CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE POKRENUO HUMANITARNU AKCIJU ZA POMOĆ IZBJEGLICAMA IZ UKRAJINE

11.3.2022.

Kao i uvijek kada je potrebno, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i u situaciji stradanja ukrajinskog naroda spremno iskazuje blizinu i pomoć onima koji su u nevolji i potrebi. Sa željom da pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u Zagrebačkoj nadbiskupiji bude organizirana i sveobuhvatna, uz svesrdnu podršku uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, Zagrebački Caritas poziva da se uključite u humanitarnu akciju »I SITNO JE BITNO – POMOĆ IZBJEGLICAMA IZ UKRAJINE« koja je započela 11. ožujka 2022. godine.


U okviru ove humanitarne akcije prikupljat će više vrsta pomoći iz nekoliko izvora.

Donacije hrane i higijenskih potrepština prikupljat će se u župnim Caritasima na području Zagrebačke nadbiskupije te na Caritasovim lokacijama u Zagrebu: Babonićeva 121, Crnojezerska 20, Avenija Dubrava 218 te u Caritasovu skladištu Ribička 4, Rakitje.

U poslovnicama Hrvatske poštanske banke, Hrvatske pošte i FINE, a naknadno i na drugim lokacijama, bit će postavljene Caritasove kasice za prikupljanje novčane pomoći – sitnog novca, koji uskoro prestaje biti u opticaju ulaskom Hrvatske u eurozonu.

Uz prikupljanje donacija – kovanica, pomoć je moguće uplatiti i putem mobilnog bankarstva, jednostavnim skeniranjem 2D barkoda - donacija od 9.99 kuna ili u iznosu po vašem odabiru te uplatom na račun: Zagrebačka banka: IBAN: HR74 2360 0001 5030 1413 5, Poziv na broj 05500, za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC: ZABAHR2X.

Prikupljena pomoć, sukladno potrebama, distribuirati će se dalje prema izbjeglicama.

»Dok primamo brojne upite kako pomoći? te bilježimo one koji se dobrovoljno stavljaju na raspolaganje za prikupljanje pomoći, komunikaciju na ukrajinskom jeziku, psihosocijalnu pomoć izbjeglicama i dr., pripremamo se i za prihvat majki i djece u neke od Caritasovih objekata. Svaka naša i najmanja pomoć je bitna i potrebna. Stoga pozivamo sve koji mogu da se uključe u ovu humanitarnu akciju te svojim, makar i sitnim doprinosom, olakšaju patnje stradalog ukrajinskog naroda«, ističe s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Na konferenciji za tisak, koju je Caritas organizirao 11. ožujka, povodom početka akcije, medijima i svima koji će se u akciju uključiti, obratila se putem platforme zoom hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić koja je podržala akciju I SITNO JE BITNO te naglasila da je svaka pa i mala pomoć bitna, a u ovoj situaciji još i hitna.

Više informacija o ovoj akciji svi zainteresirani mogu dobiti na mrežnim stranicama Caritasa www.czn.hr te putem e-maila isitnojebitno@czn.hr i mob. 099 269 6691.