Služba za župne caritase

Adresa: Avenija Dubrava 220 • Radno vrijeme za stranke: od ponedjeljka do petka - od 9:00 do 15:00 sati • Telefon: 01 2944 489 Fax 01 2944 511 • E-mail: zupni.caritasi@czn.hr • Voditelj: Davor Zeko • mob. 098/408-976


Župni caritas, kao župna pastoralna aktivnost, povezuje ljude koji svoje slobodno vrijeme i sposobnosti koriste na način da dragovoljno pomažu bližnje u potrebi i one koji su spremni svoja dobra i usluge staviti na raspolaganje bližnjem u potrebi.

Volonteri župnog caritasa svoje djelovanje temelje na evanđelju i vjeri u Boga po kojima je svaki čovjek slika Božja, te kao takav ima nepovredivo dostojanstvo. Karitativno djelovanje vjernika proizlazi iz sakramentalnog života a na poseban način iz slavljenja euharistije.

Prema Pravilniku o radu župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije, svaka župa treba imati organizirani župni caritas (vidi: Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, 6/2002, str. 272).

Služba  župnih caritasa za glavni cilj ima organizirano karitativno djelovanje, a radu župnih cariatsa pruža potporu  organiziranjem i provođenjem temeljnih i specifičnih edukacija za voditelje i volontere župnih caritasa, redovitim zajedničkim sastancima, duhovnim vježbama i hodočašćima, pružanjem materijalne i logističke potpore, savjetovanjem, redovitim kontaktima i posjetima župama te provođenjem i koordinacijom zajedničkih poduhvata.


Promijeni njihov svijet. Promjeni svoj. Ovo mijenja sve.