NEUROZE - KAKO SI MOŽEMO POMOĆI DA NAS NE POBIJEDE?

15.3.2017. Slika: NEUROZE - KAKO SI MOŽEMO POMOĆI DA NAS NE POBIJEDE?

Već dvije godine zaredom na susretima Kreativne skupine žena 50+ Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održavaju se stručna tematska predavanja. U programu »Prevencije problema prilagodbe na novo životno razdoblje žena«, u mjesecu ožujku ove godine zapaženo predavanje održala je dr. sc. Jelena Maričić, psihologinja i psihoterapeutkinja.

»Neuroze dovode do problema u doživljavanju i u odnosima. Osoba je pri tome svjesna da ima problem (primjerice, da osjeća preveliki strah), no svejedno joj nije lako smanjiti taj osjećaj. Neuroza dovodi do teškoća u odnosima, na način da osoba može biti sklona pogrešnom optuživanju drugih za svoje probleme, previše krutim stavovima, očekivanju da ljudi u okolini razmišljaju na isti način kao ona, ili ne dozvoljavanju drugim ljudima da se ponekad pobrinu za nju… Problemi uzrokovani neurozom mogu se prepoznati te rješavati, a u tome znatno može pomoći i psihoterapija«, objašnjava dr. Maričić, koja je predavanje na temu »Neuroze - kako si možemo pomoći da nas ne pobijede?« održala 9. ožujka te nastavlja: »Na radionici smo razgovarali o tome što može doprinijeti smanjenju neuroze - primjerice, usmjeravanje na stvari koje su zaista važne, doživljavanje svijeta 'iz tuđih cipela', hrabrost da se mijenjamo i razvijamo te trud da na zdrav način komuniciramo s ljudima u svojoj okolini.«

»Radi se o predavanjima kojima pokušavamo rasvijetliti i olakšati osobne i obiteljske probleme žena iste dobi na različitim životnim područjima. Teme predavanja biramo prema interesima i potrebama članica ove skupine te prema dostupnim predavačima. Sva predavanja su besplatna, a svi zainteresirani trebaju nam se najaviti radi organizacije prostora«, naglašava voditeljica Caritasovog Obiteljskog savjetovališta Ana Štimac.

Ovogodišnji niz predavanja u siječnju mjesecu započela je gospođa Inga Hoppe, dipl. agronom predavanjem »Zdrava prehrana obitelji«, a nastavila ga je u veljači mr. sc. s. Ankica Klepić, dipl. teolog predavanjem na temu »Prevencija stresa«.

Sljedeće predavanje, na temu »Roditeljska podrška odrasloj djeci«, u okviru studenske prakse održat će 7. travnja Martina Čorić i Magdalena Čondić, studentice III. godine Studija socijalnog rada.


K O N T A K T

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Obiteljsko savjetovalište
T - 01 36 68 822; M - 098 40 85 35
E - astimac@czn.hr





P O V E Z A N E   V I J E S T I


EDUKACIJA O ZDRAVOJ PREHRANI
http://www.czn.hr/vijesti/edukacija-o-zdravoj-prehrani

RADIONICA OBITELJSKOG SAVJETOVALIŠTA
http://www.czn.hr/vijesti/radionica-obiteljskog-savjetovalista

OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE
http://www.czn.hr/karitativni-rad/obiteljsko-savjetovaliste