EDUKACIJA VOLONTERA KOJI RADE S OSOBAMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI I JAČANJE SOCIO-EMOCIONALNIH KOMPETENCIJA STARIJIH OSOBA

7.6.2022. Slika: EDUKACIJA VOLONTERA KOJI RADE S OSOBAMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI I JAČANJE SOCIO-EMOCIONALNIH KOMPETENCIJA STARIJIH OSOBA

Uspješno je priveden kraju prvi grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi u okviru projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«, a održana je i jednodnevna edukacija za volontere koji volontiraju s osobama starije životne dobi u okviru navedenog projekta.


ODRŽANA EDUKACIJA ZA VOLONTERE »KAKO RADITI S OSOBAMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI?«


U utorak 24. svibnja, u prostorijama Centra Modus Društva za psihološku pomoć, održana je jednodnevna edukacija za ukupno 12 volontera koji volontiraju s osobama starije životne dobi u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Domu za starije osobe Trnje i Domu za starije osobe Maksimir.

Sudionici su se upoznali s promjenama i potrebama osoba starije životne dobi, predrasudama i stereotipima prema starijim osobama, komunikacijskim vještinama i postavljanju granica u komunikaciji s osobama starije životne dobi te važnosti brige o sebi u volonterskoj ulozi. Edukacije su provele psihologinje Društva za psihološku pomoć Lucija Dominiković i Nikolina Kanceljak.

Sudionici edukacije procijenili su najvišim ocjenama jasnoću i strukturiranost tema obrađenih na edukaciji (M=4,92), pripremljenost i pristupačnost voditeljica (M=5,00) te tvrdnju da će im znanja koja su usvojili na edukaciji pomoći u radu s korisnicima (M=4,92).

Edukacija je provedena u okviru projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).


ZAVRŠEN GRUPNI PROGRAM JAČANJA SOCIO-EMOCIONALNIH KOMPETENCIJA





Prvi grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi, koji Društvo za psihološku pomoć provodi u okviru projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«, uspješno je priveden kraju. Program se provodio od veljače do svibnja (s jednom grupom do 9. svibnja, a s drugom grupom do 12. svibnja) u prostorijama Gerontološkog centra partnerske organizacije Doma za starije osobe Trnje, u kojem je sudjelovalo ukupno 24 korisnika starije životne dobi. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, a sa svakom se grupom održalo 12 susreta u trajanju od 90 minuta.

Aktivnosti su bile usmjerene na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), ljubavi u starijoj dobi, gubitka bliskih osoba, obiteljskih odnosa, narušenosti fizičkog zdravlja, prilagodbe na umirovljenje i drugo. Pored ovih tema, sudionici su također imali prilike pokazati svoje umijeće na plesnoj radionici te stati pred objektiv profesionalne fotografkinje.

U završnoj evaluaciji programa korisnici su izrazili veliko zadovoljstvo projektom. Posebice su bili zadovoljni pripremljenošću i pristupačnošću voditeljica (M=5) te načinom i organizacijom rada (M=4,89). Visokom su ocjenom ocijenili i zadovoljstvo programom u cijelosti (M=4,89) te korisnost programa (M=4,78). Najveća zamjerka bila je prekratko trajanje programa i premalo susreta.

U rujnu 2022. godine započet će se s provedbom novog programa kognitivnog osnaživanja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, dok će se početkom 2023. godine ponovo pokrenuti oba programa - program kognitivnog osnaživanja u Domu Trnje te program jačanja socio-emocionalnih kompetencija u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.