomoći korisnicima kroz program - Uključi se i ti!

Osobita zahvalnost ide Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji u značajnom dijelu financira rad prihvatilišta, te uvijek spremno i rado sudjeluje u poboljšanju uvjeta smještaja.
Želja nam je da svi oni, koji se stjecajem životnih okolnosti, u jednom trenutku, nađu u situaciji beskućništva, osjete da za njih ima mjesta u društvu. Želimo im pomoći vratiti dostojanstvo i samopouzdanje koje su izgubili ili im je poljuljano.

Neka i ovaj informativno-edukativni skup bude korak naprijed u prepoznavanju problematike beskućništva u Hrvatskoj, te uključivanju beskućnika u društvo.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

U Zagrebu, 16. ožujka 2018.