Za osmijeh djeteta u bolnici

15.6.2016. Slika: Za osmijeh djeteta u bolnici

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na godišnjem Savjetovanju akcije »Za osmijeh djeteta u bolnici« održanom 14. lipnja u Klinici za dječje bolesti Zagreb, u Klaićevoj ulici.

Tema ovogodišnjeg Savjetovanja bila je »Briga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za vrijeme boravka u bolnici«, a otvorila ga je predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije »Za osmijeh djeteta u bolnici« Aida Salihagić Kadić, prof. dr. sc. med.. U ime domaćina Savjetovanja i ravnatelja Klinike Zorana Bahtijarevića pozdravnu riječ je uputila glavna sestra Milka Valpotić, bacc. med. tech..

Prije rasprave, šesnaest predavača, među kojima je bila i zaposlenica zagrebačkog Caritas soc. radnica Milena Bilopavlović Margeta, održalo je izlaganja na dvanaest tema. »Središnji koordinacijski odbor akcije 'Za osmijeh djeteta u bolnici' prije nekoliko mjeseci je osnovao radnu skupinu za razradu kriterija skrbi djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u bolnici čija je voditeljica dr. Dubravka Lipovac. Caritas Zagrebačke nadbiskupije prepoznat je kao bitan dionik u razradi navedenih kriterija. U mojem izlaganju predstavila sam način rada zagrebačkog Caritasa prilikom hospitalizacije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Uključivanjem u ovaj projekt radimo na podizanju kvalitete naše usluge te činimo korak dalje za bolju skrb o našim korisnicima, neprestano imajući u fokusu svake naše odluke najbolji interes djeteta«, izjavila je po završetku skupa soc. radnica Bilopavlović Margeta, koja je imala izlaganje na temu »Djeca u sustavu socijalne skrbi - briga za istu za vrijeme boravka u bolnici«.

Na ovom stručnom skupu sudjelovali su predstavnici iz 38 bolnica (dječjih odjela) koji sudjeluju u akciji »Za osmijeh djeteta u bolnici«, te predstavnici Ministarstva, socijalne politike i mladih, Ureda UNICEF-a i drugih ustanova i udruga, koji sudjeluju u razradi kriterija, a koji su svojim iskustvom i prijedlozima pridonijeli da se ubuduće posvećuje veća pozornost i podrška djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Organizator će uskoro medije obavijestiti o zaključcima Savjetovanja, a u pripremi je i publikacija s radovima i kriterijima imenovane radne skupine na temu »Briga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za vrijeme boravka u bolnici«.