Stigli volonteri IBO-a

9.7.2010.

U Caritasove kuće u Brezovici i Oborovu došle su prve ovogodišnje ljetne skupine volontera iz Nizozemske i Belgije. Njihov dolazak u zagrebački Caritas već godinama organizira Internationale Bauworde (IBO) iz Nizozemske, a ovog ljeta bit će ih pedesetak.

»Za ovo ljeto organizirali smo dolazak šest skupina volontera - za Brezovicu i za Oborovo po tri skupine. Prvi volonteri u Brezovicu su došli 27. lipnja, a posljednji će otići 28. kolovoza. U Oborovu je prva skupina započela volontiranje 4. srpnja, a posljednja će završiti boravak 4. rujna«, doznajemo od gospodina Bena Clabbersa koji od 1996. godine radi kao koordinator IBO-a za jugoistočnu Europu, odnosno za projekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kuća za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici trenutno ima osamdeset i devet korisnika - uključujući četrnaest korisnika dnevnog boravka, a u Kući za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Sv. Vinko Paulski« u Oborovu trenutno su smještena sedamdeset i tri korisnika. U svakoj skupini IBO planira osam volontera koji će tijekom tri tjedna pomagati Caritasovim djelatnicima u pružanju osnovne skrbi za korisnike.


VOLONTIRANJE TIJEKOM GODINE

»Ove godine po prvi put smo imali skupine volontera iz inozemstva izvan ljetne sezone. Dvije djevojke, koje su u Brezovici volontirale prošlog ljeta, volontirale su u istoj kući u siječnju mjesecu, a u Oborovu su tri djevojke volontirale u travnju mjesecu. Sve volonterke bile su iz Nizozemske. Skupina u Oborovu trebala je biti brojnija i stići prije u Hrvatsku, ali je zbog erupcije vulkana na Islandu polazak nekoliko puta odgađan te je dio volontera odustao«, doznajemo od Danijela Šalamon, koordinatorice za volontere iz inozemstva u CZN.