CARITAS OBILJEŽIO SVJETSKI DAN PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE I MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

15.11.2021. Slika: CARITAS OBILJEŽIO SVJETSKI DAN PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE I MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

Caritas edukacijom zaposlenika uz suradnju Ureda pravobraniteljice za djecu želi doprinijeti zaštiti dječjih prava i prevenciji zlostavljanja djece.


Povodom 19. studenoga, kada se obilježava Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, i 20. studenoga, kada se obilježava Međunarodni dan prava djece, Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s uredom Pravobraniteljice za djecu organizirao je za djelatnike Caritasa edukaciju na temu »Dječja prava i zaštita najboljeg interesa djeteta«.

U pozdravnom govoru ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar podsjetila je okupljene na tužnu stvarnost kako su različiti vidovi zanemarivanja, nasilja nad djecom i njihova izrabljivanja prisutni i danas, kako u svijetu tako i kod nas, zbog čega »zaštita dječjih prava mora biti imperativ ne samo onima koji po svojoj profesiji i zvanju rade s djecom, nego svakom čovjeku«.

Zahvalivši Pravobraniteljici za djecu što se sa suradnicima rado odazvala zajedno s Caritasom obilježiti ove važne datume istaknula je da se Caritas svojim djelovanjem i aktivnostima zauzima za zaštitu i pravo svakog djeteta prvenstveno na život, a potom i na odrastanje u zdravoj i sigurnoj sredini.

Pravobraniteljica za djecu gospođa Helenca Pirnat Dragičević zahvalila je na pozivu za ovu prigodnu edukaciju te je istaknula: »Konvencija naglašava kako su zapravo svi dionici u društvu dužni razvijati pozitivno okruženje za dijete, odnosno okruženje u kojemu će se djetetu osigurati sva prava ali isto tako i dostupnost usluga, informacija, odnosno sadržaja, koji su važni za njegov razvoj. U postizanju tih ciljeva kao putokaz nam trebaju služiti četiri temeljna načela 'Konvencije o pravima djeteta': načelo zaštite od diskriminacije ili načelo nediskriminacije; preživljavanje i razvoj djeteta; zaštita najboljeg interesa djeteta te participacija odnosno sudjelovanje djece, pri čemu zaštita najboljeg interesa djeteta treba imati prednost u svim aktivnostima svih dionika - ne samo profesionalaca, već i roditelja - odnosno svih koji dolaze u kontakt s djetetom.«

Nakon pozdravnih riječi savjetnica Pravobraniteljice gospođa Lidija Petrović održala je predavanje o načelu zaštite najboljeg interesa djeteta putem Zoom platforme (on-line) omogućivši pritom interaktivno uključivanje sudionika.

Edukacija je održana 15. studenoga 2021. godine u prostorima Nadbiskupskog duhovnog stola na adresi Branjugova ulica br. 1 u Zagrebu.