»Nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam ovdje provela!«

20.8.2016. Slika: »Nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam ovdje provela!«

Dvadeset i troje mladih volontera iz inozemstva, u razdoblju od 11. srpnja do 20. kolovoza, u druženju i pomaganju djeci i mladima s tjelesnim i mentalnim oštećenjem darovali su Caritasu 1840 radnih sati.

Mladi volonteri - deset volonterki iz Nizozemske, deset volonterki iz Belgije, jedna volonterka i jedan volonter iz Italije te jedna volonterka iz Austrije - bili su podijeljeni u tri skupine, koje su po trinaest dana boravile u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.



Na fotografiji gore: U prvoj skupini volontera, od 11. do 23. srpnja, bile su: Lisanne, Glenda i Anneke iz Nizozemske; Liesel, Laura, Tanja, Laura i Lisse iz Belgije



Na fotografiji gore: U drugoj skupini volontera, od 25. srpnja do 6. kolovoza, bili su: Flor, Eline, Linn, Katrien, Anne-Sophie iz Belgije; Beatrice iz Italije; Marjolijn iz Nizozemske; Marina iz Austrije



Na fotografiji gore: U trećoj skupini volontera, od 8. do 20. kolovoza, bili su: Mandy, Aniek, Anouk, Madelon, Lotte, i Lieke iz Nizozemske; Davide iz Italije

Nekima od njih ovo je bilo prvo iskustvo volontiranja, a neki su već volontirali u svojoj i/ili drugim zemljama (npr. Uganda, Maroko, Senegal) pomažući raznim ugroženim skupinama (djeci beskućnicima, djeci izbjeglicama, djeci s teškoćama u razvoju, djec bez roditelja (siročadi), djeci na bolničkom liječenju, odraslim osobama s invaliditetom) podučavajući ih, radeći sa siromašnim obiteljima ili pomažući na građevinskim radovima.

Do informacija o volonterskim ponudama organizacije Internationale Bauworde iz Nizozemske došli su preko svojih roditelja, prijatelja, vjeroučitelja te mrežnih i facebook stranica IBO-a:
http://www.ibo-nederland.org
https://www.facebook.com/vrijwilligerswerkinhetbuitenland/
http://www.ibo-europe.org/where_it_all_started

»Volontiranje u Kući bl. Alojzija Stepinca ispunilo je njihova očekivanja. Sprijateljili su se s Caritasovim korisnicima te su svojim znanjem i vještinama pridonijeli kvaliteti njihova života tijekom ljetnih praznika«, zaključuje koordinatorica volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Daniela Bukvić nakon prikupljenih dojmova i povratnih informacija samih volontera.

Među ovogodišnjim volonterima bila je i osamnaestgodišnja studentica socijalnog rada Anouk Schieven (na fotografiji dolje) iz Nizozemske. Ona nikada prije nije volontirala u ustanovi gdje su smještena djeca s teškoćama u razvoju. Doduše, u okviru studija socijalnog rada imala je vježbenički staž u školi s djecom s teškoćama ali priznaje da to iskustvo nije bilo niti približno ovome u Brezovici: »Ovo sam vidjela na mrežnim stranicama IBO-a, a oduvijek sam sanjala da radim nešto ovakvo što je na internetu izvrsno izgledalo. (...) Volim djecu i puno sam naučila! Nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam ovdje provela! Zaposlenici vrlo predano rade. (...) Želim iznova ovdje doći!«



U slobodno vrijeme, tijekom vikenda, svaka skupina volontera razgledala je kulturne znamenitosti i posjetila druge zanimljive lokalitete i zbivanja u Gradu Zagrebu, a bili su i na jednodnevnom izletu na Plitvička jezera. »Nikada prije u životu nisam vidjela nešto tako lijepo«, oduševljeno je izjavila poslije posjeta Plitvicama sedamnaestgodišnja Eline De Backer, studentica iz Belgije.


P R I J E V O D  -  Poveznica na vijest na engleskom jeziku

Izjave volontera s engleskoga na hrvatski jezik te čitavu vijest s hrvatskoga na engleski jezik prevela je volonterka Marijeta Čubrić.



P O V E Z A N E  V I J E S T I

»KADA SE DJECA SMIJU I JA SAM SRETNA« - 16. 8. 2015.
http://www.czn.hr/vijesti/-kada-se-djeca-smiju-i-ja-sam-sretna

ZAGREBAČKI CARITAS - LJETNO VOLONTERSKO ODREDIŠTE - 23. 8. 2014.
http://www.czn.hr/vijesti/zagrebacki-caritas-ljetno-volontersko-odrediste

»NADAHNJUJE GLEDATI CARITASOVE DJELATNIKE KAKO RADE!« - 16. 8. 2013.
http://www.czn.hr/vijesti/-nadahnjuje-gledati-caritasove-djelatnike-kako-rade

VOLONTERI IZ NIZOZEMSKE POMAGALI STARIJIM I NEMOĆNIM ZAGREPČANIMA - 12. 8. 2011.
http://www.czn.hr/vijesti/volonteri-iz-nizozemske-pomagali-starijim-i-nemocnim-zagrepcanima

STIGLI VOLONTERI IBO-a - 9. 7. 2010.
http://www.czn.hr/vijesti/stigli-volonteri-ibo-a

CARITAS - VOLONTERSKI IZAZOV MLADIMA - 31. 10. 2007.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-volonterski-izazov-mladima

CARITAS - MJESTO NA KOJEMU SE LJUBAVLJU UBLAŽAVAJU MNOGE BOLI - 2. 9. 2006.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-mjesto-na-kojemu-se-ljubavlju-ublazavaju-mnoge-boli