Sportski uspjeh u Kečkemetu

9.8.2008.

Desetero mladih korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije vratilo se iz Mađarske s Međunarodnih sportskih igara korisnika europskih dječjih domova s prijelaznim peharom za prvo mjesto u ukupnom poretku, te s petnaest medalja: šest zlatnih, šest srebrnih i tri brončane! Iskrene čestitke i svaka pohvala!!!

Desetero mladih korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije vratilo se iz Mađarske s Međunarodnih sportskih igara korisnika europskih dječjih domova s prijelaznim peharom za prvo mjesto u ukupnom poretku, te s petnaest medalja: šest zlatnih, šest srebrnih i tri brončane! Iskrene čestitke i svaka pohvala!!! Igre su se održavale u gradu Kečkemetu (Kecskemét) od 4. do 8. kolovoza ove godine, a izvrsne rezultate naši predstavnici postigli su natječući se sa šezdesetak mladih iz osam europskih zemalja. Predstavnici Caritasa bili su jedini sudionici iz Hrvatske pa su na ovim igrama predstavljali ne samo zagrebački Caritas već i svoju zemlju. 


REZULTATI

Skupina od osam dječaka i dvije djevojčice iz Hrvatske, u dobi od 12 do 16 godina, natjecala se sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Poljske, Ukrajine i Srbije u sljedećim sportskim disciplinama: šahu, trčanju na 100 m, trčanju na 400 m, bacanju kugle, skoku u dalj (djevojčice i dječaci) i nogometu (dječaci). Predstavnici Caritasa i Hrvatske osvojili su slijedeće rezultate:
1. mjesto u nogometu (dječaci) + najbolji igrač nogometa
1. mjesto u bacanju kugle (dječaci)
1. i 2. mjesto u trčanju na 100 m (dječaci)
1., 2. i 3. mjesto u trčanju na 400 m (dječaci)
2. i 3. mjesto u skoku u dalj (dječaci)
2. mjesto u šahu (dječaci)
1. mjesto u utrci za 100 m (djevojčice)
1. mjesto u bacanju kugle (djevojčice)
2. mjesto u utrci na 400 m (djevojčice)
2. i 3. mjesto u skoku u dalj (djevojčice)


OPŠIRNIJE

Smještaj natjecatelja organiziran je u Domu za djecu s mentalnim poteškoćama u Kečkemetu, a za ugodno gostoprimstvo posebno je zaslužan predsjednik ovih sportskih igara gosp. Radich Kalman i njegovi suradnici. Uz športski program, koji se odvijao na stadionu tamošnjeg prvoligaša, za goste je organziran odlazak na gradske bazene i posjet Budimpešti, udaljenoj od Kečkemeta oko 80 kilometara.

Na ovim Međunarodnim sportskim igrama, jedanaestim po redu, osim navedenih zemalja, trebale su sudjelovati još i Slovačka i Turska ali su odustale. Predstavnici Caritasa na igrama sudjeluju već drugi put zahvaljujući zauzetosti gđe Ivanke Stahuljak, osnivačice i kancelarke Zemaljske provincije Reda sv. Vaclava u Republici Hrvatskoj, koja posreduje u sudjelovanju Caritasovih korisnika na nekoliko međunarodnih susreta mladih iz europskih dječjih domova. Zahvaljujući njezinoj zauzetosti na igrama su sudjelovala i djeca iz BiH-a.

Natjecatelji iz Hrvatske došli su u pratnji Zorana Kljajića, ravnatelja Caritasove kuće za rehabilitaciju djece “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici i Vjekoslava Kovačića, sportskog trenera.
Trener Kovačić sastavljao je ovu pobjedničku ekipu punih godinu dana prateći njihove sportske napore i uspjehe kroz razne pripreme i natjecanja. “Od kada sam prije četiri godine preuzeo brigu za sportske aktivnosti u zagrebačkom Caritasu ovo je najuspješnija godina. U Dugavama su naši dečki prije par mjeseci postali prvaci Hrvatske u malom nogometu, a sada su osvojili i europsko zlato! To što smo se vratili s 15 od 30 moguće osvojenih medalja dovoljno govori o volji i potencijalu ove djece. Priznajem da je ovaj sastav nadmašio sva moja očekivanja s kojima sam krenuo na put u Kečkemet”, naglasio je Kovačić.

Uz visoke sportske rezultate postignute na ovom natjecanju, koji su posebno vrijedna promidžba za Hrvatsku i rad zagrebačkog Caritasa, naši su korisnici među svojim vršnjacima i njihovim voditeljima iz drugih europskih zemalja promicali kulturnu i duhovnu baštinu svoje domovine darujući drugim sudionicima razne turističke promidžbene materijale. Na tim lijepim i kvalitetnim promidžbenim materijalima Caritas Zagrebačke nadbiskupije ovom prilikom zahvaljuje Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Caritas također zahvaljuje “Karlovačkoj pivovari” na donaciji sportskih majica, šalova i znojnica s hrvatskim obilježjima.