KULINARSKE RADIONICE »BAKE FOR THEIR SAKE«

31.3.2017. Slika: KULINARSKE RADIONICE »BAKE FOR THEIR SAKE«

Polaznice međunarodnog programa OŠ Matije Gupca u Zagrebu, u suradnji s udrugom UNUO, organizirale su četiri kulinarske radionice za skupinu djece s teškoćama u razvoju iz Kuće bl. Alojzija Stepinca. Radionice su djelomično i financirale zahvaljujući sudjelovanju njihovih školskih prijatelja putem akcije prikupljanja plastičnih boca koju su pokrenule u školi, a udruga UNUO je ustupila prostor i namirnice koje su nedostajale za kuharsku radionicu.


Pod motom »Bake for their Sake - Kuhaj za opće dobro« učenice osmog razreda International Baccalaureate Middle Years programa (IB MYP) Isabella i Ana domišljato su osmislile oblik projekta pomaganja zajednici kroz kulinarska druženja s Caritasovim korisnicima iz Brezovice, na kojima su im se pridružili još neki učenici IB MYP programa OŠ Matije Gupca. Kulinarske radionice, koje su održane 11., 18. i 25. veljače te 25. ožujka u Novoj Vesi u Zagrebu u suradnji s Centrom za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom, vodio je prof. Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja - UNUO.

»U cilju razvijanja interesa i motivacije Caritasovih korisnika za nešto novo, naša Kuća podržava ovakve inicijative koje doprinose jačanju samopouzdanja i vlastitih kompetencija«, prigodom završetka radionica izjavila je stručna voditeljica Kuće bl. Alojzija Stepinca Tea Botinčan, napominjući da se radi o novom obliku suradnje s ovom školom, čiji su učenici do sada nekoliko godina sudjelovali na božićnim radionicama u Brezovici.

Tijekom kulinarskih radionica, Caritasovi korisnici u dobi od 7 do 15 godina - Stanka, Martina, Luka, Mateo P., Kristijan, Mato, Sara, Mario, Alen, Matea, Deni, Mateo G., Ivan, Ana Marija, Ljerko i Ana - podijeljeni u nekoliko skupina, sudjelovali su u pripremanju jela te isto blagovali zajedno sa svojim novim prijateljima.

Na završnoj radionici pod nazivom »Proljetni humanitarni ručak«, zajedno s učenicima OŠ Matije Gupca, jela su pripremali oni Caritasovi korisnici koji su na prethodnim radionicama pokazali najviše zanimanja i motivacije - Mato, Matea, Stanka, Ana, Martina i Deni. Udruga UNUO za tu radionicu organizirala je i donacijski ručak, odnosno degustaciju za javnost.

»Dragi Vedrane, hvala Vam na današnjoj divnoj kulinarskoj radionici. Moja djeca su nakon radionice došla doma radosna i prepuna ljubavi i brige prema djeci iz Brezovice«, zahvalila je Isabellina mama, gospođa Gisella Palladino, u dopisu poslanom istoga dana. Ujedno je zahvalila na suradnji i stručnoj voditeljici Kuće bl. Alojzija Stepinca Tei Botinčan, pritom s oduševljenjem ističući: »Djevojčice su se jako vezale za male kuhare. Bile su toliko sretne što su ih upoznale jer su to prekrasna djeca! Svi su zajedno uživali u ovim kulinarskim druženjima!« Njezinim zahvalama i pohvalama pridružila se i Anina mama, gospođa Beata Glinska.

Dojmovi učenica Ane i Isabelle zorno oslikavaju koliko je projekt značio svima: »Meni se jako svidio proljetni ručak i cijeli projekt općenito. Jako sam sretna što sam dobila priliku pomoći djeci s posebnim potrebama. Radujem se budućim radionicama jer kad pomažemo drugima, u nama se stvara osjećaj zadovoljstva jer smo napravili nešto korisno, a najplemenitije je pomagati djeci!«, izjavila je Ana. »Uživala sam u cijelom projektu. Tijekom kulinarskih radionica sam još više zavoljela djecu iz Brezovice i druženje s njima. Glavna ideja našeg projekta bila je naučiti djecu jednu vrijednu vještinu ali smo pritom naučili i puno o sebi. Voljela bih nastaviti s ovakvim radionicama u budućnosti jer je divan osjećaj pomagati drugima!«, izjavila je Isabella.

Također pod dojmom ovih radionica već poslije prvoga susreta s djecom iz Kuće bl. Alojzija Stepinca, prof. Habel je izjavio: »Meni, članovima udruge UNUO i prijateljima bila je čast da smo mogli raditi s ovako predivnom djecom čistoga srca. Puno puta se u odrastanju izgubimo i zaboravimo ono najljepše i najiskrenije. Zato se nadam da će Ana i Isabella i po završetku projekta ostati dio tima naše udruge i nastaviti sa svojim plemenitim radom jer ono što smo vidjeli jučer rijetko se vidi u svijetu odraslih.«

Ponosna na izniman projekt svojih učenica, ravnateljica OŠ Matije Gupca, gospođa Ljiljana Klinger izjavila je: »Odgoj i obrazovanje naših učenika, uključuje komponentu osjetljivosti i odgovornosti, koja se može zrcaliti u raznim smjerovima aktivnosti za opće dobro. Dakako, da je čovjekoljublje vrhunska sastavnica svakog prihvatljivoga odgoja bio on građanski ili vjerski, stoga želim naglasiti kako je izbor naših učenica da rade u ovom domu vrhunac empatije koja je dio iznimne razine svijesti, ovih mladih djevojaka. Doista se ponosimo njihovim činom i sigurni smo da će naša suradnja u budućim danima biti još snažnija.«