Laudato TV - emisija »Izdvojeno« / CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE USKORO OBILJEŽAVA DRUGU GODIŠNJICU OSNUTKA KUĆE ZA MLADE »DA ŽIVOT IMAJU!«

20.10.2020.

Svake godine institucionalnu skrb i udomiteljske obitelji napušta 180 do 200 mladih. Bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, izloženi su siromaštvu i trajnoj ovisnosti o socijalnoj skrbi. Caritas Zagrebačke nadbiskupije uskoro obilježava drugu godišnjicu osnutka Kuće za mlade 'Da život imaju'. Kako se snalaze danas, s kojim se izazovima mladi stanari i voditelji ove Kuće suočavaju, govorili smo u večerašnjoj emisiji.


Također, razgovarali smo i o uvjetima rada Caritasove socijalne samoposluge koja je odaslala apel za pomoć u izvanrednim okolnostima koje su nas snašle i zbog kojih je njihova samoposluga ispražnjena.

Voditeljica Kuće za mlade 'Da život imaju', Danijela Petković, govorila je o prijavama i korisnicima Kuće.

– Primamo studente i na taj način mnogim mladima osiguravamo da uopće studiraju – rekla je Danijela Petković

U vrijeme trajanja pandemije koronavirusa način funkcioniranja Kuće nešto se promijenio.

– Studenti su otišli kući, a u Kući su ostala djeca slabijeg imovinskog i socijalnog statusa. U jednom dijelu naše Kuće osigurali smo vježbaonicu u vrijeme pandemije, to nam je ona donijela – kazala je Danijela Petković.

Voditelja sektora karitativnog rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Elza Parlov, govorila je o radu Caritasove socijalne samoposluge i apelu koji je upućen trgovačkim lancima u petak.

– Trenutačno kroz socijalnu samoposlugu skrbimo za oko 2 500 korisnika. No, taj se broj iz dana u dan mijenja i raste, imamo nove korisnike za pakete hrane. Caritas već dulje vrijeme surađuje s dvama proizvođačima hrane i trima trgovačkim lancima kojima smo vrlo zahvalni na pomoći na tjednoj bazi. Nažalost, te količine nisu dostatne i nadamo se da će se i drugi uključiti i pomoći – rekla je Elza Parlov.

U Kući za mlade moguće je boraviti godinu dana, no smještaj se u određenim izvanrednim situacijama može produžiti. U Kući za mlade borave mladi koji nemaju barem jednu osobu na koju se mogu osloniti i obratiti kad im je teško, te su tako prepušteni samima sebi.

Mnogi mladi doživjeli su bolna iskustva koja su utjecala na njihovo psihičko stanje, a u tim situacijama mogu razgovarati s psiholozima unutar Kuće te s djelatnicima Kuće.

Kuća nudi i duhovnu pomoć onima koji su zainteresirani za duhovni rast, pa je tako ovih dana organiziran mali tečaj kršćanstva – 'Kursiljo' za zainteresirane korisnike Kuće za mlade.

VIDEOZAPIS EMISIJE 
https://www.facebook.com/watch/?v=1001432270330255


Izvor: laudato.hr
https://laudato.hr/vijesti/aktualno/izdvojeno-primamo-i-studente-te-na-taj-nacin-mnogim-mladima-osiguravamo-da