HODOČAŠĆE SV. JOSIPU I BL. ALOJZIJU

10.3.2018.

Zaposlenici i volonteri zagrebačkog Caritasa hodočastili su u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te posjetili župu Presvetog Trojstva u Krašiću i rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca

Očitujući nadbiskupijsko zajedništvo u obilježavanju Godine sv. Josipa, koju je za Zagrebačku nadbiskupiju proglasio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pedesetak zaposlenika i volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu s predsjednikom Caritasa mons. Jurjem Jerneićem i ravnateljicom s. Jelenom Lončar hodočastili su 10. ožujka u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Osim njih tog je dana u Nacionalnom svetištu sv. Josipa hodočastilo oko tisuću i petsto vjernika iz različitih župa.

Hodočasnike je na Svetim vratima Svetišta srdačno dočekao blagoslivljajući ih mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu. Potom ih je u jednosatnoj duhovnoj pripremi za euharistijsko slavlje upoznao s poviješću crkve, svetišta i štovanja sv. Josipa iznijevši nekoliko dojmljivih primjera zagovora sv. Josipa.

Prije misnoga slavlja mnogi hodočasnici iskoristili su priliku da obiđu svetište i da se ispovjede.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu s mons. Senteom, mons. Jerneićem, te još dvadesetak svećenika, a liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi župe Sv. Vida iz Brdovca i župe Sv. Petra iz Prišlina.Mons. Gorski pozdravio je hodočasnike u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te je među njima posebice istaknuo nazočnost predstavnika zagrebačkog Caritasa.

U homiliji je protumačio evanđelje dana istaknuvši kako okupljeni u ovom svetištu nisu došli samo moliti zagovor nego i učiti od sv. Josipa kako živjeti svoj obiteljski život, kako živjeti svoj odnos prema Gospodinu u najiskrenijoj i djelotvornoj vjeri. Sv. Josip nam može biti uzor kako slušati Božju riječ i kako po njoj djelovati. Djelujući iz vjere i ljubavi sv. Josip je, bez prisile ijednog zakonskog propisa, prihvatio Blaženu Djevicu Mariju s njezinim poslanjem i stao u zaštitu života začeta Djeteta koje je ona nosila. »Josip je stao u obranu života, u zaštitu života. Dao je šansu životu koji je započeo u Mariji (...) Draga braćo i sestre, evo tu nas Josip uči ne samo slušati Boga nego i djelovati po toj riječi - stajati pred Bogom kao onaj koji štiti život i daje tom životu šansu. Potpuno je nepotrebno govoriti koliko je takav stav svih nas u ovom trenutku od presudne važnosti i za Crkvu i za narod«, naglasio je u homiliji mons. Gorski.

Poslije završnog blagoslova, mons. Gorski zajedno sa suslaviteljima euharistije svečanim ophodom predvodio je vjernike u čašćenju čudotvornog zavjetnog kipa svetog Josipa.

Prije povratka u Zagreb hodočasnici su se zaputili prema Krašiću da bi i bl. Alojziju Stepincu zahvalili za zagovor te mu preporučili u molitve sebe i mnoštvo potrebitih kojima je pomoć Caritasa jedini znak nade u njihovim teškim životnim okolnostima.

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva s likom bl. Alozija Stepinca i njegovim uzničkim danima u Krašiću pobliže ih je upoznao vlč. Ivan Vučak, župnik krašićke župe.

Pobožnost križnoga puta na postajama iza župne crkve predvodio je mons. Jerneić, a razmatranja na svakoj od njih čitali su Caritasovi zaposlenici i volonteri.

Za vrijeme boravka u Krašiću, hodočasnici iz zagrebačkog Caritasa posjetili su i spomen-sobu bl. Alojzija Stepinca.