DŽEM OD ŠLJIVA IZ PRIHVATILIŠTA ZA BESKUĆNIKE

2.9.2020.

Teške životne sudbine opterećuju brojne Caritasove korisnike pa tako i one smještane u Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Potrebni podrške i raznih oblika skrbi korisnici su ti kojima svakodnevno treba puno davati, podizati ih i jačati. U takvom okruženju rijetko se nađu oni koji mogu »nositi bremena drugih« ali kada se takvi pojave zasjaju neobičnom svjetlošću, koja stanare tih Caritasovih kuća ispunja radošću, optimizmom, snagom i nadom. Gospodin Jadranko nije želio da se o njemu piše ali prešutjeti njegov način života u Caritasovoj kući za beskućnike značilo bi »staviti svjetlo pod posudu«.


Gospodin Jadranko u Prihvatilište za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije došao je početkom 2019. godine, nakon izlaska iz bolnice u Rijeci gdje je bio na liječenju poslije prometne nesreće. Teško su mu stradale kralježnica, rebra, ključna kost... Redovito ide na liječničke kontrole i fizikalnu terapiju. Međutim, iako zbog oštećene kralježnice ima liječničku preporuku da ne smije teško fizički raditi, gospodin Jadranko ne može samo sjediti...»Naš Jadranko ima zlatne ruke! Uz još jednog korisnika, radi naizmjence u kuhinji - priprema i servira obroke, pere suđe, a ponekad nas iznenadi palačinkama, domaćom pitom ili nekim drugim kolačem... Za dvojicu korisnika bolesnih od karcinoma s posebnom je empatijom kuhao juhice i nosio im u sobu. Ovih dana je od šljiva, koje imamo u vrtu, skuhao desetak kilograma džema! Napravio je i nekoliko litara sirupa od lavande koja rastu u našem vrtu. Zahvaljujući njegovu trudu i umijeću, imamo rajčice, papriku, krastavce, blitvu, zelenu salatu iz našega vrta. Sam je pripremio zemlju, posadio, zalijevao, okopavao, kolio, čistio od korova... Obrezivao je ruže i voćke. Kad nije u kuhinji ili vrtu, gospodin Jadranko boja ogradu, popravlja pukotine (od potresa)... Izlio je prag na ulazu u garažu, na mjestu na kojemu je do sada voda prodirala prilikom jakih kiša. Kosi travu, uređuje dvorište, postavio je travne rešetke... U svemu što radi gospodin Jadranko je samozatajan te drugima ne stvara osjećaj krivnje«, s udivljenjem opisuje ovog četrdesetosmogodišnjaka voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Iva Hrvačić.

Dok pišemo ove retke, stižu nove dobre vijesti iz Sesvetskog Kraljevca! Doznajemo da se ukupna količina džema od šljiva koji je skuhao gospodin Jadranko u međuvremenu popela na preko 20 kilograma, a u planu je još jedna runda! Tako je to kad je riječ o čovjeku kojemu je glupo samo se izležavati na kauču i gledati televiziju. »Šteta je vrijeme utrošiti bezveze, bolje je nešto korisno napraviti ako se može«, kaže s osmijehom gospodin Jadranko. Rođen je u Zagrebu ali je odrastao na selu, gdje je od malih nogu zavolio zemlju gledajući svoju baku kako radi na polju te joj je vrlo rano počeo pomagati.Rijetki su ljudi poput gospodina Jadranka. Zato ako ga želite susresti i osjetiti nešto od »njegova duha« i usput probati njegov džem od šljiva ili dobiti recept za njega, navratite u Caritasovo Prihvatilište za beskućnike u Dugoselskoj 71 u Sesvetskom Kraljevcu. Najaviti se možete telefonom i faksom na broj 01 4678 656, na broj mobitela 099 62 90 388 ili e-mailom na adresu kuca.beskucnici@czn.hr.


NO TO NIJE SVE ...

Voditeljica Hrvačić napominje da u Prihvatilištu ima još korisnika koji se ističu svojom marljivošću i raspoloživošću za suradnju. Tako je Ivan zadužen za rad u praonici rublja i brigu oko presađivanja i zalijevanja cvijeća u kući; Josip radi u kuhinji naizmjenično s Jadrankom, a u slobodno vrijeme slika; Duško uređuje stazicu sa cvijećem u vrtu i kosi travu; Robert boji ogradu, kosi travu, a svi sudjeluju u redovnom održavanju čistoće u kući i okućnici... - ali njihove dobre primjere ostavljamo za sljedeće lijepe i nadahnjuće priče iz Sesvetskog Kraljevca.