PREDSTAVLJENA KNJIGA »NA PUTU PREMA JASLICAMA«

25.11.2016. Slika: PREDSTAVLJENA KNJIGA »NA PUTU PREMA JASLICAMA«

Knjiga »Na putu prema jaslicama« kroz sedamnaest meditacija vezanih uz slike svećenika-umjetnika Siegera Ködera potiče čitatelje da se odvaže na putovanje kroz došašće kako bi se susreli s Djetetom u jaslicama. Knjiga je izvrstan priručnik katehetama, vjeroučiteljima i propovjednicima da 'govorom slike', jednako razumljivim djeci, mladima i odraslima, prenesu Radosnu vijest o Bogu Suputniku.

Predstavljanje knjige, koja u njemačkom izdanju nosi naslov »Auf dem Weg zur Krippe«, urednika mons. Wolfganga Trippa, dugogodišnjeg ravnatelja Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart i dobročinitelja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije upriličeno je u srijedu navečer 23. studenoga u dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu u nazočnosti brojnih sudionika.

S. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa pozdravila je okupljene naglasivši da je prihod od knjige namijenjen izgradnji objekta za privremeni smještaj mladih koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom kao i za siromašne studente. »Zahvalna sam prelatu Trippu, začetniku ideje da knjiga 'Na putu prema jaslicama' bude prevedena na hrvatski jezik, njegovoj zauzetosti oko realizacije toga kao i njegovoj svesrdnoj zauzetosti za suradnju i pomoć našemu Caritasu. Blizina i pomoć koju je iskazivao tijekom godina kao ravnatelj Caritasa biskupije Rottemburg Stuttgart ne jenjava ni nakon odlaska u zasluženu mirovinu«, istaknula je ravnateljica.

Knjigu su predstavili: predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić, tajnica u Uredu zagrebačkog nadbiskupa s. M. Ines Tutić, župnik Župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste u Štitaru vlč. Pavao Madžarević i mons. Wolfgang Tripp.

Mons. Nedjeljko Pintarić, suradnik u pripremi hrvatskog izdanja, u opisu knjige je naglasio: »Autori riječi govore o potrebi trajne zabrinutosti za trajni osjećaj dolaska Isusa Krista u našu ljudsku povijest, što je i ekumenska tema, jer autori su i pripadnici drugih kršćanskih zajednica. A s obzirom da je čitavo čovječanstvo 'zajednička kuća' onda je i zajednička briga svih kršćana za trajno posadašnjenje Kristove poruke važna u svakom vremenu i svakome naraštaju. Slikovni prilozi mons. Ködera ukorjenjuju tu misao također i u današnji naraštaj ljudi kojima je slika zapravo prvotni način percepcije stvarnosti. Köderove slike govore o povijesti spasenja i obećanju Mesije kroz stoljeća židovske povijesti. Sve to treba razumijevati u univerzalnosti poruke spasenja svim narodima. U tome širenju zajedništva među narodima knjiga ima važnu poruku za Hrvatsku. Konkretna djela kršćanske ljubavi i solidarnosti u vremenu komunizma i pomoći 'Crkvi na Istoku', kao i nebrojena djela ljubavi u ratnom vremenu srpske agresije na Hrvatsku i vremena obnove, koja je iskazao njemački Caritas, ukazuju da vjera i djela ljubavi nadilaze sve granice.«

»Hvalevrijedan je pothvat ravnateljice našeg Caritasa da upravo za došašće, nakon Svete godine Izvanrednog jubileja milosrđa dobijemo u ruke knjigu 'Na putu prema jaslicama' urednika mons. Wolfganga Trippa. U knjizi nas autori vode na duhovno putovanje, zaustavljajući se na sedamnaest oslikanih postaja koje možemo razmatrati pojedinačno ili povezano, ali po mogućnosti uvijek uz sliku. Knjiga donosi razmišljanja o tome kako živjeti kao kršćani u svijetu. Smirenim pristupom u koji su ukomponirane sudbine mnogih likova iz Starog i Novog zavjeta, smješteni u umjetničku formu, autori osvjetljuju osnovnu temu u kojoj je glavni lik Dijete rođeno u Betlehemu, ono Dijete koje motivira i naše putovanje prema jaslicama. Horizont što ga otvara ova knjiga, govori da kršćanin unatoč vlastitim ograničenjima treba biti znak ovom svijetu. Knjiga je nadahnuta liturgijom, Svetim pismom i umjetnošću te poziva na poniznost«, istaknula je s. M. Ines Tutić, lektorica knjige.

Pisac pogovora u knjizi »Na putu prema jaslicama« vlč. Pavao Madžarević iznio je sljedeće razmišljanje o Siegeru Köderu: »On je samosvojni slikar u čijim slikama na dojmljiv način do izražaja dolazi povezanost umjetnosti i teologije, vjere i života. Radovi su mu pretežno angažirana umjetnost; budući da on ne isključuje ni jednu od 'velikih' tema: Boga i povijest, ljubav i trpljenje, krivnju i pomirenje, Krista i Crkvu, smrt i dovršenje. Božja povijest s ljudima kao crvena nit provlači se njegovim umjetničkim djelima. Sieger Köder, svećenik-slikar daje da riječ Biblije postane slika, i preko njegove slike istodobno vodi do dubljega slušanja i razumijevanja ove Riječi. Sve je ovo prepoznatljivo i u nizu slika koje obilježavaju vrijeme došašća i Božića.«

Autor i urednik više knjiga u izdanju njemačkih nakladničkih kuća mons. Wolfgang Tripp izrazio je zahvalnost »što se putevi zagrebačkog i stuttgartskog Caritasa tako dugo isprepepliću, a višegodišnji susreti na tom putovanju rodili su mnogovrsnim plodovima od kojih je jedan i ova knjiga koja bi nas trebala dovesti do susreta s bližnjima te u konačnici s njima i preko njih do susreta s Djetetom u jaslicama«.



U ime zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića nazočne je pozdravio mons. dr. Valentin Pozaić, generalni vikar i predsjednik Nadzornog vijeća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Program predstavljanja knjige moderirala je Andrea Šimunović, a u glazbenom dijelu nastupio je Oktet bogoslova Zagrebačke nadbiskupije koji je susret oplemenio s nekoliko skladbi.

Knjiga u nakladi od 1000 komada moći će se nabaviti u katoličkim knjižarama i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije (tel. +385 1 48 17 716) po cijeni od 75 kuna.

Knjigu je preveo Ivan Šarić, lektorirala s. M. Ines Tutić, za tisak ju je pripremila Blaženka Matić, a u pripremi su surađivali mons. Nedjeljko Pintarić i Zvonko Erceg.