DOSTOJANSTVENI PRISTUP STARIJIMA I U MJESECIMA PANDEMIJE

1.10.2020.

O usamljenosti i izolaciji starijih osoba uslijed pandemije bilo je riječi u „Argumentima“ Hrvatskoga katoličkoga radija u četvrtak 1. listopada uz Međunarodni dan starijih osoba, a istaknuta je nužnost dostojanstvenoga pristupa starijima i neograničavanja prava u situaciji globalne pandemije.


Pučka pravobraniteljica Lora Vidović istaknula je niz primjera s kojima su se javljali korisnici domova za starije osobe u kojima su kršena njihova prava te je pozvala na osobni pristup svakom pojedinom slučaju. Tako je spomenula slučajeve onemogućavanja slobode kretanja korisnika u domovina za starije i nemoćne, način organizacije posjeta korisnika domova, otežano podizanje mirovine.

„Svi smo pozvani poštivati dostojanstvo starijih osoba, kao i njihovih odluka. Osobe starije životne dobi nisu mala djeca kojima su potrebni skrbnici, ne smije im se oduzeti pravilo da odlučuju o svojem životu, o svojoj svakodnevici. Zato je važno da raste svijest i informiranje starijih osoba o njihovim pravima i zaštiti“, kazala je Vidović i istaknula kako vjeruje da su se sve odluke tijekom pandemije donosile s namjerom da se zaštiti zdravlje ljudi, ali i pozvala na njegovanje dostojanstva u komunikaciji, važnost socijalnoga kontakta.

Kako se u domu za starije osobe nose s situacijom Covid-19 govorila je ravnateljica Doma za starije osobe „Centar“ Štefica Karačić istaknuvši da su osim svojim korisnicima u domovima cijelo ovo vrijeme pružali uslugu i za oko 200 korisnika u njihovim domovima. „Za korisnike u ustanovi organizirali smo različite sadržaje i nastojimo da budu uključeni. Nismo ih ostavili same u njihovim sobama, nego se pokazalo jako dobro što ih okupljamo zajedno i informiramo o stanju u domu i to je njima garancija da su dobro zbrinuti i da se ne trebaju bojati“, kazala je Karačić.

O izazovima koji su se pojavili u radu s korisnicima uslijed pandemije koronavirusa govorila je Anita Dučkić Sertić iz Obiteljskoga savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. „Osobe koje žive sa članovima svoje obitelji gdje su već bili narušeni odnosi sada su se još više narušeni, jer jedni od drugih imaju visoka očekivanja koja se ne mogu ispuniti i tako raste napetost. Starije osobe počinju se povlačiti u sebe, raste bezvoljnost i socijalni kontakti te je jedina veza s vanjskim svijetom televizija“, rekla je Dučkić Sertić i istaknula kako se u radu u Obiteljskom savjetovalištu sa starijim korisnicima često isticao strah od smrti.

Pozvala je sve koji imaju potrebu – bilo psihološke, bilo duhovne naravi – da se jave u Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja koji djeluju u svim hrvatskim (nad)biskupijama.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić u telefonskom javljanju na početku emisije, između ostaloga je govorio o inicijativi „Zagrlimo starije pjesmom“ te istaknuo da se Crkva posljednja dva desetljeća sve intenzivnije bavi problematikom starijih osoba, njihova dostojanstva i položaja u društvu. U tom čine se i „mali, konkretni poticaji pomoći na različitim razinama – pomoć starijim osobama osobito u samačkim domaćinstvu do asistencije u staračkim domovima, koju je zbog Covida teško organizirati u ustanovama u kojima žive“. Pozvao je i da se na župnoj razini pojača senzibilitet za starije osamljene osobe u njihovoj blizini.


ZAGREB (IKA) 01.10.2020. / 12:07
https://ika.hkm.hr/novosti/dostojanstveni-pristup-starijima-i-u-mjesecima-pandemije/