ŽUPNA PROSLAVA MAJČINA DANA UZ POTPORU NADBISKUPIJSKOG CARITASA

14.5.2017. Slika: ŽUPNA PROSLAVA MAJČINA DANA UZ POTPORU NADBISKUPIJSKOG CARITASA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji sa Župom bl. Alojzija Stepinca Bestovje-Novaki-Rakitje i župnikom vlč. Božidarom Cindorijem obilježio Majčin dan

Proslava Majčina dana na nedjeljnjoj misi 14. svibnja u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje, okupila je brojne vjernike, među kojima i mnoštvo majki, kojima je Caritas poslije službe Božje podijelio darove - oko sedamsto sadnica cvijeća i dvjestotinjak darova, uglavnom kozmetičkih proizvoda.

Svetu misu predvodio je župnik vlč. Božidar Cindori, a suslavitelji su bili: pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić, koji je ujedno pastoralni pomoćnik u ovoj župi te don Jakov Cikojević, svećenik iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Liturgijsko slavlje pjevanjem su uzveličali župni zborovi Gloria i Stepinčevi mališani.

Župnik Cindori srdačno je pozdravio predstavnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - voditeljicu Sektora karitativnog rada Elzu Parlov i Nevenku Blagojević, voditeljicu projektu »Korak za život«, kojim Caritas pomaže socijalno ugroženim obiteljima u opremanju novorođenčadi - zahvalivši im na pomoći u organizaciji ove proslave. Majkama je uputio iskrene čestitke za njihov dan, istaknuvši da im 'nitko ne može platiti žrtve koje čine' za svoju djecu te da je 'dobra majka blagoslov za obitelj'. Nazočne je zatim pozvao da 'posebice na današnji dan budu zagledani u našu nebesku Majku Mariju, koja nas nadahnjuje i daje nam snagu'.

U prigodnoj propovijedi vlč. Puškarić, rastumačio je poruku koju ovonedjeljnja čitanja imaju za svakodnevni život vjernika, u kojemu često moraju birati prioritete. Izabrati od dva dobra ono koje je bolje za njih, veliko je umijeće, a u ispravnoj procjeni pomaže im Božja riječ. Isus svojim učenicima objavljuje cilj njihova puta - Očev dom na nebesima. U toj kući Isus svojim učenicima pripravlja mjesto. To je radostna vijest! Do toga cilja Isus je put. Sve ono što vjernika na putu do Očeva doma drži u zajedništvu s Isusom dobrom vjerniku uvijek je prvi izbor. Povezujući evanđeosku poruku s Majčinim danom, vlč. Puškarić podsjetio je vjernike na temeljno poslanje svake žene - roditeljski poziv, koji pomaže ljudima predočiti nesebičnu Božju ljubav. »Kada Crkva slavi Majčin dan onda zahvaljuje Bogu, koji nam je preko majke pokazao koliko nas ljubi«, objasnio je propovjednik. Upozorio je pritom da je ta jedinstvena i najsvetija sposobnost žene ujedno i najviše izložena napastima Zloga, koji sve čini samo da bi obezvrijedio majčinstvo. Upravo suprotno tome, svaka žena pozvana je najviše snage, ljubavi, pažnje i vremena posvetiti majčinskoj ulozi. O tome koliki je to blagoslov, uz neizbježne žrtve, svim neudanim ženama pozvane su svjedočiti majke, kako bi ih ohrabrile za prihvaćanje roditeljskog poziva.

Posebnu čestitku majkama na završetku misnoga slavlja uputio je i voditelj župnog Caritasa gospodin Ivan Banek. Zahvalio je pritom Caritasu Zagrebačke nadbiskupije na pomoći u proslavi ovoga dana 'kojim se majkama iskazuje ljubav, poštovanje i zahvala za sve dobro, za svu ljubav, za sav trud i žrtvu koju su one uložile u svoju djecu'. Zatim je ukratko predstavio rad župnog Caritasa, osnovanog 2005. godine, koji ima šest stalnih volontera. Osim što skrbi za šezdesetak korisnika, župni Caritas uključuje se u akcije Hrvatskog Caritasa, podupire aktivnosti nadbiskupijskog Caritasa, a pomažu i potrebite u Africi.

Poslije zahvalne pjesme majkama, koju su srčano izveli »Stepinčevi mališani«, župnik Cindori pozvao je nazočne da danas navečer svakako dođu pogledati igrokaz »Tako voli samo mama«, napisan prema istinitoj priči iz obiteljskoga života, u izvedbi župne dramske skupine.

Čestitkama majkama pridružio se i treći misnik don Jakov, svećenik kojega je župnik Cindori ugostio tijekom dvomjesečnog liječenja. Opraštajući se prije odlaska u Dalmaciju, župniku je zahvalio na srdačnom gostoprimstvu te je pohvalio vjeru i ljubav župljana.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje tvrtki Naturprodukt d.o.o. koja je svojom donacijom doprinijela da poklon-vrećice za majke budu izdašnije i vrijednije.


Promicanjem proslave Majčina dana u župama Zagrebačke nadbiskupije nadbiskupijski Caritas na simboličan način odaje priznanje svim ženama koje u ulozi majke požrtvovno služe u obitelji, Crkvi i hrvatskome društvu. Inače, zagrebački Caritas tijekom čitave godine kroz razne oblike karitativnoga rada i brojne projekte konkretno, ali uglavnom posredno, pomaže majkama u siromašnim obiteljima. Uz mjesečne obiteljske susrete sa stručnim tematskim predavanjima i povremenim izletima, najneposredniji vid pomoći i podrške majkama i roditeljima svakako je projekt Korak za život. Taj projekt pokrenut je 2014., a samo u prošloj godini Caritas je kroz njega pomogao 123 siromašne obitelji opremom za novorođeno dijete. Treba istaknuti i pomoć koju Caritas već dugi niz godina pruža osiguravajući smještaj roditeljima tijekom liječenja i terapija njihove bolesne djece u zagrebačkim bolnicama. U kući za tu namjenu u Vukomercu samo tijekom 2016. godine boravilo je 168 roditelja i 69 djece te je ostvareno 1.456 noćenja.