Anita Dučkić Sertić: "Ljudi su nesretni i frustrirani jer su izgubili bit Božića"

29.12.2021.

Emisija "Izdvojeno" obiteljske televizije LaudatoTV sinoć je otvorila temu zašto se nekim ljudima i obiteljima u vrijeme blagdana dogode svađe, nesporazumi i blagdanska nervoza. Gošća, dr. sc. Anita Dučkić Sertić, duhovna asistentica u Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, pokušala je odgovoriti što dovodi do obiteljske otuđenosti u vrijeme blagdana.


Na početku je istaknula da je Božić prestao biti blagdan, a postao praznik. Dakle, dogodio se prijelaz iz vjerskoga u sekularno, gdje je stavljen naglasak na međusobno druženje, zajedničko blagovanje i dijeljenje darova.

– Izgubila se bit Božića. Zato smo nesretni, nezadovoljni, frustrirani. Nedostaje nam ona vertikalna dimenzija. Bit Božića jest da slavimo Kristov rođendan, da se sjetimo što je Isus Krist za nas učinio prije 2000 godina. No, mi smo to zanemarili – ustanovila je Anita Dučkić Sertić.

Stavivši po strani bit Božića, čovjek to pokušava nadomjestiti različitim stvarima. Međutim, one su uvijek površne i nedovoljno ga ispunjavaju.

– Nije smisao Božića da se jednom godišnje nađemo s obitelji, izgrlimo se, podružimo i tu priča staje. Ja moram biti u kontaktu s obiteljima, prijateljima tijekom cijele godine, a onda za Božić na poseban način slavimo to zajedništvo. Dokle god mičemo Isusa iz Božića, nemamo blagdan, nego praznik – istaknula je.

Urednica Tanja Maleš razgovarala je s njom o tome može li se spriječiti nervoza i jesu li blagdani vrijeme za rješavanje problema. Postavila je pitanja može li se stvoriti idealna obitelj, osobito u vrijeme blagdana, te kako preživjeti samačke božićne blagdane.

Dučkić Sertić naglasila je da postoje biološki čimbenici koji utječu na čovjekovo raspoloženje, poput lošeg vremena i nedostatka sunca. Dovoljna je sitnica koja ga može dodatno frustrirati.

– Ideja da je čovjek mjera svih stvari, pogrješna je. Mi stavljamo sliku savršenog čovjeka kojeg želimo dostići, ali to nije moguće. Suprug me je za Božić upozorio da ne dolazi sanitarna inspekcija, a mi opet želimo kupiti sve što treba, pripremiti različite vrste kolača i slično. To su stvari koje dovode do napetosti i dovoljno je da jedna karika ne funkcionira da popucamo po šavovima – poručila je, dodavši da u Božiću nismo u središtu mi, nego Isus Krist kojemu bismo trebali zahvaliti na daru života i spasenja.

Naglasila je da molitva mijenja ambijent te da ne smijemo robovati navikama i tradicijama zbog kojih nam promiče bit Božića. Zašto je to tako, kazala je da se dobar dio "krivnje" odnosi na način na koji smo odgojeni.

– Moramo uzeti u obzir da naše majke, bake i prabake nisu toliko radile kao i mi. Prostori za život bili su manji, živjelo se skromnije. Zato je prije bilo spontanije, jednostavnije – primijetila je.

Više pogledajte u cijeloj emisiji:

Laudato TV YouTube kanal
https://youtu.be/zABNL2Xsotg

CZN YouTube kanal
https://youtu.be/UqJRlR2Kw9E


Autor: Laudato/D.R.
Fotograf: Laudato