Vijesti

Kada se u Zagrebu krećete Selskom cestom od Črnomerca prema jugu, s lijeve strane nakon križanja s Ozaljskom smjestio se niz novijih zgrada, među koje se lijepo uklopila Caritasova Kuća za mlade »Da život imaju!« otvorena 25. listopada 2018. godine. Sagrađena je zahvaljujući potpori brojnih dobročinitelja s ciljem da bude spasonosni smještaj i svojevrsna odskočna daska za samostalni život mladim ljudima koji studiraju i rade, a dolaze iz institucionalne skrbi ili iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Više informacija

Protekli vikend, i dva dana prije njega, zahvaljujući projektu »72 sata bez kompromisa«, Hrvatskom kao da je prostrujao »šapat laganog i blagog lahora« (1 Kr 19,12) razvedrivši lica brojnih potrebitih - siromašnih, bolesnih, starih, osamljenih ... S ljubavlju Božjom u srcu sve te, gotovo svemoćne, mlade ruke isprepletene snagom zajedništva, s osmijehom su činile čudesne stvari, donoseći radost i optimizam tamo gdje je bila tama.

Više informacija

Svake godine institucionalnu skrb i udomiteljske obitelji napušta 180 do 200 mladih. Bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, izloženi su siromaštvu i trajnoj ovisnosti o socijalnoj skrbi. Caritas Zagrebačke nadbiskupije uskoro obilježava drugu godišnjicu osnutka Kuće za mlade 'Da život imaju'. Kako se snalaze danas, s kojim se izazovima mladi stanari i voditelji ove Kuće suočavaju, govorili smo u večerašnjoj emisiji.

Više informacija

Kako bi se odmaknuli od gradske vreve i svakodnevnih informacija o epidemiološkoj situaciji uzrokovanom koronavirusom u Hrvatskoj, korisnici Kuće za mlade »Da život imaju« su se 18. listopada odlučili za izlet u prirodu. Naime, desetak je korisnika toga nedjeljnog dana, koje ih je poslužilo vedrinom, planinarilo Medvednicom. Pridružili su im se voditeljica Daniela Petković i psiholog Matija Trupinić.

Više informacija

Tijekom dva dana sedamdeset i devetero (79) volontera projekta »72 sata bez kompromisa« ove su godine u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije potrebitima iskazali i primili puno ljubavi te stekli nezaboravna iskustva

Više informacija

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) „Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti… Ovo je povoljno vrijeme za »iznova osjetiti da trebamo jedni druge, da imamo zajedničku odgovornost za druge i svijet.“ (Papa Franjo, Poslanica povodom Svjetskog dana siromaha)

Više informacija

U okviru aktivnosti Programa »Benjamin« koji provodi Humanitarna organizacija »Zajednica Susret« u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, održana je u srijedu još jedna u nizu radionica životnih vještina u Kući za mlade »Da život imaju!« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Više informacija

Stanovnici Zagreba i okolice osjetili su u ožujku, ne samo strah od destruktivne snage potresa, nego i štetu koju je izazvao, a posebno su vidljiva oštećenja na simbolima Grada, gradskoj jezgri i neprocjenjivoj kulturnoj baštini. Stradali su brojni obiteljski domovi, gospodarske zgrade, ali i župe, koje su vjernicima mjesto utjehe i molitve. U tih desetak sekundi trajanja potresa, u mnoga srca uvukla se zebnja, strah, nemoć pred razornom silom. Kada se izašlo iz svojih domova, pogled prema brojnim uništenim objektima mnoga je srca ražalostilo, gledajući kako u trenutku nestaje višegodišnji trud i uspomene.

Više informacija

DIJETE JE NAJVEĆE BOGATSTVO - Ne samo gledajući s moralnoga stajališta, nego i u konkretnosti svojega djelovanja Crkva snažno podupire svaki život, a posebno pokazuje brigu prema majkama i obiteljima s malom djecom kojima je potrebna pomoć. Stajalište Crkve o pobačaju izneseno je na mnogim razinama, no manje se u javnosti ističe da Crkva već mnogo desetljeća ima razvijenu skrb zbrinjavanja trudnica i majki s djecom jer gleda na novi život i dijete kao na najveće bogatstvo. Caritasi mnogih nadbiskupija u Hrvatskoj znatna novčana sredstva ulažu upravo u takve programe, a šest biskupijskih ustanova i dvije neprofitne organizacije pokazali su na koji način provode programe i koliko su financija uložili u pomoć obiteljima i ženama koje su odlučile roditi dijete.

