Donacija ogrjeva potrebitim obiteljima

6.4.2016. Slika: Donacija ogrjeva potrebitim obiteljima

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s darovateljima i zahvaljujući socijalno osjetljivim poduzetnicima, nastavlja davati pomoć u ogrjevu obiteljima u potrebi.

Zahvaljujući donaciji Misijsko-karitativne skupine Župe sv. Petra u Zagrebu od 2.000 kuna, dvije obitelji iz kartoteke Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobile su po 4 m3 nacijepanih drva za ogrjev. Članovi skupine, koju vodi časna sestra uršulinka Jasminka Pomper, prvu donaciju za ogrjev Caritasovim korisnicima darovali su krajem prošle godine, a iznosila je od 2.500 kuna. Preostala sredstva od Božićnog misijsko-karitativnog sajma utrošili su u potrepštine za dvije obitelji iz Caritasove kartoteke, koje su i osobno posjetili.

Peteročlana obitelj iz okolice Dugog Sela drva je dobila u petak 1. travnja, a obitelji samohrane majke s dvoje djece iz zagrebačke Dubrave drva su dostavljena nekoliko dana kasnije. Osim besplatne dostave drva, tvtka GRUDENIĆ j.d.o.o. iz Dužica nije naplatila ni cijepanje drva, a zatraženu količinu prodala je Caritasu po vrlo povoljnoj cijeni. Direktor tvrtke gospodin Damir Grudenić na sličan način je sudjelovao kao darovatelj povoljnom cijenom za 4 m3 drva za ogrjev za jednu siromašnu obitelji krajem prošle godine, koja su također kupljena donacijom Misijsko-karitativne skupine Župe sv. Petra.


CARITASU SE IZ OČAJA OBRATILI ZA POMOĆ

Među obiteljima koje je za donaciju izabrala Socijalna služba zagrebačkog Caritasa bila je i peteročlana obitelj osamdesetpostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, koji je više od godinu dana proveo po srpskim logorima. »Zahtjev za pomoć podnio sam u Caritas iz pustog očaja. Više nisam znao kuda da se okrenem« nemoćno priznaje Josip. »I kad već danima nismo imali kruha. Baš kruha!«, nadovezuje se njegova četrdesetjednogodišnja supruga Elvira. »Bili smo gladni. I mi i djeca«, kaže četrdesetdevetgodišnji strojo-brodograđevni tehničar.

Gospodin Josip primoran je zarađivati na razne načine zbog male mirovine i velikih dugovanja naslijeđenih poslije očeve smrti, zbog kojih je obiteljska kuća u kojoj žive pod hipotekom. Dok gospodin Josip radi u šumi, po poljima, kao pomoćni radnik na građevini u okolici svoga sela ili ljeti u primorj po najvećim vrućinama, gospođa Elvira brižno bdije nad troje djece, od koje je jedno srednjoškolac i trenutno živi kod njezine obitelji u jednom hrvatskom primorskom gradu: »Vidim se u ulozi majke. Želim ih izvesti svoju djecu na pravi put. Želim da budu pošteni, tome ih učim - da ne lažu! To mi je prvo. Zatim, da mi se obrate u svakom trenutku, što god da im se desi u životu, jer ja sam im majka. Koliko god da taj problem bio težak, ja ću im prva pomoći. Dala bih sve za svoju djecu! Za svakoga od njih sam dostupna. Za njih sam tu, uvijek sam tu.«

Osim pomoći u ogrjevu, koju im je Caritas posredovao, ova obitelj dobila je najprije pomoć u hrani, zatim novčanu pomoć, a Caritas će im darovati i boju za bojanje prostorija u kojima žive.

Ovoj obitelji još je potrebno zamijeniti stolariju na kući - zbog smanivanja potrošnje grijanja - te u dvije spavaće sobe postaviti laminat - zbog smanjivanja prašine na koju je jako osjetljiv njihov devetgodišnji Marko jer boluje od astme.

Svi koji žele pomoći ovoj ili nekoj drugoj obitelji u potrebi, mogu kontaktirati Socijalnu službu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Adresa: Selska cesta 165, 10110 Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati
T - 01 366 88 24; M - 098 40 85 36
E - jbosnar@czn.hr