SOLIDARNOST SA ŽRTVAMA NASILJA

1.9.2018. Slika: SOLIDARNOST SA ŽRTVAMA NASILJA

Za žrtve obiteljskog nasilja - korisnike Sigurne kuće zagrebački Caritas organizirao je 31. kolovoza jednodnevni posjet Udruzi »ZA osmijeh« na seoskom imanju u selu Kolenica nedaleko Vrbovca. Vrijedni volonteri Udruge gostima su ponudili boravak u prirodi, jahanje konja i druge zabavne sadržaje.


Voditeljica projekata udruge »ZA osmijeh« Snježana Soldo opisala je početak i dosadašnji tijek njihove suradnje s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Spletom okolnosti 2013. godine kao predsjednica udruge »ZA osmijeh« upoznaje zaposlenice i rad Caritasove Kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Caritasove zaposlenice na nju su ostavile snažan dojam zbog predanog rada te sigurnog i toplog obiteljskog ozračja u Kući. Tijekom 2014. i 2015. godine suradnja udruge »ZA osmijeh« i Caritasove Sigurne kuće ostvarena je kroz radionice »Jačanje socijalnih kompetencija djece koje dolaze iz visokorizičnih obitelj«. Jednom tjedno organizirane su radionice u trajanju od tri sata namijenjene jačanju socijalne kompetencije djece, učenju nenasilne komunikacije te učenje prepoznavanja i izražavanja emocija. Također jednom tjedno provodio se program poticanja uključivanja žrtava obiteljskog nasilja u društvo pod imenom »Grupe pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja«.

»Suradnja je nastavljena do danas u vidu prikupljanja različitih donacija za korisnike Sigurne kuće te redovitih međusobnih posjeta i druženja. Svojom zauzetošću volonteri udruge ZA osmijeh žele iskazati kršćansku solidarnost sa ženama korisnicama sigurne kuće, te im pokazati da je svaki život vrijedan borbe, da smo upućeni jedni na druge i da je, uz Božju, pomoć sve moguće. Nadamo se nastavku suradnje i kroz planirane zajedničke projekte, jer svaki osmijeh na licu istraumatizirane osobe je velika nagrada. Osmijeh je početak ljubavi - govorila je sv. Majka Terezija«, zaključuje Soldo.

Udruga »ZA osmijeh« osnovana je 2013. godine u Samoboru s ciljem djelovanja na području:
- prevencije nasilja u obitelji, prevencije međuvršnjačkog nasilja, pružanja psihosocijalne pomoć i djeci i osobama žrtvama nasilja te mladima s poremećajem u ponašanju;
- popularizacija života na selu, boravka u prirodi te upoznavanje i čuvanje tradicijskih vrijednosti naše domovine.


K O N T A K T

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Daniela Petković, dipl. soc. radnica
voditeljica Kuća za žrtve obiteljskog nasilja
M - 099 23 91 614 / E - zon@czn.hr


NAPOMENA
Donje fotografije preuzete su iz fotoarhiva udruge »ZA osmijeh« i ne prikazuju Caritasove korisnike.