ŽUPA SOBLINEC PUTUJE KROZ VRIJEME

9.11.2019. Slika: ŽUPA SOBLINEC PUTUJE KROZ VRIJEME

Subotnje jutro 9. studenoga trideset velikih i malih župljana iz Župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu provelo je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, otkrivajući povijest i brojne izume iz prošlosti, ali koji itekako utječu na našu sadašnjost.


Obično kada djeca čuju riječ „muzej“ reakcija ne bude oduševljenje ali tu subotu vladala je velika radost i oduševljenje jer zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla, muzej je znanosti i tehnologije – jedinstven u Hrvatskoj.

Svjesni važnosti kvalitetno provedenog vremena u obitelji, župni Caritas želio je roditeljima s djecom omogućiti besplatan posjet kako se obiteljski budžet ne bi dodatno opterećivao, a u isto vrijeme stvoriti radosno okruženje u kojem će i roditelji i djeca znatiželjno otkrivati nove informacije, zabavljati se i učiti.

Svi su se dobro zabavili i djeci se sve svidjelo, od posjeta rudniku sv. Barbare do otkrivanja planeta u Planetarijumu i posjeta laboratoriju Nikole Tesle jer mnogi su tek tada postali svjesni važnosti tog genijalca koji je svojim izumima promijenio svijet.

Obitelji su imale priliku međusobno se i upoznati i zabaviti pa će ovaj župni posjet biti divna uspomena i malima i velikima! Puno hvala Tehničkom muzeju u Zagreb una susretljivosti i dobroj volji te darovanim besplatnim ulaznicama!

A jeste li znali da prvi tramvaj u Zagrebu službeno je krenuo 5. rujna 1891. godine i to tako da je kola po pruzi vukao konj, prosječnom brzinom od 7,5 kilometara na sat. Prvo spremište tramvaja i konja, nalazilo se upravo na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja.

Vlatka Bakran Burić