PROJEKT »OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA DJEDOVA I BAKA TE STARIJIH OSOBA«

Svrha projekta je razviti odnos „djedova i baka“ i „unučadi“, koji - iako nisu biološki povezani - mogu međusobno ostvariti trajne odnose s takvim kvalitetama i zadovoljiti svoje potrebe za pripadanjem i kontaktom.

Sadržaj teksta na ovoj mrežnoj stranici isključiva je odgovornost Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.P O D A T C I O   P R O J E K T U

Izvor financiranja: Grad Zagreb

Naziv Poziva: Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama iz sredstava Proračuna Grada Zagreba za 2021.

Naziv projekta: OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA DJEDOVA I BAKA TE STARIJIH OSOBA

Nositelj projekta: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Ukupna vrijednost: 30.000,00 kn

Vrijeme provedbe: 2021.

O projektu: Papa Franjo je početkom 2021. godine proglasio Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba, koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih »djeda i bake« - podsjećajući da je starost dar te da su bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere.

Prvi Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba, Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježen je u nedjelju 25. srpnja 2021.g. proslavom na kojoj su sudjelovala djeca iz Caritasovih kuća i korisnici Doma za starije Dubrava.

Pandemija Covida-19 jako je pogodila osobe starije životne dobi - u zdravstvenom, socijalnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu. Izolacija na koju su bili prisiljeni zbog očuvanja života i zdravlja, posebno je ostavila traga na korisnicima domova za starije i nemoćne. Mnogi od ovih ljudi nemaju svoje obitelji ili su od njih zaboravljeni, ili im je uslijed epidemioloških mjera kontakt bio bitno ograničen. Druga skupina koja osjeća iste posljedice – usamljenosti, zaboravljenosti ili izostanka obiteljskih veza - su djeca u Caritasovim kućama za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja u najvećem broju slučajeva nemaju kontakte sa članovima obitelji, a čime je došlo i do prekida dragocjenih veza sa djedovima i bakama.

Svrha projekta je razviti odnos „djedova i baka“ i „unučadi“, koji - iako nisu biološki povezani - mogu međusobno ostvariti trajne odnose s takvim kvalitetama i zadovoljiti svoje potrebe za pripadanjem i kontaktom.

Partner na projektu: Dom za starije osobe Dubrava - Zagreb (http://www.dom-dubrava.hr/)

Za više informacija o projektu: projekti@czn.hr

»Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.«TIJEK PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

02. 10. 2021. - »TOLIKO LJEPOTE I RADOSTI SU DONIJELI!«
https://www.czn.hr/vijesti/-toliko-ljepote-i-radosti-su-donijeli


26. 07. 2021. - ZAJEDNO GRADIMO SVIJET SUTRAŠNJICE
https://www.czn.hr/vijesti/zajedno-gradimo-svijet-sutrasnjice

25. 7. 2021. - Prilog u Dnevniku 1 Hrvatske radiotelevizije
https://youtu.be/dh-bDmrmt78

22. 07. 2021. - "BAKE I DJEDOVI SPONA SU KOJA POVEZUJE NARAŠTAJE, PRENOSE MLADIMA ISKUSTVO ŽIVOTA I VJERE"
https://www.czn.hr/vijesti/-bake-i-djedovi-spona-su-koja-povezuje-narastaje-prenose-mladima-iskustvo-zivota-i-vjere

24. 07. 2021. - NAJAVA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA DJEDOVA I BAKA TE STARIJIH OSOBA
u informativnoj emisiji »Dobro jutro, Hrvatska« na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT1)
https://www.youtube.com/watch?v=8Hdz00gy0cw