HKR: VJERSKE ZAJEDNICE KAO PRIHVATLJIVI KORISNICI EU FONDOVA

24.1.2019. Slika: HKR: VJERSKE ZAJEDNICE KAO PRIHVATLJIVI KORISNICI EU FONDOVA

Kako ojačati kapacitete unutar zajednica Katoličke crkve radi učinkovite pripreme i provedbe projekata financiranih iz fondova Europske unije - jedno je od pitanja na koje su ponuđeni odgovori u Argumentima HKR-a u četvrtak 24. siječnja. U emisiji su gostovali poslovna savjetnica u području Fondova Europske unije Marija Tufekčić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg.


„Institucije vjerskih zajednica mogu aplicirati na EU fondove, ali posebno po svakom pozivu. U ovom zadnjem pozivu za razdoblje od 2014. do 2020. za ulaganja u integrirane turističke projekte i razvoja kulturne baštine, sredstva su iskoristila dva samostana, izjavio je Tomislav Petric.

„Na vrijeme su se pripremili i dobili su sredstva. U tom natječaju su 58 milijuna kuna dobile crkve, odnosno samostani. Za što su dobili? Ne za izgradnju crkve, nego za valorizaciju kulturne baštine, a najviše kulturne baštine u Republici Hrvatskoj posjeduje Crkva.”

2016. godine u cijeloj Hrvatskoj za sve projekte u provedbi je bila jedna milijarda kuna, a sada je za sve projekte u provedbi 28 milijardi kuna, pa je logično da Crkva nije ni mogla dobiti više od spomenutih 58 milijuna kuna, pojasnio je Petric.

Sada se za projekte prijavljuju i fizičke osobe, primjerice udomitelji. U sljedećih 12 godina imat će na raspolaganju 10 milijardi godišnje i to treba iskoristiti.

Naše je iskustvo da ljudi unutar institucije, nakon prvog provedenog projekta, itekako steknu znanje i iskustvo te se vrlo brzo nakon prvog projekta ohrabruju i prijavljuju dalje. I to je cilj – ojačati kapacitete za pripremu i provedbu projekata unutar zajednica Katoličke crkve, kad o njoj govorimo, kako bi mogli povlačiti sredstva, rekla je Marija Tufekčić.

Zvonko Erceg, kao predstavnik nadbiskupijskog Caritasa, podsjetio je da su se 2016. prijavili i kroz fond povukli 6 i pol milijuna kuna. Krajem pretprošle godine ponovno su se prijavili na isti taj fond (FEAD) i za njega im je odobreno nešto više od 5 milijuna kuna.

Treći je projekt u prijavi. Čekamo. Na žalost, čest je problem probijanja rokova objave natječaja i objave rezultata. No, čekamo i vjerujemo da će i taj projekt biti prihvaćen jer je zadovoljio formalne i administrativne uvijete, naveo je Erceg.

Sada u Središnjoj agenciji planiraju operativno razdoblje od 2021. do 2027. godine. Do sada su financirali 48 projekata dokumentacije.U onima u kojima sudjeluju vjerske zajednice, kao prihvatljivi prijavitelji i korisnici, u načelu je partnerstvo poželjno jer uključuje više različitih institucija iz različitih područja koje jamče i uspjeh projekta.

Projekt, naime, time dobiva svoju širinu i vrlo su određene specifikacije kakve i kolike namjene moraju biti, poručeno je u ‘Argumentima’.


VIDEO - https://youtu.be/Wc6cmV6slUo

IZVOR: Hrvatska katolička mreža
https://ika.hkm.hr/novosti/hkr-vjerske-zajednice-kao-prihvatljivi-korisnici-eu-fondova/#