U POSJETU NINU I ZADRU, VJERSKIM, KULTURNIM I POVIJESNIM KOLIJEVKAMA

21.4.2017. Slika: U POSJETU NINU I ZADRU, VJERSKIM, KULTURNIM I POVIJESNIM KOLIJEVKAMA

Zahvaljujući donacijama darovatelja, djeca iz tri kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije posjetila su Nin i Zadar


U ranim jutarnjim satima 20. travnja, autobus s pedeset i pet Caritasovih korisnika u pratnji odgajatelja i voditelja krenuo je iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu kroz Zagreb - do Caritasovih kuća u četvrtima Dubec i Trešnjevka - prema dva odredišta na jugu Hrvatske.

U gradu-kolijevci hrvatske države posjetitelji iz zagrebačkog Caritasa razgledali su romaničku krunidbenu crkvu sv. Nikole, koja se nalazi na brežuljku u krunidbenom polju Prahuljama kod Nina, te najmanju katedralu na svijetu - crkvu Svetoga Križa, sagrađenu u 9. stoljeću. Prije objeda u Ninu, na kipu biskupa Grgura Ninskoga, borca za hrvatski jezik, narodno pismo glagoljicu i glagoljaško bogoslužje, većina izletnika dodirnula je palac, onako 'za sreću'.



Za vrijeme boravka u Zadru posjetili su stare i novije simbole grada: predromaničku crkvu sv. Donata, trobrodnu romaničku katedralu sv. Stošije, Morske orgulje i instalaciju Pozdrav suncu.


Jednodnevni izlet završio je gostoprimstvom Caritasa Zadarske nadbiskupije, koji je goste iz Zagreba počastio večerom u pučkoj kuhinji Sv. Vinka Paulskog, gdje ih je srdačno dočekala Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja.

»Zaposlenici Caritasa Zadarske nadbiskupije izuzetno su nas obradovali toplom dobrodošlicom te obilnom i finom večerom. Izrazili su želju za daljnjom suradnjom, a već najesen ispunit će nam neostvarenu želju da posjetimo Nacionalni park Paklenicu, kojega zbog loših vremenskih uvjeta nismo uspjeli posjetiti«, izrazio je svoje dojmove Berislav Janjić, voditelj Caritasove kuće u Vugrovcu.


DAROVATELJI

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje u ime korisnika darovateljima, koji su donacijama doprinijeli ostvarenju ovoga lijepog izleta: tvrtki PLASTFORM d.o.o. iz Sesveta te više manjih darovatelja, koji žele ostati anonimni, kolegama iz zadarskog Caritasa na izuzetnom gostoprimstvu te tvrtki Presečki grupa d.o.o. na povoljnoj cijeni prijevoza.