»Nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam ovdje provela!«

20.8.2016.

Dvadeset i troje mladih volontera iz inozemstva, u razdoblju od 11. srpnja do 20. kolovoza, u druženju i pomaganju djeci i mladima s tjelesnim i mentalnim oštećenjem darovali su Caritasu 1840 radnih sati.

Mladi volonteri - deset volonterki iz Nizozemske, deset volonterki iz Belgije, jedna volonterka i jedan volonter iz Italije te jedna volonterka iz Austrije - bili su podijeljeni u tri skupine, koje su po trinaest dana boravile u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.Na fotografiji gore: U prvoj skupini volontera, od 11. do 23. srpnja, bile su: Lisanne, Glenda i Anneke iz Nizozemske; Liesel, Laura, Tanja, Laura i Lisse iz BelgijeNa fotografiji gore: U drugoj skupini volontera, od 25. srpnja do 6. kolovoza, bili su: Flor, Eline, Linn, Katrien, Anne-Sophie iz Belgije; Beatrice iz Italije; Marjolijn iz Nizozemske; Marina iz AustrijeNa fotografiji gore: U trećoj skupini volontera, od 8. do 20. kolovoza, bili su: Mandy, Aniek, Anouk, Madelon, Lotte, i Lieke iz Nizozemske; Davide iz Italije

Nekima od njih ovo je bilo prvo iskustvo volontiranja, a neki su već volontirali u svojoj i/ili drugim zemljama (npr. Uganda, Maroko, Senegal) pomažući raznim ugroženim skupinama (djeci beskućnicima, djeci izbjeglicama, djeci s teškoćama u razvoju, djec bez roditelja (siročadi), djeci na bolničkom liječenju, odraslim osobama s invaliditetom) podučavajući ih, radeći sa siromašnim obiteljima ili pomažući na građevinskim radovima.

Do informacija o volonterskim ponudama organizacije Internationale Bauworde iz Nizozemske došli su preko svojih roditelja, prijatelja, vjeroučitelja te mrežnih i facebook stranica IBO-a:
http://www.ibo-nederland.org
https://www.facebook.com/vrijwilligerswerkinhetbuitenland/
http://www.ibo-europe.org/where_it_all_started

»Volontiranje u Kući bl. Alojzija Stepinca ispunilo je njihova očekivanja. Sprijateljili su se s Caritasovim korisnicima te su svojim znanjem i vještinama pridonijeli kvaliteti njihova života tijekom ljetnih praznika«, zaključuje koordinatorica volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Daniela Bukvić nakon prikupljenih dojmova i povratnih informacija samih volontera.

Među ovogodišnjim volonterima bila je i osamnaestgodišnja studentica socijalnog rada Anouk Schieven (na fotografiji dolje) iz Nizozemske. Ona nikada prije nije volontirala u ustanovi gdje su smještena djeca s teškoćama u razvoju. Doduše, u okviru studija socijalnog rada imala je vježbenički staž u školi s djecom s teškoćama ali priznaje da to iskustvo nije bilo niti približno ovome u Brezovici: »Ovo sam vidjela na mrežnim stranicama IBO-a, a oduvijek sam sanjala da radim nešto ovakvo što je na internetu izvrsno izgledalo. (...) Volim djecu i puno sam naučila! Nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam ovdje provela! Zaposlenici vrlo predano rade. (...) Želim iznova ovdje doći!«U slobodno vrijeme, tijekom vikenda, svaka skupina volontera razgledala je kulturne znamenitosti i posjetila druge zanimljive lokalitete i zbivanja u Gradu Zagrebu, a bili su i na jednodnevnom izletu na Plitvička jezera. »Nikada prije u životu nisam vidjela nešto tako lijepo«, oduševljeno je izjavila poslije posjeta Plitvicama sedamnaestgodišnja Eline De Backer, studentica iz Belgije.


P R I J E V O D  -  Poveznica na vijest na engleskom jeziku

Izjave volontera s engleskoga na hrvatski jezik te čitavu vijest s hrvatskoga na engleski jezik prevela je volonterka Marijeta Čubrić.P O V E Z A N E  V I J E S T I

»KADA SE DJECA SMIJU I JA SAM SRETNA« - 16. 8. 2015.
http://www.czn.hr/vijesti/-kada-se-djeca-smiju-i-ja-sam-sretna

ZAGREBAČKI CARITAS - LJETNO VOLONTERSKO ODREDIŠTE - 23. 8. 2014.
http://www.czn.hr/vijesti/zagrebacki-caritas-ljetno-volontersko-odrediste

»NADAHNJUJE GLEDATI CARITASOVE DJELATNIKE KAKO RADE!« - 16. 8. 2013.
http://www.czn.hr/vijesti/-nadahnjuje-gledati-caritasove-djelatnike-kako-rade

VOLONTERI IZ NIZOZEMSKE POMAGALI STARIJIM I NEMOĆNIM ZAGREPČANIMA - 12. 8. 2011.
http://www.czn.hr/vijesti/volonteri-iz-nizozemske-pomagali-starijim-i-nemocnim-zagrepcanima

STIGLI VOLONTERI IBO-a - 9. 7. 2010.
http://www.czn.hr/vijesti/stigli-volonteri-ibo-a

CARITAS - VOLONTERSKI IZAZOV MLADIMA - 31. 10. 2007.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-volonterski-izazov-mladima

CARITAS - MJESTO NA KOJEMU SE LJUBAVLJU UBLAŽAVAJU MNOGE BOLI - 2. 9. 2006.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-mjesto-na-kojemu-se-ljubavlju-ublazavaju-mnoge-boli