SUDJELOVANJE U DRUŠTVU JEDNAKOSTI

13.2.2018. Slika: SUDJELOVANJE U DRUŠTVU JEDNAKOSTI

Dvoje korisnika zagrebačkog Caritasa sudjelovao je na gala-večeri pod nazivom »Društvo jednakosti«, koju su u restoranu hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu pripremile hrvatske chefice uz pomoć osoba s invaliditetom. Večeru je organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja - UNUO s ciljem razbijanja predrasuda o zapošljavanu osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu.

Osim velikodušne Uprave i ljubaznog osoblja hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu, koji su se iskazali srdačnim gostoprimstvom, u pripremi i provedbi bogatog i profinjenog gastronomskog programa sudjelovale su poznate hrvatske chefice: Ana Ugarković, Priska Thuring, Gracia Horvatin, Melania Toman i Sanja Sajko.


Cheficama su pomagale osobe s invaliditetom: Cvijeta Janković i Radmila Rakonić iz Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije - Sisak; Božica Ravlić, Tatjana Varga, Luka Šešleg, Juraj Obad, Marija Mateša i Viktor Gligo iz Udruge UNUO, te Milica Karas, Đuro Zgajilac i Ana Kočka iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Pripremljene delicije posluživali su osobe s invaliditetom - konobarice i konobari vinkovačkog Buba bara. Jedan od njih, Saša Lovrenščak, pripremio je koktel dobrodošlice.



Na ulazu u restoran goste je pjesmom uz sviranje harmonike dočekao Pavao Anić, član Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije - Sisak. Prije početka večere hrvatsku himnu otpjevali su članovi Udruge »Srce« iz Splita, koja okuplja oboljele od cerebralne paralize. Kasnije su s pojedinačnim pjesmama nastupili članovi: Martina Galić, Stipe Kelava, Ante Vrdoljak i Stipe Veić.



Bogate sljedove jela pratila su probrana vina, koja su donirale vinarije: Zdjelarević (chardonnay); Krauthaker (graševina) i Deklić (cabernet sauvignon i teran). Uz desert je poslužen talijanski Prosecco Villa Sandi.

Ovaj hvalevrijedni pothvat Udruge UNUO svojim dolaskom na večeru potvrdili su brojni ugledni gosti, među kojima su bili diplomatski predstavnici drugih zemalja u RH, predstavnici ministarstava i ustanova RH, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, predstavnici, udruga, društava, obrazovnih ustanova, darovatelji gala-večere, novinari i druge osobe iz javnog života.

Za uspomenu na ovaj lijepi događaj svi gosti dobili su zajedničke fotografije sa cheficama i kulinarskim timovima, koje su besplatno napravili profesionalni fotografi.



Goste i sljedove jela najavljivala je Ivana Paradžiković, urednica popularne emisije »Provjereno« Nove TV, koja je na završetku programa prenijela posebne zahvale Udruge UNUO zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton i Ministarstvu turizma Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja Vedran Habel povodom održavanja ove večere istaknuo je želju za okupljanjem svih kojima je cilj poboljšanje kvalitete života osobama s invaliditetom te pred javnosti pokazati njihove mogućnosti kako bi u cijelosti bile integrirane u društvo: »Ovom gala-večerom željeli smo pokazati da osobe sa invaliditetom treba uključiti u društveni život i promovirati ne samo kada je njihov međunarodni dan, nego ih uključiti i na druga događanja, gdje će se uključiti u redovnu promociju gradova i države. Stoga je ova večera prilika da osobe s invaliditetom pokažu svoje vještine, ali i da pokažu da aktivno žele sudjelovati u životu zajednice te na taj način budu ravnopravni građani ove zemlje.«

Ovo je drugi pothvat Udruge UNUO u kojemu je sudjelovao zagebački Caritas s korisnicima iz Kuće bl. Alojzija Stepinca. Prva suradnja ostvarena je početkom 2017. godine sudjelovanjem šesnaest (16) Caritasovih korisnika u kulinarskim radionicama koje su održane u Novoj Vesi u Zagrebu.


P O V E Z A N A  V I J E S T

KULINARSKE RADIONICE »BAKE FOR THEIR SAKE«
http://www.czn.hr/vijesti/kulinarske-radionice-bake-for-their-sake