Vijesti

Pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u ponedjeljak 25. svibnja 2020. godine, održan je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu susret sa župnicima i župnim upraviteljima župa u kojima su u nedavnom potresu stradali obiteljski domovi i sakralni objekti.Okupljene je na početku pozdravio kardinal Bozanić, a potom su svoje pozdrave uputili i pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Više informacija

Nakon kratkotrajnog rada „na daljinu“ Caritasovo obiteljsko savjetovalište nastavilo je s redovnim radnim vremenom poštujući propisane mjere i preporuke nadležnih epidemioloških službi. Savjetovalište u svibnju navršava 10 godina rada koje će zbog okolnosti „obilježiti radno“. Tijekom 10 godina rada Obiteljskog savjetovališta pruženo je 13.089 tretmana kojima je bilo obuhvaćeno 3.817 osoba. Na današnji Međunarodni dan obitelji donosimo kratki osvrt na rad Savjetovališta uvjereni da je tijekom proteklog desetljeća i te kako doprinio očuvanju obitelji i obiteljskih vrijednosti.

Više informacija

Tijekom provedbe projekta »Vugrovečki kauboji«, korisnicima Caritasove Kuće sv. Franje bilo je omogućeno redovito jahanje konja na imanju Udruge Don Kihot te sudjelovanje na edukativno-zabavnim radionicama. Nažalost zadnja dva mjeseca projekta odrađena su on-line zbog epidemije koronavirusa i potresa koji je oštetio Kuću sv. Franje.

Više informacija

Misli me na početku ovoga pisma ponajprije vode prema ljudima koji su stradali u potresu, prema obiteljima i svakoj osobi koja je pogođena razaranjem i posljedicama na zdravlje duše i tijela, prema svakom tko je morao napustiti svoj dom i živjeti dodatnu nesigurnost svakodnevice.

Više informacija

I ove godine druge nedjelje u mjesecu svibnju na poseban način izražavamo poštovanje i zahvalnost svim ženama na svijetu koje su svim srcem prihvatile radosti i tegobe majčinstva

Više informacija

Zagrebački Caritas uživa povjerenje i raznovrsnu potporu brojnih pravnih i fizičkih osoba u Zagrebu, zemlji i inozemstvu. Među njima su Educati grupa Zrinski i Udruga Poduzetni koji već devet godina zaredom akcijama i donacijama podupiru rad Caritasa ali na jedan poseban način. Naime ne radi se o uobičajenoj donaciji određenog iznosa novčanih sredstava ili materijalnih dobara već o karitativnim akcijama koje u predblagdansko vrijeme, prije Božića i Uskrsa, okupljaju velik broj sudionika s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za potrebe korisnika Caritasa.

Više informacija

Troje zaposlenika Caritasa ove godine navršava 30 godina rada u Caritasu što znači da su korisnicima darovali ukupno 90 godina života. Različitih profesija, svatko na svom području djelovanja, zajedno predstavljaju Caritas u malom: socijalna radnica Jadranka Bosnar, referentica za obračun plaće i kadrovske poslove Vera Mužek i vozač Darko Šešet. U nastavku donosimo njihova razmišljanja i osvrte na rad u Caritasu nekada i danas.

Više informacija

Tvrtka Henkel Croatia darovala je zagrebačkom Caritasu vrijednu donaciju proizvoda iz svoga prodajnog asortimana namijenjenog kao pomoć korisnicima Caritasa pogođenima epidemijom koronavirusa i nepogodom potresa

Više informacija

Pomozimo obnovu oštećenog Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Kuća sv. Franje“ u Vugrovcu te obnovu obiteljskih kuća / stanova stradalih u potresu. Vratimo im sigurnost krova nad glavom kako bi njihovi stanari nastavili život kakav je bio prije potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine

Više informacija

Lions Distrikt 126 Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba darivao je 15 korisnika zagrebačkog Caritasa koji su pogođeni posljedicama potresa.

Više informacija

Na području Zagrebačke nadbiskupije djeluju 163 odbora župnih caritasa u kojima je aktivno 1.300 volontera. Većina njih je u preduskrsno vrijeme, unatoč svim poteškoćama i ograničenjima uzrokovanih epidemijom koronavirusa i potresa, prikupila i nabavila namirnice te pojedincima i obiteljima u potrebi podijelila na tisuće paketa pomoći.

Više informacija

Caritas župe Sveta Tri Kralja, Karlovac - Banija, uoči Uskrsa podijelio je 350 paketa prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština potrebitim obiteljima u Karlovačkom dekanatu te u Župi bl. Alojzija Stepinca iz Duge Rese. Paketi su pripremljeni zahvaljujući pomoći Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Više informacija

Telefoni Caritasove socijalne službe, obiteljskog savjetovališta i uprave Caritasa proteklih dana i tjedana ne prestaju zvoniti, a pretinci e-pošte puni su upita i zamolbi za pomoć. Poštujući upute nadležnih službi te prilagođavajući rad nastaloj situaciji Caritas pomoć pruža i „na daljinu“. Što sugrađane muči te kako im Caritasovi stručnjaci pomažu razgovaramo s psihologinjom Tanjom Kuprešak iz Caritasovog Obiteljskog savjetovališta i socijalnom radnicom Anom Juratovac iz Caritasove socijalne službe.

Više informacija

Molitvom možemo dodirnuti, prihvatiti, zagrliti sve kojima je potrebna blizina Boga i čovjeka. To su ponajprije oboljeli, njihove obitelji i stradali u potresu. Molitvom smo potpora našim liječnicima i zdravstvenomu osoblju, onima koji omogućuju življenje u teškim okolnostima: od karitativnih djelatnika i socijalnih radnika preko policije, vojske, vatrogasaca i drugih služba do nositelja državnih i društvenih odgovornosti i dragovoljaca. (...) Siguran sam da su u ovim poteškoćama mnogi pomislili i na odsutnost Boga, na njegovu šutnju, ali upravo ovo je vrijeme koje pruža mogućnost za veću osjetljivost i za odgovornost prema povjerenomu nam vremenu, da ga živimo u brizi za druge, u pozornosti prema potrebama bolesnih i starijih, u blizini i u brižljivosti za djecu. Iznimna je to prigoda za utjehu koju pronalazimo u Božjoj riječi. Njome Gospodin udaljava strah iz našega srca i po njoj je vidljivije da i Gospodin trpi s nama.

Više informacija