»Kada se djeca smiju i ja sam sretna«

16.8.2015. Slika: »Kada se djeca smiju i ja sam sretna«

U razdoblju od 6. srpnja do 15. kolovoza ove godine, dvadeset i troje (23) volontera međunarodne organizacije IBO - Nederland (International Building Order - Nederland) darovali su 1880 sati pomažući djelatnicima zagrebačkog Caritasa u skrbi za korisnike Kuće bl. Alojzija u Brezovici.

Uglavnom mladi ljudi, iz Nizozemske, Belgije i Italije, proveli su dio svojih ljetnih praznika, odnosno godišnjih odmora u služenju djeci s intelektualnim i tjelesnim teškoćama.



Većina ovogodišnjih volontera imala je prethodna volonterska iskustva, bilo u svojoj zemlji, bilo u inozemstvu - npr. u Francuskoj, Mađarskoj, Latviji, Nepalu…. Za mogućnost volontiranja u Brezoovici neki su saznali putem interneta, drugi od prošlogodišnjih volontera, a treći su nastavili obiteljsku tradiciju nasljedujući primjer svojih roditelja.



Iako svi nose lijepa iskustva s volontiranja u Brezovici, te hvale požrtvovan rad Caritasovih djelatnika i prirodne ljepote Hrvatske - posebice poslije posjeta Plitvičkim jezerima – mnogi će od njih sljedeću godinu volontirati u nekoj drugoj zemlji, željni novih iskustava i susreta s njima još nepoznatim narodima i kulturama.

Sharon (na fotografiji u zaglavlju vijesti) je bila u Brezovici u drugoj skupini volontera, od 20. srpnja do 1. kolovoza. Studentica inženjerstva u ekonomiji ondje je stekla svoje prvo volontersko iskustvo. »Željela sam isprobati nešto novo, nešto što nisam do sada radila. U početku sam htjela odustati jer sam se malo bojala ali ispalo je sve bolje nego li sam očekivala. Ljudi su ovdje prijateljski raspoloženi, a kada se djeca smiju i ja sam također sretna. Mi volonteri osjećamo da se ovdje cijeni naša pomoć. Zadivljeni smo ljepotom Hrvatske! Htjela bih se vratiti i sljedeće godine«, izjavila je dvadesetgodišnja Belgijanka, koja će Kuću bl. Alojzija toplo preporučiti svojim zemljacima.