OSIGURANJEM KVALITETE USLUGA – OSIGURAVA SE ZADOVOLJSTVO KORISNIKA, KONKURENTNOST I STABILNOST ORGANIZACIJE

26.10.2017. Slika: OSIGURANJEM KVALITETE USLUGA – OSIGURAVA SE ZADOVOLJSTVO KORISNIKA, KONKURENTNOST I STABILNOST ORGANIZACIJE

Članovi stručnog kolegija Caritasa Zagrebačke nadbiskupije uz dvoje pridruženih članova sudjelovali su na trodnevnom stručnom seminaru na temu »Management kvalitete i certificiranje« u organizaciji Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart


Nastavljajući višegodišnju suradnju na području stručnog savjetovanja, razmjene iskustava, znanja i praksi vodeći zaposlenici sestrinskih caritasa sastali su se od 24. do 26. listopada u Kući sv. Josipa u Ludwigsburg-Hohenecku. Domaćin susreta bio je Caritas regije Ludwigsburg-Waiblingen-Enz na čelu s Hendrikom Rookom.

Domaćini su zaposlenike zagrebačkog Caritasa upoznali sa značenjem i važnosti managementa kvalitete i certificiranja iz europske i njemačke perspektive te im predstavili primjere dobre prakse u području pružanja socijalnih usluga u okviru djelatnosti Caritasa.

Uvođenjem managementa kvalitete i certificiranjem usluga njemačke su kolege podigli kvalitetu usluga, povećali zadovoljstvo korisnika i zaposlenika, izbjegli brojne pogreške u radu, te smanjili troškove i povećali konkurentnost.

Iskustva i praksu zagrebačkog Caritasa predstavili su zaposlenici u drugom dijelu prvog radnog dana. Iako na mnogim područjima nije propisana obveza uvođenja certifikata, zagrebački Caritas ima obvezu ispunjavanja propisanih standarda i kriterija koje zadovoljava u svim područjima rada i za koje ima ishodovana rješenja odnosno dopuštenja za pružanje određenih usluga od nadležnih državnih tijela.

Za vrijeme rasprave zaključeno je da bi bilo poželjno da, unatoč tomu što nisu propisani, zagrebački Caritas pribavi i dodatne neobavezne certifikate za određene usluge koje pruža čime bi povećao ugled, konkurentnost ali i osigurao stabilnost organizacije te što je najvažnije zadovoljstvo korisnika, zaposlenika i svih dionika.

Domaćini su goste iz Zagreba upoznali s radom Savjetovališta za ovisnike i Savjetovališta za beskućnike.
Tijekom susreta s direktorom Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart Oliverom Merkelbachom razmijenjene su informacije o aktualnim događanjima u obama Caritasima.

Predstavnici zagrebačkog Caritasa susreli su se i s voditeljima Službe za volontere s kojima su razgovarali o mogućnostima angažmana i razmjene volontera.

Na seminaru su sudjelovale sljedeće osobe:

Caritas Biskupije Rottenburg-Stuttgart: Oliver Merkelbach (direktor), Hendrik Rook, Ivan Šarić, Ulrike Sommer, Claudia Kempinski, Dorothea Aschke, Margit Jordan, Michael Schinko, Sebastian Braunert.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije: Zvonko Erceg, Elza Parlov, Boro Kljajić, Ankica Miljanović, Ana Štimac, Daniela Bukvić, Boro Kljajić, Zoran, Kljajić, Robert Futač, Davor Hajtud.