AKCIJE POVODOM SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

17.10.2016. Slika: AKCIJE POVODOM SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Povodom 17. listopada, Svjetskog dana borbe protiv siromaštva Caritas i Crveni križ potrebitim sugrađanima besplatno su dijelili jabuke i mandarine.


Istraživanje Državnog zavoda za statistiku, provedeno u suradnji sa Svjetskom bankom, objavljeno u ponedjeljak, 17. listopada pokazalo je da u Republici Hrvatskoj 803 000 osoba uprihodi manje od 24 tisuće kuna godišnje, koliko iznosi prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo. Dakle, svaki je peti stanovnik Hrvatske siromašan. 

S ciljem senzibiliziranja javnost za ovaj gorući problem hrvatskog društva, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb 17. listopada od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu građanima su podijelili 4,8 tona jabuka i 3 tone mandarina.

S. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije tim je povodom poručila: »Ovom akcijom željeli smo, s jedne strane, konkretno pomoći potrebitima, a s druge strane, uputiti poziv, kako odgovornima u društvu tako i svakom od nas, da u svom svakodnevnom životu poduzmemo sve što možemo kako bismo pomogli onima koji su pogođeni siromaštvom i socijalnom isključenošću. Kao što smo čuli jutros na konferenciji o siromaštvu, siromaštvo se ne događa samo u slabo razvijenim zemljama na dalekom istoku ili u afričkim zemljama. Siromaštvo i siromašni ljudi naša su stvarnost i svakodnevica i zadaća je svih nas da solidarnošću i konkretnim djelima doprinesemo njegovu iskorjenjivanju.«

Istoga dana i istom povodom Kaufland je u suradnji sa zagrebačkim Caritasom u svojoj pečnjenjari na adresi Kneza Branimira 119 u Zagrebu podijelio 100 pečenih pilića za 48 Caritasovih obitelji, dok će u utorak, 18. listopada ribarnica »Svježa riba« donirati ribu a catering »Kod Ane« tople obroke za 20 obitelji iz Caritasove kartoteke.