BRZA I UČINKOVITA POMOĆ TRIJU CARITASA

16.3.2023. Slika: BRZA I UČINKOVITA POMOĆ TRIJU CARITASA

U sjeni rasprave o „sjedanju“ nadležnih institucija na nekretnine korisnika socijalne pomoći Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Caritas župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje zajedničkim snagama riješili još jedno stambeno pitanje.


Stariji gospodin iz Rakitja (74), stjecajem nesretnih životnih okolnosti i nedaća koje su ga pratile kroz život, živio je sam i bolestan u derutnoj kućici bez vrata, prozora, struje, vode i sanitarnih prostorija. Minimalna socijalna pomoć jedva je bila dovoljna za hranu i lijekove i nije dostajala za plaćanje troškova struje i vode, koji su mu u međuvremenu isključeni. Zimi bi se preko dana grijao kod susjeda, prijatelja i u jednom ugostiteljskom objektu, dok bi noći provodio zarobljen mrakom, vlagom i hladnoćom, sam, u neljudskim uvjetima i neizvjesnosti da li će sutra doživjeti novi dan. Voditelj Caritasa župe bl. Alojzija Stepinca Ivan Banek napominje da mu župni Caritas pomaže u hrani, higijenskim potrepštinama i u nabavi drva za ogrjev ali njihove mogućnosti nisu velike jer je i u njihovoj župi sve više onih kojima je potrebna pomoć - zbog bolesti, starosti i samoće.

Na poticaj župnika i dekana Svetonedeljskog dekanata preč. Božidara Cindorija pomoć pri rješavanju stambenog pitanja ovog siromaha zatražili su od Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Caritasova socijalna radnica obišla je gospodina nakon čega je u vrlo kratkom roku, početkom ožujka Hrvatski Caritas u dvorište dostavio stambeni kontejner.

»Nadamo se da ćemo uz pomoć Grada Sveta Nedelja postići da se korisniku našega župnog Caritasa čim prije ponovno priključe struja i voda kako bismo mu osigurali uvjete dostojnog stanovanja«, opisuje nastavak ove inicijative gospodin Banek zahvaljujući Hrvatskom Caritasu i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije na žurnoj reakciji i pomoći.

Više fotografija možete vidjeti u objavi na našoj facebook stranici.


Tekst: Ivan Banek i Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Fotografije: Ivan Banek