DAROVI IZ DV »KOŠNICA« ZA NAJMANJE CARITASOVE KORISNIKE

22.12.2017. Slika: DAROVI IZ DV »KOŠNICA« ZA NAJMANJE CARITASOVE KORISNIKE

Dječji vrtić »Košnica« iz Gajnica u petak pred Badnjak darovao je Caritasovom projektu »Korak za život« veću količinu pelena, prehrambenih i higijenskih potrepština za bebe. Sredstva za donaciju vrijednu oko 3.000 kuna prikupljena su Malim božićnim sajmom, za koji su radove izrađivali djeca, roditelji i zaposlenici vrtića koji se nalazi nedaleko Caritasova područnog ureda u Crnojezerskoj

Ove je godine 19. prosinca DV Košnica bio organizator jednodnevnog događanja »Advent u Košnici«, kojim se vrtić želio uključiti u adventska događanja u Gradu Zagrebu, ali s humanitarnim ciljem. Organiziran je »Mali božićni sajam«, za koji su prodajne predmete izradila djeca i roditelji. Djeca su cijelog prosinca izrađivala čestitke, ukrase za bor i različite druge predmete, za koje je materijal osigurao vrtić. Roditelji su ispekli kolače i donijeli ih za prodaju. Sve zajedno prodavali su na vrtićkom sajmu po simboličnim cijenama, a kupci su bili roditelji i zaposlenici DV Košnica. Usput su se jedni i drugi počastili kao na pravom božićnom sajmu kuhanim vinom, čajem, kakaom, kobasicama i kolačima.


Namjera vrtića bila je prikupljeni novac iskoristiti za doprinos Caritasovom projektu »Korak za život«, jer mu je ciljna skupina bliska - socijalno ugrožene obitelji s područja Zagrebačke nadbiskupije koje imaju dijete do 1 godine starosti. Djeca su motivirana na način da im je objašnjeno da će pomoći drugoj djeci, koja nemaju jednake životne uvjete i mogućnosti kao oni, što je kod vrtićke djece izazvalo empatiju i pozitivnu motivaciju. Odgojni koncept »djeca djeci« važan je jer u kontekstu svakodnevnog života djece u vrtiću pridonosi međusobnom uvažavanju i empatiji za druge.

Zahvaljujući odličnom odazivu roditelja prikupljeno je gotovo 3.000 kuna, kojima su kupljene higijenske potrepštine za djecu socijalno ugroženih obitelji - pelene, maramice, kreme i dječju hranu.

Vodstvo DV Košnica, na čelu s gospođom Vanjom Medić, posebno zahvaljujemo roditeljima djece-korisnika jer su prepoznali ovu akciju i doprinijeli joj velikim oduševljenjem, te se ujedno nada nastavku suradnje s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i novoj prilici za doprinos lokalnoj zajednici.





DJEČJI VRTIĆ »KOŠNICA«

Dječji vrtić »Košnica« iz Gajnica radi u prostorima Župe sv. Nikole biskupa Stenjevec II od 2010. godine. Skrbi o 100 djece u odgojnih skupina redovitog programa. Aktivnosti vrtića su orijentirane na lokalnu zajednicu; surađuje sa školama, domovima umirovljenika, Centrom za kulturu Susedgrad, Knjižnicom Gajnice, Vijećem gradske četvrti Podsused-Vrapče... Cilj vrtića je da kroz odgojno-obrazovni proces djeci usadi osjećaj za važnost uključivosti, empatije i doprinosa zajednici.


Diana Orešković i Križana Brkić, osnivačice DV Košnica
Vanja Medić, ravnateljica DV Košnica