UČITI GLEDATI BLIŽNJE KRISTOVIM OČIMA

9.3.2024. Slika: UČITI GLEDATI BLIŽNJE KRISTOVIM OČIMA

Poticaj duhovne obnove za volontere župnih caritasa te volonetre i zaposlenike Nadbiskupijskoga Caritasa, održane u Mariji Bistrici 9. ožujka ove godine, mogao bi se ukratko opisati riječima pape Benedikta XVI. iz enciklike "Deus caritas est", nadahnjujuće za svakog karitativca: "Ljubav prema bližnjemu, kakvu Isus naviješta u Bibliji, pokazuje se tako mogućom. Ona se sastoji upravo u činjenici da ljubim, u Bogu i s Bogom, i osobu koja mi se ne sviđa ili koju uopće ni ne poznajem. To se može ostvariti samo na temelju dubokog susreta s Bogom, susreta koji se pretvorio u zajedništvo volje te zahvatio čak i osjećaje. (...) Ja ih promatram Kristovim očima i mogu im dati mnogo više od njihovih izvanjskih potreba: mogu im darovati pogled ljubavi koji trebaju." (Benedikt XVI., Deus caritas est, br. 18.).


Duhovnu obnovu je predvodio preč. Nikola Jurković, dekan Stubičkog dekanata i upravitelj župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici.

Program je započeo duhovnim nagovorom u Dvorani Božjega milosrđa, a zatim su sudionici imali priliku za sv. ispovijed u Bazilici. Sv. misa je održana u Bazilici u 11:00 sati, a poslije nje bila je pobožnost križnoga puta.

Pozdravljajući nazočne volontere i zaposlenike, ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar zahvalila im je za svakodnevno tiho i samozatajno služenje, ističući da su oni "najdragocjenija stvarnost Crkve jer milosrđe čine vidljivim pomažući potrebnima da se osjećaju voljeno i potrebno", kako u jednom od svojih govora ističe papa Franjo te im zahvalila za zauzeto svjedočenje i pomoć potrebnima.

U duhovnom nagovoru preč. Nikola Jurković naglasio je važnost molitve i trenutaka s Gospodinom, koji nas osnažuju u svakodnevnim dužnostima i poslanju. Ohrabrio je volontere i zaposlenike da se ne umore od činjenja dobra, ističući da će svako dobro djelo koje smo učinili biti nagrađeno na koncu našega života. Naglasio je važnost male kapi dobrote svakoga od nas u oceanu života kojim plovimo.

Duhovnik je nagovor završio pripremom za sv. ispovijed.

Predvodeći misno slavlje, preč. Jurković je u homiliji nastavio pouku o molitvi, nadahnjujući se evanđeoskim odlomkom o molitvi carinika i farizeja u hramu te je potaknuo nazočne na što veće predanje Bogu kako bi Bog po njima mogao više djelovati.

Zbog kišnoga vremena križni put održan je u Bazilici, a tekstove križnih postaja, s razmatranjima prilagođenima za karitativce, čitali su volonteri i zaposlenici.

Na današnjoj duhovnoj obnovi okupilo se oko tri stotine sudionika.

Program je završio zajedničkim objedom.


Više fotografija u objavi na našoj facebook stranici.