UPOZNAVANJE I IZOBRAZBA VODITELJA ŽUPNIH CARITASA

4.5.2024. Slika: UPOZNAVANJE I IZOBRAZBA VODITELJA ŽUPNIH CARITASA

U organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održan je susret voditelja župnih caritasa Novozagrebačkog dekanata (Katedralni arhiđakonat) i Svetonedjelskog dekanata (Turopoljski arhiđakonat) s ciljem međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i izobrazbe volontera.


"Budući da su 'produžena ruka' nadbiskupijskog Caritasa župni caritasi, od kojih on najbrže dobije pouzdane informacije na temelju kojih može na terenu djelovati brzo i učinkovito, važna je dobra komunikacija između njih ali je također važna dobra suradnja i između samih župnih caritasa", istaknuo je Davor Zeko, koordinator za župne caritase, pozdravljajući sudionike u ime ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na početku susreta održanog 4. svibnja u Župi sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Lučko).

U edukativnom dijelu programa voditeljica Socijalne službe Ana Juratovac upoznala je sudionike s vrstama pomoći i usluga koje nadbiskupijski Caritas pruža obiteljima ili pojedincima i na koji način ih oni mogu ostvariti. U cilju utvrđivanja potreba korisnika, socijalna služba po potrebi odlazi na terenski izvid kod korisnika koje preporuča župni caritas. Zbog velikog zanimanja za posudbu bolesničkih kreveta, invalidskih kolica i dr. pomagala za osobe s invaliditetom i bolesnike, voditeljica ih je posebno upoznala s postupkom za njihovu posudbu.

Uz općenito predstavljanje rada Obiteljskog savjetovališta voditeljica Ana Sarić naglasila je važnost stručne podrške u rješavanju osobnih teškoća i u prevenciji mentalnog zdravlja. Potaknula je volintere župnih Caritasa da u svom okruženju prepoznaju stručne i zauzete osobe koje se žele uključiti u podršku obiteljima. "Župa je idealno mjesto za organizirano i kvalitetno vrijeme za mlade čime se doprinosi prevenciji raznih vrsta ovisnosti. Mladim roditeljima važno je aktivno uključivanje u zajednicu koja prepoznaje njihove probleme i kroz suradnju među generacijama pomaže u rješavanju praktičnih poteškoća", naglasila je voditeljica Sarić.

Na susretu su spomenuti i primjeri dobre prakse župa koje imaju Obiteljska savjetovališta (npr. Župa Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu ili Župa sv. Lepolda B. Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi). Ti primjeri su poticaj župnim caritasima da pokrenu i organiziraju uspostavljanje sličnih službi barem na razini dekanata, ukoliko drugačije nije moguće zbog nedovoljnog broja stručnih osoba.

Susret je završio molitvom klanjanja u crkvi, pred Presvetim.

Caritasa Zagrebačke nadbiskupije posebno zahvaljuje na gostoprimstvu za održavanje ovoga susreta župniku vlč. Dubravku Škrlin Hrenu i Caritasu župe sv. Ivana Nepomuka.


Više fotografija možete vidjeti u objavi na našoj facebook stranici.