UDRUGA LAKI POTIČE KREATIVNOST DJECE KUĆE SV. FRANJE

7.5.2019. Slika: UDRUGA LAKI POTIČE KREATIVNOST DJECE KUĆE SV. FRANJE

U mini-intervjuu s gđom Sanjom Samardžić predstavljamo mladu Udrugu »LaKI«, koja je u svoje kreativne radionice za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi uključila i djecu iz Caritasove kuće u Vugrovcu


CZN: Gospođo Samardžić, molimo Vas da nam predstavite Udrugu LaKI.

SAMARDŽIĆ: Udruga LaKI - skraćeno od »Laboratorij kreativnog izražavanja« - nastala je prije pet godina, kao rezultat ideje da se za djecu s neadekvatnom roditeljskom skrbi organiziraju kreativne radionice. Službeno smo se kao udruga registrirali u veljači 2017. godine. U proljeće 2015. godine smo počeli s održavanjem radionica u Dječjem domu Zagreb, u Nazorovoj. U Dječjem domu u Nazorovoj održavamo radionice jednom tjedno i dalje.

CZN: Što u svojemu programu nudi Udruga LaKI i s kojim ciljem?

SAMARDŽIĆ: Ideja kreativnih radionica za djecu Udruge LaKI je da se djecu potakne na kreativan rad, te da im se ponude sadržaji kroz koje se djeca mogu i zabavati i naučiti nešto, ali i razvijati se. Naša je namjera omogućiti djeci da razviju svoj biološki potencijal, pri čemu je djeci koja su u riziku pomoć potrebnija nego drugima. S obzirom da je nama iz udruge LaKI važno razvijati socijalne vještine kod djece, mi smo otvoreni za razne aktivnosti pa tako imamo i natjecanja u sportskim vještinama, organiziramo odlaske u kino i slično.

CZN: Kako je došlo do suradnje Vaše udruge sa zagrebačkim Caritasom?

SAMARDŽIĆ: Do suradnje s Caritasom je došlo tako što smo vidjeli da imamo potencijala za dodatne radionice, osim onih u Dječjem domu u Nazorovoj, pa smo kontaktirali Caritas, predstavili se i ponudili suradnju. Vrlo brzo smo se dogovorili da bi LaKI radionice bile najbolje za djecu iz Kuće sv. Franje. Naime Udruga LaKI nudi radionice i za druge uzraste, ali najviše iskustva imamo s predškolcima i školarcima do 10 godina. S voditeljicom Kuće sv. Franje gospođom Ivanom Vincek Kovačić brzo smo se dogovorili oko termina - dva puta mjesečno, subotom ujutro i tako smo od listopada 2018. krenuli s radionicama. Kako u kući u Vugrovcu žive i starija djeca, naše radionice prilagođavamo uzrastu do 14 godina. Djeca u Vugrovcu su toliko napredna u različitim vještinama, da nam nije problem održati radionicu na kojoj sudjeluju djeca od 6 do 14 godina.

CZN: Molimo Vas da malo podrobnije opišete radionice.

SAMARDŽIĆ: Radionice udruge LaKI su osmišljene na način da se tijekom radionice radi kreativno, ali se i pleše, pjeva, razgovara, glumi... Iako je svaka radionica pomno pripremljena, s temom na koju se radi, vrlo često djeca 'povuku' radionicu u nekom smjeru, a mi ih volonteri samo pratimo. Teme osmišljavamo mi volonteri, ali u kući u Vugrovcu su djeca toliko kreativna, da svaku njihovu ideju prihvaćamo, pa su teme za neke od radionica bile predložene od strane djece.

CZN: Za kraj našeg kratkog razgovora objavljujemo i nekoliko izabranih radova djece iz Caritasove kuće u Vugrovcu. Molimo Vas da ih prokomentirate.

SAMARDŽIĆ: Djeca sve rade sama, a dužnost volontera je da ih potiče na rad, a ne da radi umjesto njih. Tako da, kada se gledaju njihovi radovi, ljudi mogu vidjeti kako su ta djeca kreativna, talentirana, puna ideja. Koristim ovu priliku za istaknuti da se u kući Svetog Franje u Vugrovcu jako brine o djeci, da se poštuje njihova individualnost, da ih se potiče da daju najbolje od sebe, pri čemu se dječicu obasipa pažnjom i ljubavlju. To se sve vidi kada djeca dođu na radionicu, a i lakše je raditi s djecom koja žive u takvom pozitivnom okruženju.

Ovaj razgovor zaključujemo dojmovima djece - polaznicima radionica te izjavom gospođe Ivane Vincek Kovačić, voditeljice Kuće sv. Franje: »Prekrasno je vidjeti ih ponosne na svoje radove.«

»Radionice su zabavne. Volim izrađivati razne radove i družiti se s volonterima.« (dječak D. M., 10 god.)

»Radionice su zanimljive. Najviše violim raditi sa kolažem. Drago mi je što voloneri dolaze.« (dječak K. Š., 8 god.)

»Veselim se radu u radionicama. Zanimljivo je raditi stripove, crtati grbove, slikati.« (djevojčica A. Š., 10 god.)


NEKOLIKO FOTOGRAFIJA S RADIONICA

Na fotografijama: Strip s dva konja - čudesan rad djevojčice od 6 godina i razni drugi dječji radovi s radionica u Kući sv. Franje u Vugrovcu