Volonteri iz Nizozemske pomagali starijim i nemoćnim Zagrepčanima

12.8.2011. Slika: Volonteri iz Nizozemske pomagali starijim i nemoćnim Zagrepčanima

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s međunarodnom organizacijom IBO-Nederland ovih je dana proveo projekt »Solidarnost bez granica«. Naime, od 1. do 12. kolovoza uređena su četiri stana starijih i nemoćnih osobna području grada Zagreba.

Ostvarenju projekta donacijama su doprinijeli: Stichting »Opbouw Samenwerking Krobos« iz Nizozemske, IBO-Nederland iż Nizozemske, »Farbo interijeri« d.o.o. iż Zagreba i »COLOR-CHEM« d.o.o. iż Zaprešića. CZN je osigurao majstora-mentora, besplatan smještaj, prehranu i vozilo za prijevoz na adrese korisnika projekta.

Skupina volontera - Mijke Mathilde Louise Annette Noest, Maaike Elina Eringa, Marije Fransen, Martijn Jannes Fransen, Jacobus Christiaan Devilee i Christiaan Dekkers - radila je pod nadzorom majstora Bože Santre. »U svakom stanu okrečili smo od stopedeset do dvjesto kvadrata, a svugdje smo morali dati dva premaza«, kaže majstor Božo, koji ovaj posao ni približno ne može usporediti s održavanjem Caritasovih objekata na kojemu radi već petnaest godina: »Caritasove kuće krečimo jedanput godišnje, a po potrebi i češće. Ovdje smo imali neke slučajeve kod kojih se nije deset godina krečilo. Možete samo zamisliti u kakvom su stanju bili zidovi!?«

Solidarnost volontera iz Nizozemske sa socijalno ugroženim umirovljenicima glavnog grada Hrvatske nije se očitovala isključivo kroz darovani rad, nego i kroz srdačnost s kojom su se upoznali i družili sa stanarima te se s njima i sprijateljili. Posebno su se pokazali pažljivima darujući svakoj obitelji jedan veliki sir - prepoznatljivi proizvod njihove zemlje. Gospođu Boženu koja ima šećernu bolest od svoje osamnaeste godine i njezinog supruga Stanka čak su izveli u šetnju po gradu. Iako slijepa, ona se ushićeno prisjeća toga petka: »Ja nisam bila već dvadesetpet godina u uspinjači!« Napominje pritom da su vrlo snalažljivo za nju posudili invalidska kolica kako bi se lakše i brže kretala. »Kod nas su radili pet dana. Bilo je tu puno posla. Stan je bio grozan«, potvrđuje Božena. Budući da su i prozori i vrata kod njih također bili u jako lošem stanju i njih su popravili i obojali. Uvijek iznova ističući kako su volonteri radili strpljivo i pedantno, sve lijepo čisteći nakon posla, svoje zadovoljstvo na sličan način izrazili su i ostali korisnici ovog projekta, koji su ujedno stalni korisnici projekta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije »Caritativna skrb za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući«. Za marljiv rad, Caritas je volontere nagradio vikend-boravkom u svojem odmaralištu u Rovinju.


IZJAVE VOLONTERA


Christiaan Dekkers: Imam 30 godina i dolazim iz Nizozemske, iz Rotterdama. Odlučio sam doći u Hrvatsku jer sam bio u potrazi za nekakvim projektom koji bih mogao kratkoročno raditi. Ostavio sam svoj posao da bih putovao i radio. Ovo je za mene pozitivno iskustvo.


Marije Fransen: Imam 31 godinu i radim s djecom. Razlog našeg dolaska ovdje je taj što smo željeli pomoći drugima. Ovaj projekt koji se održava u Hrvatskoj našli smo na Internetu. Sviđa mi se što usrećujemo ljude s ovim što radimo.


Martijn Jannes Fransen: Iz Nizozemske sam, imam 30 godina i u braku sam s Marije. Po zanimanju sam građevinar. Ovom projektu pristupio sam jer sam sudjelovao u sličnom projektu u Rumunjskoj prije otprilike deset godina te sam sugerirao supruzi da dođemo zajedno u Hrvatsku. Vrlo smo zadovoljni jer možemo raditi, pomagati ali i u isto vrijeme posjetiti nove krajeve. Zadovoljan sam, jer kada radim cijeli dan navečer se osjećam bolje i zadovoljnije.


Mijke Mathilde Louise Annette Noest: Imam 41 godinu i iz Nizozemske sam. Radim u civilnoj službi u Odjelu za komunikacije. Ovom projektu sam htjela pristupiti jer uvijek radim u uredu i uistinu sam htjela učiniti nešto posebno i neposredno za ljude. Pomislila sam da mogu napraviti kombinaciju odmora u inozemstvu i pomaganja ljudima. Sve u svemu, vrlo pozitivno iskustvo.


Jacobus Christiaan Devilee
: Imam 31 godinu i dolazim iz Nizozemske. Radim u uredu na  raznim projektima i programima za grad u kojemu živim. Zanimalo me kako se ovdje organiziraju i provode socijalni projekti i to usporediti s onim što mi radimo u našoj zemlji. Vrlo sam impresioniran time što na ovaj način Caritas pomaže ljudima s invalidnošću, čak i preko malih stvari - npr. stvaranjem dobre atmosfere.


Maaike Elina Eringa: Imam 31 godinu. Iz Nizozemske sam. Studiram za medicinsku sestru. Obično idem svake godine u neku drugu zemlju radi ovakvih ili sličnih projekata. Ovo je moj drugi posjet Hrvatskoj. Prije pet godina bila sam u Caritasovoj Kući sv. Vinka u Oborovu gdje sam pomagala djelatnicima u skrbi za osobe s invaliditetom. Mislim da je Caritas sjajna organizacija. Ove godine bila sam zadovoljna jer sam posjetila i Zagreb pa sam na taj način spojila rad i zadovoljstvo. Mislim da je ovaj projekt vrlo dobar, a Caritas je dobro strukturiran i dobro organiziran.



S obzirom na izuzetno dobra iskustva tijekom provedbe projekta – kako volontera tako i samih korisnika, voditeljica projekta »Solidarnost bez granica« Danijela Šalamon napomenula je da će se ovaj projekt nastaviti i proširiti  idućih godina jer za time postoje velike potrebe.