»I SADAŠNJOST IMA SMISLA« - POMOĆ ŽRTVAMA OBITELJSKOG NASILJA

22.11.2016. Slika: »I SADAŠNJOST IMA SMISLA« - POMOĆ ŽRTVAMA OBITELJSKOG NASILJA

Projektom »I sadašnjost ima smisla«, kojega Caritas Zagrebačke nadbiskupije provodi uz potporu Zagrebačke županije, žrtvama obiteljskog nasilja pomaže se u traženju smisla i izlaska iz proživljenih traumatskih iskustava s ciljem integracije u društvenu zajednicu.

U projekt, koji zagrebački Caritas provodi u suradnji s udrugom »Nikolina pažnja« iz Zagreba, uključen je trideset i jedan korisnik. S navedenim korisnicima dvoje psihoterapeuta provode individualne i grupne tretmane psihoterapijskom tehnikom logoterapijom - liječenjem smislom - s ciljem oporavka od proživljenih traumatskih iskustava i integracije u društvenu zajednicu.

Budući da je projekt još u tijeku, a konačna evaluacija će bit provedena po završetku svih aktivnosti na kraju kalendarske godine, donosimo bilješke psihoterapeuta Viktora Grbeše o njegovim zapažanjima tijekom jednog grupnog susreta, na kojemu je bilo pet korisnica Sigurne kuće: »U radu derefleksijske grupe zadržali smo se na obradi manipulatorskih obilježja osoba od kojih su stradali te kako se od njih zaštititi. U tom, njima dobro poznatom okruženju, lako su se prepoznale kao 'magneti za takve osobe' te uočile potrebu rada na samopouzdanju i razvoju socijalnih vještina kako bi bile manje sklone manipulatorima i zaštitile se od sličnih situacija. Iako korisnice svjedoče da ih razgovori obogaćuju, ističemo da je najbolji terapeut osoba sama sebi jer ona može pokazati najbolji put za sebe i tu smo vježbali doći u kontakt s unutrašnjim glasom. Uvijek imamo mogućnost izabrati svoj stav prema svemu što nam se događa, reći svoj 'da' ili 'ne' i tu dolazi do izražaja naša slobodna volja i samopoštovanje. Zaključak je da ima nade: svaka savladana kriza vodi do pozitivnog razvoja osobnosti.«


»VIŠE SE NE SJEĆAM KADA SAM ZADNJI PUTA PLAKALA«

Jedna od korisnica projekta »I sadašnjost ima smisla« je dvadesetpetgodišnja M.. Otac djeteta, koji joj je davao lažnu nadu zajedničkog života, nije se pojavljivao, a njezinu agoniju produljivao je i podržavao svojim pozivima iz inozemstva. Uz pomoć psihoterapeutkinje uspjela je shvatiti i prihvatiti da od sretnog zajedničkog života s dotičnom osobom neće biti ništa. »Bila sam jako loše, plakala sam... Sada se više ne sjećam kada sam zadnji puta plakala.« Ona je sada vedra osoba, zadovoljna sa sobom i zauzeta brigom za svoju curicu te uvijek spremna pomoći u zajedničkim kućanskim poslovima.


»UČIM SE POŠTIVATI I CIJENITI SAMU SEBE«

Jedna od sudionica projekta je i gospođa J. iz Zagreba. Na pitanje koliko joj pomažu razgovori s psihoterapeutkinjom, odgovara: »Kroz te razgovore iz sebe izbacim višak energije i misli. Do sada u životu nisam imala kome izreći toliko emocija. Imala sam problema s nesanicom, a sada se to smirilo. Prihvatila sam neke činjenice koje su mi bile vrlo važne.« Želja joj je da se nastavi brinuti za djecu dok ne stanu na svoje noge čim bude u stanju izaći iz Caritasove Sigurne kuće, koja joj je, kako s osmijehom kaže, puno pomogla: »Zbližila sam se s nekim osobama, posebice s Caritasovim zaposlenicama, koje su zbilja predivne osobe. Takav je i psihoterapeut iz projekta. Prezadovoljna sam u Caritasovoj kući!«


OČEKIVANI REZULTATI

Kratkoročne promjene koje su vidljive već nakon nekoliko tretmana kod osoba koje su redovito i aktivno radile na sebi su: oslobađanje od pesimizma i negacije, lakši izlazak iz osjećaja srdžbe, tjeskobe, očaja, besmisla i depresivnog raspoloženja, pozitivnija slika o sebi, podizanje samopoštovanja i dostojanstva, prihvaćanje sebe i vlastite vrijednosti, postupno učenje nenasilne komunikacije i donošenja odluka te rad na izgradnji ispravne ljestvice vrednota. Grupni tretman s djecom pomaže im u otklanjanju straha, srama i brige koju kao žrtve nasilja često osjećaju.

POTPORA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE NADBISKUPIJSKOM CARITASU

Uz sredstva u iznosu od 40.000 kuna, dodijeljena od Zagrebačke županije iz Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja u 2016. godini, zagrebački Caritas u projektu »I sadašnjost ima smisla« sudjelovao je s 12.000 kuna.


POVEZANE VIJESTI

Projekt »Obrazovanjem do sigurnosti«
http://www.czn.hr/vijesti/obrazovanjem-do-sigurnosti

Projekt »Skrb za beskućnike«
http://www.czn.hr/vijesti/predstavnici-caritasa-na-tribini-o-zagrebackim-beskucnicima