Više informacija

Kuća za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije započela je s radom u ožujku 2008. godine. Kuća može primiti devetnaest (19) korisnika, a trenutno se na smještaju nalazi trinaest osoba (13) - pet (5) žena i osmero (8) djece. Od otvorenja do danas ova Caritasova kuća pružila je smještaj, sigurnost i zaštitu za petsto i trideset (530) osoba, od čega dvjesto i trideset (230) žena i tristo (300) djece.

Više informacija

O usamljenosti i izolaciji starijih osoba uslijed pandemije bilo je riječi u „Argumentima“ Hrvatskoga katoličkoga radija u četvrtak 1. listopada uz Međunarodni dan starijih osoba, a istaknuta je nužnost dostojanstvenoga pristupa starijima i neograničavanja prava u situaciji globalne pandemije.

Više informacija

Rijetko ćemo danas susresti, čak i među onima koji su zdravi i u punoj snazi, zahvalne osobe vedra duha kao što je to osamdesetosmogodišnja gospođa Barica. Zahvalna je onome tko je osmislio Projekt »SUZI«; zahvalna je gospođi Jadranki, zaposlenoj preko Caritasa u tom projektu, koja joj pomaže u kućanskim poslovima; zahvalna je kirurgu koji ju je operirao na Svetom Duhu; zahvalna je njegovateljici koja je kupa i fizioterapeutkinji koja joj je pomogla da opet može hodati i tako dalje - a iako je sve boli, od glave do pete, s osmijehom kaže: »Život je lijep!«

Više informacija

Održane su prve radionice u okviru projekta »Mala škola odvažnosti«, koji se provodi u Kući za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Projekt će trajati do kraja ove godine a financira ga Zagrebačka županija.

Više informacija

U želji za mirom i opuštanjem u žumberačkom zelenilu (Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje), na jednodnevnom izletu u Kalju bila je grupa korisnika iz Caritasove Kuće za mlade u pratnji voditeljice Kuće i psihologa.

Više informacija

Osim poželjnog mira i izolacije uoči važnijih natjecanja, sportaši su u Caritasovoj Kući za odmor u Kalju pronašli izvrsnu lokaciju za sportske pripreme zbog nadmorske visine (oko 550 m) i prekrasne prirode (Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje). Gostoljubivost domaćina i dobra kuhinja samo su razlog više za svaki ponovni dolazak.

Više informacija

Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva na solidarnost i pomoć obitelji samohranog oca s petero malodobne djece. Najstarije dijete je učenik 8. razreda a najmlađe polaznik male škole. Djeca su dobri đaci i dobrog vladanja.

Više informacija

Teške životne sudbine opterećuju brojne Caritasove korisnike pa tako i one smještane u Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Potrebni podrške i raznih oblika skrbi korisnici su ti kojima svakodnevno treba puno davati, podizati ih i jačati. U takvom okruženju rijetko se nađu oni koji mogu »nositi bremena drugih« ali kada se takvi pojave zasjaju neobičnom svjetlošću, koja stanare tih Caritasovih kuća ispunja radošću, optimizmom, snagom i nadom. Gospodin Jadranko nije želio da se o njemu piše ali prešutjeti njegov način života u Caritasovoj kući za beskućnike značilo bi »staviti svjetlo pod posudu«.

Više informacija

Ovoga ljeta u Brezovici je izostao dolazak volontera iz inozemstva, ali nisu i njihovi darovi; domaći volonteri održali su online radionice; dobri susjedi iz udruge Humanity First Hrvatska iznova darivaju; bilježimo odaziv na zamolbu za donaciju jednokratnih rukavica; grupa korisnika iz Kuće bl. Alojzija Stepinca osvježenje u vrućim ljetnim danima potražila je i našla na Žumberku; šećer na kraju: Rokovo prvopričesničko slavlje

Više informacija