BEZ KOMPROMISA DAROVALI 219 SATI VOLONTERSKOG RADA

16.10.2017. Slika: BEZ KOMPROMISA DAROVALI 219 SATI VOLONTERSKOG RADA

U ovogodišnjem Volonterskom maratonu »72 sata bez kompromisa« 38 uglavnom mladih osoba darovalo je kroz druženje, pomoć, igru i uređenje okoliša zagrebačkom Caritasu i njegovim korisnicima ukupno 219 sati


Volonterski maraton »72 sata bez kompromisa« ove godine trajao je od 12. do 15. listopada, a provodio se u Dubrovniku, Osijeku, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu. Volonteri ove manifestacije u Zagrebu su bili uključeni i u rad tri kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, jednoj Caritasovoj kući za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i intelektualnim teškoćama te jednom projektu kroz koji zagrebački Caritas pomaže starijim i nemoćnim osobama u njihovim kućama.

VUGROVEC - U okviru akcije »72 sata bez kompromisa« u Caritasovoj Kući sv. Franje u petak 13. listopada tijekom poslijepodneva volonterke Jelena, Ana i Vika održale su kreativne radionice koje su trajale do 18:00 sati. U subotu 14. listopada prijepodne volonterkama Jeleni i Ani pridružili su se Iva i Luka s kojima su djecu i mlade iz ove Caritasove kuće animirali kroz sportske aktivnosti sve do 17:00 sati. »Djeca su se veselila našem dolasku te su rado sudjelovali u svim aktivnostima a posebno dodjeli medalja i balona koji su uslijedili na kraju«, volonterka Jelena Čičak ukratko je opisala trinaestsatno volontiranje u Kući sv. Franje.




TREŠNJEVKA - Volonterke uključene u akciju »72 sata bez kompromisa« Caritasovu kuću za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na Trešnjevci posjetili su u petak 13. listopada i zadržale se oko 4 sata tijekom poslijepodneva. »Pod motom Igrom i sportom do zabave, volonterke su s mladima iz naše kuće provele malo sportsko natjecanje u igri graničara, skakanju u vrećama i utrku s jajima na žlici. Zaista smo proveli lijepo poslijepodne u druženju i igri«, prisjeća se Maša Kletuš, odgajateljica.

BREZOVICA - Sedmero mladih volontiralo je u subotu 14. listopada od 10:00 do 17:00 sati u Kući za zbrinjavanje djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici uređujući okoliš Kuće te animirajući Caritasove korisnike kroz šetnju, druženje i igru na dvorištu kuće. Tijekom volontiranja Kuća bl. Alojzija počastila ih je objedom.

DUBEC - U kući Dubec volontiralo je 12 osoba, uglavnom sudenata na raznim fakultetima. Svaki od njih tijekom dva dana volontirao je ukupno 10 sati - prvi dan 13. listopada poslijepodne igrajući društvene igre u Kući Emaus, a dan poslije su s korisnicima posjetili Muzej iluzija, zajedno objedovali u Kući Emaus te poslijepodne proveli igrajući košarku i nogomet na igralištu obližnje osnovne škole.

»S našom djecom su se družili: Martina Ćurić (23), Žarko Pintar (48), Katarina Lukurić (21), Josip Bedalov (30), Klara Pelivan (22), Jelena Raič (21), Ivana Vincek (20), Lucija Lukažinec (19), Toni Oštrić (22), Luka Košćak (22), Ana Lovrić (21) i Nikolina Jagatić (19). Njihovi dojmovi bili su jako pozitivni. Prema njihovim riječima, djeca su jako dobro prihvatili igre koje su s njima igrali. Jako su zadovoljni vremenom provedenim u našoj kući te se nadaju ponovnom susretu s djecom. Jako im se svidjelo što su djeca društvena, komunikativna i otvorena za nova iskustva. Svidio im se rad i druženje s djecom, njihova nasmijana lica i otvorenost prema njima te se nadaju da su i djeca uživala u druženju s njima«, prenosi iskustva volontera Lucija Škifić, vježbenica soc. radnica.

PUK - U projektu »Pomoć u kući« 13. listopada volontiralo je četvero mladih - od kojih su troje studenti. Maja Dulmenčić (24) i Lea Pavković (20) išle su s med. sestrom Emilijom Rubrik Šehić posjetiti tri Caritasove korisnice starije životne dobi, a Adrian Bijelić (22) i Antun Pavković (17) išli su s voditeljicom projekta kod gospođe Mare (84) cijepati i slagati drva.

»Ozbiljno smo shvatili posao i počeli cijepati drva na sitne dijelove. Kroz to vrijeme baka je izašla iz kuće kako bi malo popričala s nama i vidjela kako nam ide posao. Pritom nas je zamolila da cijepamo na krupnije komade jer joj mali prebrzo izgore pa ostane bez ogrjeva. To nam je olakšalo posao. Baka nam je pravila društvo i kroz priču prenosila svoje životno iskustvo sve dok nismo završili s poslom. Iz njezina pripovijedanja shvatili smo da je imala težak život pa nam je obojici bilo drago što smo joj barem malo pomogli«, zaključuje Adrian.



Svoje dojmove Maja ovako opisuje: »Tri bake koje smo posjetili ispričale su nam svoje životne priče, rekle ponešto o svojim hobijima i interesima, ali i iskreno podijelile s nama svoje zdravstvene probleme. Osim što smo mi njih usrećile jer smo im poklonile malo pažnje i slobodnog vremena, i one su nama svojim osmjesima i zahvalnošću uljepšale dan. U ovoj smo se akciji podsjetile na to da se ponekad treba sjetiti starijih i nemoćnih osoba koje žive u našoj blizini jer već i time što im udijelimo malo svog vremena i pažljivo ih saslušamo, pokazujemo da nam je stalo do njih, a njima to puno znači.«


K O N T A K T

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Daniela Bukvić, koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti
E - dbukvic@czn.hr / M - 099 26 20 470


P O V E Z A N E V I J E S T I

72 SATA BEZ KOMPROMISA - 17. 10. 2016.
http://www.czn.hr/vijesti/72-sata-bez-kompromisa