Hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja

6.6.2015. Slika: Hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja

Ovogodišnje tradicionalno Bolesničko hodočašće, 47. po redu, okupilo je u bistričkom svetištu 6. lipnja oko dvije i pol tisuće štovatelja Blažene Djevice Marije.





Na četrdeset i sedmo po redu Hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja u Mariju Bistricu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao prijevoz autobusom za pedesetak hodočasnika iz Zagreba, koji su se pridružili se skupinama vjernika iz osam župa - Sv. Marije Magdalene iz Kneginca Gornjeg, Sv. Vida mučenika u Vidovcu, Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetoga Križa u Kotoribi, Majke Božje Snježne iz Trnovca, Sv. Jakoba st. apostola u Prelogu (iz Varaždinske biskupije); katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku (iz Sisačke biskupije); Sv. Mihaela arkanđela u zagrebačkoj Dubravi i Sv. Josipa Radnika u Klinča Selima - Zdenčini (iz Zagrebačke nadbiskupije) - te skupini hodočasnika iz Centra za rehabilitaciju »Stančić« i članovima Saveza udruga osoba s invaliditetom Grada Siska.



Na početku koncelebriranog misnoga slavlja, koje je započelo u 11 sati u bazilici Majke Božje Bistričke, sve hodočasnike pozdravio je mons. Zlatko Koren, bistrički župnik i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Izražavajući im dobrodošlicu, pozvao je okupljene da se u duhu sjedine s braćom i sestrama koja u isto vrijeme započinju misno slavlje sa Svetim Ocem u Sarajevu.



Misno slavlje na ovogodišnjem Bolesničkom hodočašću predvodio je vlč. Ivan Mikec, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi, uz koncelebraciju mons. Korena i još trojice svećenika.


Velečasni Mikec je u homiliji naglasio svetost bistričkog Svetišta, u kojemu svaki hodočasnik može osjetiti blagoslov ako se Bogu otvori ponizne duše. Mir ovoga mjesta snažniji je od nemira s kojim čovjek može doći u svome srcu. Tu hodočasnici mogu osjetiti majčinsku ljubav Blažene Djevice Marije. Učeći iz Evanđelja Crkva od svojih početaka s posebnom pažnjom pristupa starima, bolesnima i nemoćnima. Isus je bio naš suputnik i supatnik. Nije ostavio čovjeka u potrebi. On nije okrenuo glavu od bogalja, slijepca, hromog, gubavog… Imao je vremena za njih! Imao je vremena za čovjeka! Odsjaj ljubavi Sina Božjega prema bolesnom i nemoćnom čovjeku nalazimo kroz povijest Crkve kod brojnih svetaca poput Majke Terezije, o. Ante Gabrića, ali i brojnih drugih, nama nepoznatih misionara i misionarki, karitativaca. Svi oni su u nemoćnima i siromašnima prepoznali i susreli Krista.



Na završetku homilije, velečasni Mikec potaknuo je vjernike da u sebi sačuvaju dobrotu, nadu, mir i radost koje su osjetili te ih danas, uoči Dana obitelji, ponesu u svoje obitelji i svojim ukućanima prenesu blagoslov crne bistričke Gospe.




Tijekom poslijepodnevnog programa u cintoru Svetišta održana je pobožnost križnoga puta s početkom u 14 sati. Zatim je održano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, na završetku kojega su hodočasnici dobili svečani blagoslov.