ZAJEDNO SAMOSTALNI - PSIHOLOŠKA DIMENZIJA ŽIVOTNIH VJEŠTINA

23.12.2020.

Suradnja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Udruge Senior, uz financijsku podršku Grada Zagreba u projektu »Zajedno samostalni - psihološka dimenzija životnih vještina« nastavila se i ove godine, u nešto drugačijem obliku usporedbi s proteklom godinom.


Koliko su sudionici ovoga projekta prošle godine uživali u zajedničkom druženju, dijelili iskustva i savladavali nove vještine, toliko su to ove godine, nažalost, morali izbjegavati radi zaštite zdravlja uslijed epidemiološke situacije vezane uz pojavu bolesti koronavirusa (COVID-19).

Program je izvođen u prilagođenom obliku; umjesto prvotno planiranog grupnog održavanja, izravna podrška pružana je individualno, telefonskim putem. Teorijski sadržaj i praktične vježbe za proradu ukoričene su u radnu bilježnicu koja je podjeljena na početku sudionicima, uz ostali potrebni radni materijal. Provedba programa planirana je na način da sudionici prateći radnu bilježnicu iz tjedna u tjedan prorađuju po jednu temu te uz praktični aspekt, u obliku popratnih vježbi.

Kroz radnu bilježnicu sudionici su imali priliku raditi na sebi i nošenju sa izvanrednim situacijma koje su pogodile Zagreb, Hrvatsku i svijet: pandemijom, potresom te poplavom, a koji su se zbili u vremenski vrlo kratkom razdoblju. Obuhvaćanjem tema kao što su prepoznavanje znakova stresa, tehnike opuštanja, briga o sebi i nošenje s zabrinjavajućim i opterećujućim mislima, naglasak je stavljen na nošenje sa stresom (u ovim novonastalim situacijama) te normalizacija i komunikacija istih.

Za praćenje napretka sudionika i za sva pitanja na raspolaganju je bila psihologinja Udruge Senior na način da je jednom tjedno u dogovoreno vrijeme telefonski kontaktirala korisnike te pratila njihov napredak i pružala individualiziranu podršku u proradi materijala, aktivnosti i vježbi.

Sudionici su isprva iskazali žaljenje za prošlogodišnjim načinom grupnog rada, međutim uskoro su kroz proradu radne bilježnice i tjednu individualnu podršku uočili kako i ovaj oblik provedbe ima prednosti, poput mogućnosti vlastite vremenske organizacije prorade materijala kao i razgovor o temama koje bi bilo osjetljivo spomenuti pred grupom.

Na završetku ovogodišnjih aktivnosti sudionici projekta »Zajedno samostalni – psihološka dimenzija životnih vještina« razmijenili su božićne čestitke koje su pripremili jedni za druge, u nadi na će se uskoro moći uživo družiti u povoljnijim okolnostima.


Zinka Grotić