TJEDAN CARITASA U ŽUPI SV. JOSIPA

24.12.2020. Slika: TJEDAN CARITASA U ŽUPI SV. JOSIPA

I ovog je adventa Caritas župe Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju »Obitelj za obitelj«. Akcija je započela na Prvu nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca, kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima.


Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz župe koja je u potrebi. Paketi su sadržavali prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine, božićne ukrase, igračke za djecu i slično. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve.

Usporedo sa samom akcijom i ove godine osmišljen je popularni obrazac nazvan »Caritasov adventski kalenDAR« u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu koju župljani mogu darovati. Da ne bi ostalo sve na samom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmišljeni su i »posebni zadatci«: napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine. Radosni smo što je »Caritasov adventski kalenDAR« prepoznat i izvan granica naše Župe u što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja.

Ove godine akciju Caritasa župe Sv. Josipa podržala je i Osnovna škola Julija Klovića, koja je među svojim učenicima pokrenula razrednu akciju »Razred za obitelj«. Bilo je posebno radosno vidjeti kako predstavnici učenika svakog razreda donose bogate i lijepo ukrašene kutije u predvorje škole. Isto tako, akciju su podržali djelatnici, roditelji i dječica Dječjeg vrtića Trešnjevka donijevši u Caritas pune vrećice raznih namirnica i potrepština.

U ponedjeljak 21. prosinca župljani župe Sv. Josipa svoje brižno pripremljene pakete predali su u prostoru župnoga Caritasa.

U utorak 22. prosinca volonteri župnoga Caritasa organizirali su podjelu i dostavu božićnih paketa potrebitim obiteljima. Prilikom kratkog susreta s njima zaželjeli su im obilje Božjega blagoslova za nadolazeći Božić.

Ove godine podijeljeno i dostavljeno je ukupno 125 božićnih paketa.

U srijedu 23. prosinca, u uredovno vrijeme, Caritas župe Sv. Josipa svojim je korisnicima dijelio tople zimske jakne dobivene koje je donirao Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

U četvrtak, na sam Badnjak, u Pučkoj kuhinji župe Sv. Josipa, koja dnevno podijeli stotinjak toplih obroka, bilo je posebno lijepo. Uz glazbenu pratnju na violončelu, djeca iz župe Sv. Josipa pomagala su volonterima u podjeli toplog obroka. Tom prigodom, zahvaljujući dobročiniteljima Pučke kuhinje, korisnicima su dobili i božićni kolači te pečeni odojak.

Da ne bi ostalo sve na samom primanju dobara, volonteri župnog Caritasa pobrinuli su se napraviti darove i za korisnike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Iako nije bilo moguće osobno uručiti djeci njihove darove, sama pomisao na njihove osmijehe bilo je dovoljna. U župnom Caritasu također nisu zaboravili dati darove i časnim sestrama karmelićankama u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici te časnim Sestrama Pohoda Marijina iz kapele Corpus Domini koje molitveno podupiru i prate rad Caritasa župe Sv. Josipa.

Tjedan Caritasa u župi Sv. Josipa završen je u nedjelju 27. prosinca molitvom krunice ispred jaslica u župnoj crkvi. S obzirom da je papa Franjo proglasio Godinu svetoga Josipa i, povezano s time, omogućio milost potpunoga oprosta uz uobičajene uvjete, u župi Sv. Josipa nastojali su upravo na blagdan Svete Obitelji povezati obitelji svoje župe molitvom krunice da time zadobiju milost potpunog oprosta. Putem župne Facebook stranice bio je održan izravan prijenos molitve krunice.

Župni Caritas i Pučka kuhinja župe Sv. Josipa zahvalni su svima koji su na bilo koji način doprinijeli navedenim aktivnostima da uspiju i urode brojnim plodovima te se od srca zahvaljujuju na svakom i najmanjem daru - jer ponekad je nečije malo nekome puno. Veseli ih što je upravo u Tjednu Caritasa u njihovoj župi u punom smislu zaživio duh Božića, malog Boga, te su uspjeli donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni.
Također su zahvalni dragome Bogu kao i svim dobročiniteljima koji omogućuju da njihov župni Caritas kao i župna pučka kuhinja nesmetano svakodnevno djeluju u ovim izazovnim vremenima.

Nadasve su ponosni i sretni što su uspjeli, poštivajući sve propisane epidemiološke mjere, na prvo mjesto i prije svega ipak staviti najvažniju mjeru - mjeru ljubavi prema bližnjima u potrebi.


Autor teksta i fotografija:

Damir David